Deocamdată se arată încrezător și caută argumente, reiese din scrisoarea trimisă prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Încrezător că ”guvernul și parlamentul vor da o soluție legislativă adecvată în cazul persoanelor condamnate” de aceste completuri, în așa fel încât ”să fie respectate drepturile și libertățile cetățenilor și cu garantarea dreptului la un proces corect, în fata unei curți independente, imparțiale și obiective."
Dar guvernul înseamnă ministerul justiției, adică Tudorel Toader, căci fără semnătura acestuia premierul e puțin probabil să dea o OUG, iar parlamentul înseamnă coaliția PSD-ALDE care deține (încă) majoritatea.
Ministrul Toader îi repetă lui Timmermans ceea ce a spus deja public în țară sau în diverse întâlniri avute la Bruxelles: protocoalele SRI-Parchete au fost declarate neconstituționale, la fel și constituirea completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte. Altfel spus, aceste două decizii ar fi suficiente pentru a justifica o Ordonanță de urgență.
Îți mai recomandăm EXCLUSIV Cine sunt beneficiarii Ordonanței lui Tudorel Toader. Lista completă cuprinde 75 de politicieni"O asemenea soluție, care poate să ofere oportunitatea pentru a depune o contestație în anulare în cazul persoanelor condamnate, dar și pentru Ministerul Public, în cazul persoanelor care au fost achitate, e reinstituirea unui drept la o cale de apel extraordinară, pentru ca probele să fie analizate obiectiv de o curte legal compusă (...) Orice soluție legislativă se va lua, va avea în considerare, pe de o parte, dreptul la un proces corect, iar, pe de altă parte, principiul lucrului judecat și securitatea raporturilor juridice”, precizează Toader în scrisoare.
Ministrul Justiției i-a scris lui Timermanns și despre protocoalele semnate de Parchetul General cu SRI, dar și despre modificarea Codurilor Penale. Scrisoarea vine ca răspuns la o interpelare a oficialului european, de la finalul lunii ianuarie, către premierul Viorica Dăncilă. Timmermans i-a scris atunci lui Dăncilă întrebând-o dacă sunt reale informațiile potrivit cărora se întrevede o OUG în cazul persoanelor condamnate de completurile de cinci judecători de la ÎCCJ. Mai exact, era vorba despre posibilitatea de a extinde termenul în care aceste persoane pot face contestație în anulare de la 30 de zile, cât este în prezent, la ultimii cinci ani, din 2014 încoace.
În fapt, prin argumentația folosită în scrisoare, Tudorel Toader nu face decât să reitereze în mod indirect intenția guvernului de a da controversata Ordonanță de urgență, asupra căreia și-au arătat deja îngrijorarea și alți oficiali europeni.
De altfel, chiar premierul Dăncilă i-a transmis săptămâna trecută lui Frans Timmermans că lucrează la o astfel de ordonanță, dar a promis că înainte va trimite textul proiectului executivului european și că nu o va da ”peste noapte”.
Îți mai recomandăm Contează boicotul lui Toader în numirea lui Kovesi procuror- șef european? Cine face jocurileToate acestea fac ca îngrijorările Bruxelles-ului să fie justificate. Luni, purtătorul de cuvânt al Comisiei europene, Christian Wigand, a declarat, citat de g4media, că ”siguranța juridică, inclusiv respectarea hotărârilor judecătorești definitive, este o componentă esențială a statului de drept. După cum a subliniat Curtea Europeană de Justiție este important ca hotărârile judecătorești definitive să nu mai poată fi repuse în discuție”.
Câtă importanță acordă partea română unor astfel de recomandări reiese și din scrisoare ministrului Toader, care precizează că o parte din recomandările cuprinse în MCV sunt ”imposibil de implementat sub cadrul constituțional curent”.
"Asigurarea compatibilității dintre legile europene, obligațiile internaționale asumate de România, recomandarile MCV și opiniile Comisiei de la Veneția aparține în primul rând Parlamentului", susține Toader.