Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu exclusiv pentru Europa Liberă România că Aliații se pregătesc de un război lung și acesta este motivul discuțiilor în curs cu industria de apărare.
În ceea ce privește solicitarea Ucrainei de a primi avioane de luptă de la Coaliția Ramstein, nu există încă o decizie, a adăugat Mircea Geoană.
La un an după ce Rusia a invadat total Ucraina, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune într-un interviu pentru Europa Liberă România că există unele probleme în ceea ce privește aprovizionarea Ucrainei cu capabilități militare.
„Avem, de asemenea, o problemă de capacitate în întreaga Alianță, deoarece baza noastră industrială nu a fost pregătită pentru un război lung cu un consum atât de mare de muniție pe zi. Așadar, de aceea, avem nevoie și, pentru a putea să susținem în continuare Ucraina, să ne amplificăm producția industrială, să facem mai multe achiziții comune și, de asemenea, să dăm industriei noastre de apărare un semnal foarte clar”, a explicat secretarul general adjunct al NATO.
De aceea, Mircea Geoană crede că războiul din Ucraina va fi unul lung.
„Acesta va fi un război lung. Va fi un război de uzură, un război al logisticii, un război al voinței. Dar vedem acum Ucraina făcând o treabă extraordinară pe câmpul de luptă. Și suntem încrezători că, cu ajutorul nostru și curajul lor, Ucraina va câștiga acest război. Este ceea ce cred toți europenii, toți cei din NATO. Noi pariem pe ei”, a spus oficialul NATO.
Îți mai recomandăm Exclusiv | Secretarul general adjunct NATO: E o speculație că Alianța s-ar teme de reacția Chinei în TaiwanÎn acest context, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a spus că nu există încă o decizie privind trimiterea avioanelor de luptă în Ucraina, chiar dacă există unii aliați care s-au declarat deja pregătiți să o facă. Așa cum este cazul Poloniei și Olandei.
„Nu avem încă o decizie pe această temă. Știți că, la fiecare cerere din partea Ucrainei, a existat întotdeauna o perioadă de consultare. Așa fac democrațiile. A fost o discuție mare, atunci, înainte ca tancurile să fie date Ucrainei dacă ar trebui sau nu să fie date Ucrainei. Așa că nu pot anticipa ce va fi atunci când vine vorba de următorul set de articole de care are nevoie Ucraina. Asta spun acum. Astăzi. Pentru că pregătirea pentru piloți necesită timp, pentru că pregătirea pentru sisteme foarte avansate necesită timp.”
Europa Liberă România l-a întrebat pe secretarul general adjunct dacă NATO știe sigur că China ajută Rusia în războiul care a început în Ucraina.
„Nu comentăm public informațiile atunci când vine vorba, să spunem, de ajutorul letal pe care China l-ar putea oferi Rusiei. Dar l-ați văzut pe secretarul Blinken menționând public această idee. Este, de asemenea, un semnal de avertizare din partea noastră - NATO, prietenii și aliații noștri din Indo-Pacific - că va fi o schimbare semnificativă în politica chineză. Descurajăm ca acest lucru să se întâmple.”
Mircea Geoană a adăugat că „China ar trebui să fie foarte, foarte precaută. Cred că merg până la capăt în sprijinul Rusiei. Ei fac deja multe pentru Rusia. Dar credem că acesta va fi un pas care va avea consecințe și din partea noastră.”
Îți mai recomandăm De ce au lansat Hellvig și Geoană, șeful SRI și numărul 2 din NATO, campania electorală pentru 2024La final, secretarul general adjunct al NATO a spus că unitatea în NATO este mai puternică decât a fost vreodată și orice membru al Alianței ar trebui să se simtă în siguranță pentru că, spune Mircea Geoană, „Articolul cinci este sacrosanct”.
E adevărat că Rusia folosește diferite tehnici de manipulare, dar tocmai de aceea cetățenii ar trebui să fie pregătiți să ia o anumită distanță față de ele.
„Bineînțeles, știm că Rusia folosește, așa cum am menționat, în cazul Moldovei și al altora, și tehnici hibride - dezinformare, teorii ale conspirației - încercând să folosească energia ca armă. Atacuri cibernetice. Acest lucru se va întâmpla. Așa că le spun tuturor, prietenilor și compatrioților mei români și, de asemenea, le spun tuturor celor din această alianță că, din punct de vedere militar și al securității, suntem cu toții în siguranță pentru că sunteți în NATO. Dar există și alte riscuri pe termen scurt la agresiunea militară la care ar trebui să fim atenți și noi ca cetățeni. Trebuie să fim mai puternici și mai rezistenți”, a spus secretarul general adjunct al NATO în interviul pentru Europa Liberă România.