Linkuri accesibilitate

PNL, cotat într-un sondaj IMAS la aproape 50%. PSD, în creștere


Ludovic Orban respiră aer rarefiat de stratosferă, dacă se adeveresc estimările sondajului IMAS
Ludovic Orban respiră aer rarefiat de stratosferă, dacă se adeveresc estimările sondajului IMAS

În cel mai recent sondaj de opinie al IMAS, realizat pentru Europa FM, liberalii ating un scor istoric , 47,4 la sută dintre cei chestionați, dacă ar avea loc acum alegeri parlamentare. Rezultatul indicat de IMAS, institut girat de sociologul Alin Teodorescu, menține trendul ascendent pentru partidul aflat la guvernare, în creștere cu două procente față de luna decembrie. La începutul anului electoral 2019, liberalii erau cotați cu doar 22%, iar rezultatele au fost mult peste această estimare IMAS în scrutinele care au avut loc anul trecut.

În același timp, opoziția îi aduce PSD o creștere de un procent și jumătate, față de estimările lunii decembrie, astfel că social-democrații ar fi cotați cu 20%.

USR este în creștere în opțiunile alegătorilor, de la 11,5 la 12,4 % dintre voturi, față de finalul anului trecut, iar UDMR și ALDE, în scădere.

Formațiunea PLUS ar aduna 3,4 la sută din opțiunile de vot. Nu este clar de ce USR și PLUS sunt măsurate separat în sondajele IMAS, în condițiile în care au anunțat că vor participa pe liste comune la alegerile din acest an, iar în vară ar fi posibilă și fuziunea celor două partide. Diferența dintre ele ar putea aduce tensiune în negocierile de alocare a locurilor eligibile și în desemnarea candidaților la alegerile locale.

UDMR scade la 4,7 procente, de la 5 la sută, cât avea în decembrie. PMP pierde un procent față de luna decembrie și este cotat cu 1,8 la sută din sufragii. Și ALDE e în ușoară scădere – 3,2%. În toate aceste cazuri, dacă s-ar menține asemenea rezultate, niciuna dintre aceste formațiuni nu ar intra în următorul Parlament.

Cea mai spectaculoasă cădere este la partidul condus de Victor Ponta, care ajunge în această prognoză electorală a IMAS sub pragul de intrare în Parlament. Astfel, ProRomânia a scăzut de la 6,4%, cât a înregistrat în decembrie, la doar 3,8%. O explicație ar fi exodul din partidul lui Victor Ponta către matcă a social-democraților, mai ales din filialele locale. Partidul, format eminamente din oameni plecați de la PSD și ALDE, se legitimase politic la alegerile europarlamentare, la care a obținut 7% și două mandate de eurodeputați.

Formațiunea PLUS ar aduna 3,4 la sută din opțiunile de vot. 2,6 la sută ar vota cu alte partide decât cele menționate.

Nu s-ar prezenta la vot 4 la sută și nu știu sau nu au răspuns aproape 18 la sută. Interviurile au fost realizate prin telefon, utilizând metoda CATI.Pentru acest studiu au fost intervievate 1007 persoane cu vârste de 18 ani și peste. Perioada de realizare a interviurilor a fost 13 – 31 ianuarie 2020. Eroarea de eşantionare este ± 3.1%.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG