Șeful diplomației israeliene: Iranul a decis să atace Israelul. Informația i-a fost oferită de omologul ungar

Iranul a decis să atace Israelul, a susținut luni seară ministrul de Externe de la Tel Aviv, Israel Katz, citat de The Jerusalem Post.

Mesajul Iranului - acela că ar fi decis să atace Israelul - ar fi ajuns la guvernul de la Tel Aviv prin intermediul ministrului de externe al Ungariei, care l-a sunat direct pe omologul său, Israel Katz, pentru a-i transmite informația.

Iranul a decis să atace Israelul, a anunțat luni seară ministrul de Externe, Israel Katz, pe fondul unor intense eforturi diplomatice menite să evite orice acțiune militară care ar putea declanșa un război direct între Republica Islamică și statul israelian, scrie The Jerusalem Post

Mesajul Iranului a fost transmis Israelului prin intermediul ministrului de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, care l-a sunat direct pe omologul său pentru a-i explica că a primit această informație de la ministrul de externe iranian în exercițiu, Ali Bagheri.

„Iranul ne-a informat că intenționează să atace Israelul”, a spus Katz, adăugând că „lumea ar trebui să ceară un preț de la Iran pentru orice acțiune agresivă pe care o întreprinde”.

Într-o conversație purtată de Bagheri cu omologul său din Bahrain, Abdullatif bin Rashid Alzayani, el a vorbit despre hotărârea țării sale de a răspunde după asasinarea liderului politic Hamas Ismail Haniyeh.

Îți mai recomandăm Cine a fost Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas ucis într-un atac la Teheran

Israelul nu și-a revendicat responsabilitatea pentru atac.

„Tăcerea față de actele malefice în expansiune ale regimului sionist va fi în detrimentul stabilității regionale, adăugând că indiferența față de mișcările sale recente echivalează cu oferirea unui stimulent regimului”, a mai afirmat ministrul iranian.

Biden se pregătește să se întâlnească cu echipa de securitate națională

Președintele american Joe Biden urmează să se întâlnească după-amiază cu echipa sa de securitate națională pentru a discuta situația, în timp ce comandantul american CENTCOM, generalul Michael Erik Kurilla, a vizitat Israelul și s-a întâlnit cu ministrul Apărării Yoav Gallant și cu șeful de stat major al IDF, Herzl Halevi.

Gallant a spus că vizita a fost „o traducere directă a sprijinului SUA pentru Israel” și că „relația dintre Israel și Statele Unite este de neclintit.

„Am discutat despre coordonarea activităților de apărare și despre modalitățile de extindere a coaliției internaționale care se confruntă cu acțiuni agresive ale Iranului și împuterniciților săi.”

Biden a vorbit cu regele Iordaniei Abdullah despre „eforturile de a reduce tensiunile regionale, inclusiv printr-un acord imediat de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor”, a spus Casa Albă în descrierea apelului.

„Președintele a mulțumit Majestății Sale pentru prietenia sa și a afirmat sprijinul neclintit al SUA pentru Iordania ca partener și aliat în promovarea păcii și securității regionale”, a adăugat acesta.

Iordania și SUA fac parte dintr-o coaliție de cinci armate care au ajutat Israelul să se apere în atacul Iranului din aprilie. Marea Britanie și Franța au făcut, de asemenea, parte din această coaliție.

Ministrul israelian al Apărării face tranziția spre război

Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a declarat luni că armata trebuie să pregătească o „tranziție rapidă la ofensivă”, în timpul unei vizite la centrul de comandă subteran al Forțelor Aeriene Israeliene din Tel Aviv, pe fondul tensiunilor crescute legate de un atac anticipat iranian și al Hezbollah asupra țării.

„Inamicii noștri își analizează cu atenție pașii datorită abilităților pe care le-ați demonstrat în ultimul an. Cu toate acestea, trebuie să ne pregătim pentru toate posibilitățile, inclusiv pentru o tranziție rapidă la infracțiune”, a spus Gallant, citat de The Times of Israel.

Gallant a observat pregătirile IAF „în lumina evoluțiilor securității”, precum și „posibilitățile de acțiune ofensivă în toate sectoarele de luptă”, a spus Ministerul Apărării.

