Social-democrații s-au speriat astăzi din cauza unor articole din proiectul de ordonanță de urgență (OUG) privind alegerea indirectă a președinților de consilii județene (CJ), acuzând Guvernul că vrea să modifice în același fel și alegerea primarilor în două tururi. Conducerea PSD s-a reunit informal în biroul președintelui interimar al social-democraților, Marcel Ciolacu.
Parlamentarii UDMR intraseră la ședința Birourilor Permanente reunite programată pentru ora 12, fără să știe de preocupările parlamentarilor PSD. Cu câteva minute înainte de această oră, liderul de grup al deputaților social-democrați, Alfred Simonis, a ieșit din biroul lui Marcel Ciolacu și, cu pas grăbit, a mers în sala unde urma să se desfășoare ședința conducerii Parlamentului. A plecat de acolo însoțit de deputații și senatorii UDMR, pe care i-a condus în biroul lui Marcel Ciolacu. Acolo aceștia au fost informați că ședința în care urma să se stabilească calendarul dezbaterii și votării moțiunii va fi suspendată până la finalul ședinței de Guvern. După doar câteva minute, reprezentanții UDMR au părăsit biroul lui Marcel Ciolacu, anunțând scurt că PSD nu mai dorește să țină la ora stabilită ședința Birourilor Permanente.
Panica din PSD a plecat de la două articole dintr-un proiect de OUG privind alegerea șefilor de Consilii Județene. În ele se vorbește despre alegerea primarilor în două tururi. Pe acest fond, social-democrații au lansat ideea că Guvernul dorește să treacă prin OUG modificarea sistemului electoral. Premierul Ludovic Orban a negat, însă, o astfel de variantă, spunând că rămâne valabilă angajarea răspunderii în Parlament.
Proiectul de Ordonanță de Urgență a plecat de la ministerul Dezvoltării și urmează să primească astăzi aviz din partea Consiliului Economic și Social. Cele două articole care au inflamat PSD fac următoarele referiri la alegerea primarilor în două tururi.
- „Dacă partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care au propus candidați la funcția de primar care participă la al doilea tur de scrutin nu au reprezentanți în birourile electorale ale secțiilor de votare sau în biroul elecroral al circumscripțiilor respective, birourile se completează cu un reprezentant al acestora"
- „În cazul în care unul dintre cei doi candidați la funcția de primar între care urmează să se desfășoare turul al doilea de scrutin, decedează, renunță sau nu mai îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru a fi ales, la turul al doilea de scrutin va participa candidatul situat pe locul următor"
Ciolacu numără parlamentarii în biroul său
Social-democrații dau asigurări că au voturile necesare pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, iar guvernul Orban să fie dărâmat. Cu toate acestea, marți a fost un adevărat pelerinaj în biroul lui Marcel Ciolacu. Au venit rând pe rând parlamentari și șefi de organizații pentru a vedea că nu există trădări. Printre numele care au ajuns la ședința PSD au fost și primarul Gabriela Firea, dar și șeful ANCOM, Sorin Grindeanu. Deși legea nu îi permite să facă parte dintr-un partid politic, Grindeanu este un obișnuit al ședințelor informale ale PSD din ultima perioadă, participând la deciziile majore ale partidului.
Gabriela Firea este principalul opozant al alegerii primarilor în două tururi de scrutin, ea făcând presiuni asupra colegilor de partid să voteze moțiunea de cenzură chiar dacă se deschide astfel drumul spre anticipate.
Marcel Ciolacu le-a promis colegilor de partid că moțiunea de cenzură va trece și că s-au adunat voturile necesare.
După ce ministrul Justiției a anunțat în ședința de Guvern că nu se va da OUG privind alegerea indirectă a șefilor de CJ, social-democrații au început să plece pe rând din biroul lui Marcel Ciolacu, iar Birourile Permanente Reunite au fost convocate pentru ora 17.00.
Îți mai recomandăm Guvernul stabilește modul în care se organizează alegeri anticipateÎți mai recomandăm PNL, cotat într-un sondaj IMAS la aproape 50%. PSD, în creștere