În conferința de presă care precede summitul NATO de la Washington, din perioada 9-11 iulie, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat că blocul militar vrea să preia coordonarea, inclusiv livrarea, ajutorului militar pentru Ucraina.
„Asta nu va face din NATO parte din conflict, ci va ajuta Ucraina să se apere”, a justificat liderul Alianței decizia.
Până acum, ajutorul militar a fost coordonat de Statele Unite, cel mai important membru al NATO, în Alianța Ramstein, cunoscută și ca „Grupul de contact pentru Ucraina”.
Jens Stoltenberg a explicat că ajutorul militar va fi coordonat din Germania, unde se va forma un comandament NATO special dedicat ajutorului militar pentru Ucraina.
Structura va fi condusă de un general NATO de trei stele și va avea 700 de angajați.
Ajutorul militar, a adugat Stoltenberg, nu poate fi mai mic de 40 de miliarde de euro pe an, iar suma este similară cu cea oferită Ucrainei în 2023.
Totodată, NATO ar putea aproba la summitul de la Washington și să coordoneze antrenarea militarilor ucraineni. Un centru special va funcționa în Polonia, în acest scop.
La reuniunea din SUA de săptămâna viitoare, aliații vor anunța ce ajutoare militare vor fi trimise Ucrainei pentru apărarea antiaeriană.
Jens Stoltenberg a declarat că toate acestea vor apropia Ucraina de aderarea la NATO.
Întrebat ce crede despre poziția premierului Ungariei, Viktor Orban, care face vineri, 5 iulie, o vizită la Moscova și care s-a opus -până acum - acordării de ajutor militar Ucrainei, secretarul general al NATO a spus că prim ministrul de la Budapesta nu reprezintă alianța în Rusia.
Stoltenberg a adăugat că, în discuțiile recente de la Budapesta, cu Viktor Orban, a găsit soluția pentru ca Ungaria să nu blocheze sprijinul militar pentru Ucraina – nu va face parte din comandamentul nou creat în Germania și nici din alte inițiative dedicate țării invadate de Rusia.
Îți mai recomandăm Întâlnire la Moscova între Viktor Orbán și Vladimir Putin. Reacții acide de la BruxellesÎn ceea ce privește apărarea Alianței, secretarul general al NATO a spus că în acest moment, 500.000 de soldați se află în alertă în statele membre.
Totodată, Jens Stoltenberg, a anunțat operaționalizarea bazei de apărare Aegis Ashore din Polonia.
Este vorba despre scutul antirachetă al NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, ale cărui componente sunt amplasate inclusiv în România, la Deveselu, în județul Olt.
Scutul antirachetă din România a fist operaționalizat încă din 2016, iar anul trecut a fost modernizat.
Îți mai recomandăm Miza scutului antirachetă de la Deveselu, în noul context al avertismentelor occidentale că Rusia lui Putin va ataca țări NATOEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.