Șeful AIEA: centrala nucleară rusească de la Kursk este „extrem de fragilă” în cazul unui atac

Centrala Nucleară Kursk (KNPP) de lângă orașul Kurchatov, din regiunea Kursk Region,27 august 2024.

Centrala nucleară de la Kursk, unde se duc lupte între forțele armate rusești și ucrainene, este foarte vulnerabilă la un accident grav, pentru că nu are cupolă de protecție care ar putea să o ferească de rachete, drone sau artilerie, avertizează șeful AIEA, organismul ONU de supraveghere nucleară.

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a vizitat marți centrala de la Kursk, unde forțele ucrainene au străpuns granița într-o incursiune fulgeră pe 6 august, iar Rusia încă se luptă să le îndepărteze.

Grossi le-a spus reporterilor că instalația de tip RBMK este același model ca uzina de la Cernobîl, din Ucraina, unde a avut loc, în 1986, când era teritoriu rusesc, cel mai mare dezastru nuclear civil din lume. Nici centrala din Kursk nu are cupolă de izolare, structură de protecție tipică centralelor nucleare moderne.

„Asta înseamnă că miezul reactorului care conține material nuclear este protejat doar de un acoperiș normal. Acest lucru o face extrem de expusă și de fragilă la, de exemplu, un atac de artilerie sau la un atac cu dronă sau rachetă", a declarat șeful AIEA citat de Reuters.

„Deci, de aceea credem că o centrală nucleară de acest tip, atât de aproape de un punct de contact sau de un front militar, este un lucru pe îl luăm foarte în serios”, a spus el.

Cu toate acestea, Grossi a spus că ar fi o exagerare să echivalăm Kurskul cu Cernobîlul, unde un accident a provocat o explozie care a aruncat un nor radioactiv peste părți ale Europei de Est.

„Dar acesta este același tip de reactor și nu există o protecție specifică. Și acest lucru este foarte, foarte important. Dacă există un impact asupra miezului, materialul este acolo și consecințele ar putea fi extrem de grave".

El a spus că o cupolă de protecție ar putea rezista la un impact la fel de puternic precum cel al unei aeronave în cădere, a spus Grossi. Numai că designul Kursk este „complet diferit”.

„Aceasta este ca clădirea de peste drum, bine? Cu tot acest material nuclear. Deci, de aceea fac această comparație, pentru că cred că este relevantă."

Ucraina nu a răspuns încă la acuzația de săptămâna trecută a președintelui rus Vladimir Putin că ar fi încercat să atace centrala nucleară din Kursk.

Îți mai recomandăm ONU cere Rusiei să se retragă din centrala nucleară de la Zaporojie
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI