Generali ruși, între victimele atacului Ucrainei asupra sediului principal al flotei rusești din Marea Neagră, din Crimeea

Cartierul general al flotei Mării Negre a Federației Ruse a fost atacat vineri cu o rachetă, 22 septembrie 2023.

Ucraina a lovit cartierul general al marinei rusești din Marea Neagră cu cel puțin o rachetă Storm Shadow. Clădirea se află în orașul-port Sevastopol din Crimeea ocupată. Nouă persoane au murit și altele 16 ar fi fost rănite, între care și comandanți ruși, conform oficialilor ucraineni.

UPDATE Cel puțin 9 persoane au murit și alte 16 au fost rănite în urma atacului - între acestea aflându-se și generali ruși - a spus șeful Direcției Generale de Informații din Ucraina, Kyrylo Budanov, pentru Vocea Americii, citat de presa internațională.

Armata ucraineană a transmis că va oferi în curând mai multe informații și că rezultatul atacului îl reprezintă „zeci de morți sau răniți din rândul ocupanților, între care și comandanți navali superiori”, a transmis Agenția France Prese.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Cel puțin o rachetă ucraineană a lovit vineri cartierul general al marinei ruse din Marea Neagră, aflat în portul Sevastopol din Crimeea ocupată.

Oficialii ruși de ocupație spun că a izbucnit un incendiu în urma atacului, transmite Reuters. În plus, Moscova spune că forțele ucrainene au tras șase rachete, iar cinci au fost interceptate.

Guvernatorul pro-rus Mihail Razvozhaiev a declarat că este posibil un alt atac și a îndemnat oamenii să evite centrul orașului, unde se află clădirea. Ministerul rus al Apărării a spus că un militar a fost ucis.

Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, Mîkola Oleșciuk, a revendicat responsabilitatea atacului, potrivit unei postări pe Telegram.

„Am promis că «vor fi mai multe.» Așadar, în timp ce ocupanții își revin în Melitopol, iar în Sevastopol semnalele de alarmă aeriană continuă să sune, le mulțumesc încă o dată piloților Forțelor Aeriene!”, a scris oficialul ucrainean.

„Sper că data viitoare apărarea aeriană rusă nu ne va dezamăgi din nou”, a mai spus acesta.

O coloană de fum se ridică în aer lângă localitatea Verhnosadove, din apropiere de Sevastopol, ca urmare a unui atac cu rachete asupra centrului de comandă al flotei Mării Negre, 22 septembrie 2023.

Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene a declarat vineri seară, la televiziunea națională ucraineană, că ar fi sperat ca lovitura cu rachete asupra cartierului general al flotei rusești din Marea Neagră să fi fost mai eficientă.

„Am vrut o gaură mai mare, ca să fiu sincer”, a spus purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iurii Ignat, deși s-a declarat mulțumit de rezultatul loviturii, scrie The Kyiv Post.

Oficialul ucrainean a adăugat că atacul a fost efectuat cu ajutorul „rezidenților ruși din Crimeea”, care au furnizat Ucrainei informații.

„Aceasta nu este doar o lovitură în inima forțelor navale ale Flotei Mării Negre, ci și o lovitură pentru dictatura lui Putin. Toată lumea va vedea acest lucru. Acest lucru nu poate fi ascuns”, a mai spus el.

Îți mai recomandăm Bloomberg: Rusia aproape că își dublează cheltuielile militare de anul viitor

După câteva ore, un alt atac a fost reclamat de autoritățile impuse de Moscova în peninsulă. Mai multe ambulanțe au fost desfășurate în centrul orașului Simferopol, al doilea cel mai mare oraș din Crimeea, din cauza unei lovituri cu rachete.

De asemenea, un incendiu de vegetație a fost raportat în localitatea Bakcisarai, dintre Sevastopol și Simferopol, după ce o rachetă Storm Shadow ar fi fost doborâtă, potrivit postărilor de pe Telegram ale localnicilor.

Atac cibernetic în Crimeea

De asemenea, la câteva ore după atacul cu rachete, un atac cibernetic „fără precedent” a fost declanșat în peninsula ocupată de Rusia.

Are loc un „atac cibernetic fără precedent împotriva furnizorilor de acces la internet în Crimeea”, a spus un consilier al guvernatorului instalat de Rusia în peninsulă, Oleg Kriuciko, conform AFP.

Crimeea, pe care Rusia a confiscat-o și anexat-o de la Ucraina în 2014, a fost o țintă frecventă a atacurilor ucrainene pe parcursul celor 19 luni de război.

Îți mai recomandăm Platforma petrolieră „Turnurile Boiko”, recucerită de ucraineni. Rușii o foloseau ca radar, heliport și în scopuri militare