Primul dintre cele două pachete menționate este de 50 de milioane de dolari în sprijinul industriei și guvernului moldovean, precum și pentru procesele democratice din R. Moldova, scrie New York Times.
Maia Sandu se va confrunta la alegerile prezidențiale din octombrie cu Igor Dodon, fostul președinte pro-rus pe care l-a învins la alegerile din 2020.
În plus, Blinken a menționat sectoarele energetice și agricole și necesitatea combaterii dezinformării.
„Ceea ce este atât de puternic aici este angajamentul profund și adânc înrădăcinat față de democrație în fața hărțuirii din Rusia”, a spus Blinken.
Maia Sandu i-a mulțumit pentru ajutorul american în combaterea corupției, construirea infrastructurii de energie regenerabile și pentru abordarea „adversităților democrației”, trimitere la ingerința Rusiei în alegeri.
Al doilea pachet de ajutor menționat este de 85 de milioane de dolari pentru a ajuta Moldova să-și sporească rezistența energetică și să-și reducă dependența de electricitatea generată într-o regiune separatistă susținută de Rusia din estul Transnistriei, a spus Blinken.
Acest sprijin ar ajuta Moldova să-și consolideze capacitățile de stocare a bateriilor și liniile de transport de înaltă tensiune, printre alte nevoi energetice, a completat oficialul american.
Moldova a încetat recent dependența de importurile de gaze naturale din Rusia și acum cumpără gaze din mai multe țări, inclusiv din Statele Unite.
Vizita lui Blinken la Chișinău a fost prima dintr-un turneu menit să arate sprijinul SUA pentru națiunile care se confruntă cu o Rusie ostilă.
După R.Moldova, Blinken va vizita Republica Cehă, unde va participa joi și la o întâlnire a miniștrilor de externe și a înalților oficiali ai NATO, care vor discuta despre cum să sprijine cel mai bine Ucraina.
Ajutor anunțat
Departamentul de Stat al SUA a anunțat încă de vineri că secretarul de stat Antony Blinken va anunța la Chișinău un nou pachet de asistență americană pentru R. Moldova.
Consilierul James O’Brien pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, a spus atunci că noul sprijin american va fi destinat atingerii independenței energetice a R. Moldova și consolidării democrației din țară.
James O’Brien a mai declarat atunci că deși Moldova nu se confruntă momentan cu vreo amenințare directă din partea Rusiei, în țară au loc „operațiuni rusești de influență” într-un an electoral „crucial”.
Oficialul de la Departamentul de Stat nu a ascuns că vizita lui Blinken este și una de sprijin pentru președinta Maia Sandu, care va candida anul acesta la un nou mandat.
„Credem că succesele ei (...) din ultimul an demonstrează că este o alegere înțeleaptă”, a spus O’Brien, care a precizat că, totuși, că alegerea finală aparține exclusiv cetățenilor Moldovei.
Republica Moldova, care are o graniță lungă cu Ucraina, a condamnat ferm invazia Rusiei în țara vecină și a adăpostit mii de refugiați ucraineni la începutul conflictului.
Sub conducerea președintelui pro-occidental Maia Sandu, Moldova s-a desprins tot mai mult de influența de lungă durată a Rusiei și a obținut statutul de candidat la UE în iunie 2022.
Șor și-a adus oameni din Găgăuzia să protesteze împotriva vizitei lui Blinken
Câteva zeci de persoane afiliate oligarhului fugar Ilan Şor au venit miercuri la intrarea în Chişinău dinspre aeroport pentru a protesta faţă de vizita secretarului de stat al SUA Antony Blinken, iar în momentul în care au vrut să blocheze un bulevard, a intervenit poliţia şi au avut loc îmbrânceli cu forţele de ordine.
Protestatarii, majoritatea veniţi din Găgăuzia, potrivit poliţiei, au blocat „intenţionat” carosabilul, pe bulevardul Dacia, moment în care poliţia a intervenit şi s-au produs îmbrânceli cu forţele de ordine. Ulterior, mai multe persoane au fost conduse la Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) pentru documentare, relatează NewsMaker, preluat de News.ro.
Manifestanţii „au ignorat în mod abuziv decizia Primăriei Chişinău şi cerinţele Poliţiei de a nu bloca partea carosabilă, motiv pentru care organizatorii au fost conduşi la Inspectoratul de Poliţie pentru documentare”, au precizat reprezentanţii IGP.
În mediul online au apărut videoclipuri în care se observă că protestatarii se îmbrâncesc cu oamenii legii.
La acţiunea de protest a participat şi consilierul başcanului Găgăuziei, Mihail Vlah, care este membru al echipei lui Şor. Într-un videclip publicat pe online se observă cum acesta este escortat într-o maşină de poliţie.
Găgăuzia, regiune autonomă a Republicii Moldova, cu populaţie preponderent turcică, dar creştină, este condusă de Evghenia Guţul, o apropiată a oligarhului prorus Ilan Şor. După ce partidul omonim al lui Şor a fost interzis în Republica Moldova, Găgăuzia a devenit un fief al fugarului condamnat la 15 ani închisoare, care a s-a refugiat în Israel şi, mai nou, în Rusia.
Îți mai recomandăm Partidele pro-europene din Republica Moldova semnează un pact pentru EuropaPregătiri pentru summitul NATO de la Washington
Joi, 30 mai, secretarul de stat SUA Antony Blinken va participa la Praga la reuniunea informală a miniștrilor de Externe din țările NATO.
Pe agendă se află pregătirea summit-ului de la Washington al alianței, unde susținerea Ucrainei în fața războiului declanșat de Rusia va ocupa un loc esențial în discuții.
Întâlnirea ministerială de la Praga va avea loc la puține zile după ce secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina ar trebui lăsată de aliați să atace și ținte din interiorul Rusiei cu arme primite din Occident.
Declarația a fost condamnată vehement de Rusia. Din interiorul alianței, Germania a transmis din nou că nu va face nimic care să pară că o implică într-o confruntare directă cu Moscova.
De cealaltă parte, membre NATO precum Franța sau țările baltice, Polonia sau Cehia, au susținut ideea șefului NATO.
Turneul secretarului de stat SUA în Moldova și Cehia vin la două săptămâni după o vizită la Kiev, unde a reafirmat sprijinul SUA pentru Ucraina, pe fondul intensificării atacurilor rusești și al întârzierii sprijinului militar american.
Îți mai recomandăm Apel către țările NATO, să permită Ucrainei să lovească cu armele lor ținte din RusiaEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.