Cele mai importante schimbări fiscale pentru firme în 2024

Arhivă de documente contabile pe hârtie păstrate de firme ani de zile pentru eventuale controale ale autorităților.

Din 2024 intră în vigoare cote de impozit pe cifra de afaceri la microîntreprinderi, impozitul de minim 1% pentru companiile cu venituri mari, impozit suplimentar pentru bănci. Devine obligatorie e-factura, se introduc noi plafoane de numerar în casierie și se schimbă o serie de cote de TVA.

Microîntreprinderi, companii mari și impozitul pe dividende

O persoană fizică poate fi acționar cu mai mult de 25% din părțile sociale într-o singură microîntreprindere.

SRL-urile din domeniul HoReCa sunt supuse regimului de microîntreprinderi începând cu 1 ianuarie 2024, fără facilități suplimentare.

Impozitul pe dividende rămâne la nivelul de 8%, dar cotele de impozitare pentru microîntreprinderi variază, 1% sau 3%, în funcție de veniturile obținute.

Companiile cu o cifră de afaceri de cel puțin 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1%, dacă valoarea impozitului de 16% este mai mică.

Impozite Suplimentare

Sunt introduse impozite suplimentare pentru instituțiile de credit și companiile din sectorul petrolului și gazelor naturale. Astfel, băncile vor plăti un impozit de 2% până la sfârșitul anului 2025 și de 1% începând cu 2026.

Pentru companiile din sectorul petrolului și gazelor naturale, se impune un impozit specific pe cifra de afaceri, iar cota de impozitare pentru veniturile neidentificate crește de la 16% la 70%.

E-factura, E-Sigiliul și Plafonul de Numerar

De la 1 ianuarie 2024, e-factura devine obligatorie, iar sancțiunile pentru neconformare vor fi aplicate începând cu 1 aprilie 2024.

Începând cu 1 iulie 2024, facturile emise de agenții economici trebuie transmise exclusiv prin e-facturare altfel firmele nu mai beneficiază de deductibilitatea TVA și a cheltuielilor.

De asemenea, se impun plafoane de numerar în casierie, cu limita maximă de 50.000 lei la fiecare punct de lucru sau la sediul social/profesional.

Îți mai recomandăm Oamenii de afaceri îi răspund premierului: Măsuri arbitrare, decise din scurt, printre cauzele crizei actuale a economiei românești

Se introduce un nou sistem de monitorizare a transporturilor, e-Sigiliu, pentru controlul trasabilității transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul României. Prevederea intră în vigoare de la 1 iulie 2024.

Modificări de TVA

Anul 2024 aduce modificări semnificative privind cotele de TVA, conform unui proiect de lege prezentat de Guvern.

TVA crește de la 5% la 9% pentru:

  • Livrarea de locuințe cu o suprafață utilă de maxim 120 mp, excluzând anexele gospodărești, cu o valoare totală sub 600.000 lei, achiziționate de persoane fizice.
  • Livrarea locuințelor în cadrul politicii sociale, inclusiv terenul pe care sunt construite.
  • Produsele eco/bio/de înaltă valoare calitativă.
  • Livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire eficiente.

TVA crește de la 5% la 19% pentru:

  • Sălile de fitness.
  • Accesul la evenimente sportive, bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative.

Se trece de la cota redusă de TVA de 9% la cota standard pentru livrarea de bere fără alcool și alimente cu adaos de zahăr.

Serviciile de restaurant și catering rămân la cota de 9% TVA.

Îți mai recomandăm Țară în service | 60 de instituții pe capul fiecărei firme. Ștampila e vie. La fel și Regulamentul de Casă al Unității Socialiste