Gallant și șeful de stat major al IDF, generalul Herzi Halevi, au făcut evaluări cu șeful CENTCOM din SUA, generalul Michael Kurilla, care a sosit luni în Israel.

IDF a spus că întâlnirea s-a concentrat pe „probleme strategice de securitate și evaluări comune în regiune, ca parte a răspunsului la amenințările din Orientul Mijlociu”.

La rândul său, șeful Comandamentului de Nord al IDF le-a spus primarilor și șefilor de consilii locale din nordul Israelului că planurile ofensive ale armatei sunt pregătite pentru un potențial conflict escaladat cu Hezbollah.

Mai multe rapoarte au indicat că Iranul și Hezbollah ar putea ataca Israelul în următoarele zile sau săptămâni după asasinarea consecutivă de săptămâna trecută a șefului militar Hezbollah, Fuad Shukr, la Beirut, de o lovitură israeliană și liderul grupării teroriste Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran. Iranul a dat vina pe Israel pentru moartea lui Haniyeh și a promis că va riposta.

Iran: Pedepsirea Israelului „este necesară” pentru prevenirea instabilității în regiune

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanaani, a spus luni, într-o conferință de presă că Teheranul nu încearcă să escaladeze tensiunile regionale, dar consideră că „pedepsirea Israelului este necesară” pentru a preveni o instabilitate ulterioară.

„Noi ne considerăm dreptul de a ne apăra securitatea naţională, suveranitatea şi integritatea teritorială ca pe un drept incontestabil”, a declarat Kanaani.

„Credem că Iranul are dreptul să pedepsească agresorul în baza dreptului internațional. Iranul va lua cu siguranță și hotărâre măsuri serioase și descurajatoare, exercitându-și dreptul inerent pe baza principiilor internaționale de a-și asigura securitatea”, a mai spus Kanaani.

Represaliile împotriva Israelului pentru asasinarea lui Haniyeh „fac parte dintr-un nou scenariu care va fi implementat brusc”, spune un consilier al comandantului Gărzii Revoluţionare Iraniene, citat de Al Jazeera.

Ministrul de externe al Spaniei, José Manuel Albares, a vorbit cu omologul său iordanian, Ayman Safadi, despre riscul escaladării în Orientul Mijlociu.

Iranul convoacă întâlnirea națiunilor islamice pentru a obține permisiunea de a ataca Israelul

Iranul a convocat o întâlnire de urgență a Organizației pentru Cooperare Islamică pentru miercuri, la care se va discuta despre uciderea liderului politic Hamas Ismail Haniyeh și despre răspunsul care trebuie dat Iranului.

Teheranul și grupurile aliniate Iranului, cum ar fi Hamas și Hezbollah, au acuzat Israelul că l-a ucis pe Haniyeh pe 31 iulie în capitala iraniană.

Moartea sa a fost una dintr-o serie de ucideri de personalități de rang înalt ale Hamas, în timp ce războiul din Gaza dintre Hamas și Israel se apropie de cea de-a 11-a lună.

Până acum, oficialii israelieni nu și-au revendicat responsabilitatea.

Potrivit The Guardian, la întâlnire, Teheranul va încerca să convingă națiunile arabe să-l susțină în atacul pe care-l plănuiește împotriva Israelului.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Şoigu, a sosit la Teheran pe 5 august, pentru o vizită de lucru cu înalţi oficiali iranieni, inclusiv cu preşedintele Masud Pezeshkian, care a depus jurământul cu mai puţin de o săptămână în urmă.

Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) a declarat pe 3 august că un proiectil cu rază scurtă de acțiune se află în spatele uciderii liderului Hamas și a acuzat Statele Unite că sprijină atacul, pe care l-a pus pe seama Israelului.

IRGC a declarat că o rachetă cu un focos de 7 kilograme a fost folosită pentru a viza reședința lui Haniyeh, liderul politic al Hamas.

New York Times a scris, pe surse, că explozia care l-a ucis pe Haniyeh a fost o bombă introdusă pe ascuns în urmă cu două luni în casa de oaspeți în care Haniyeh stătea în Teheran.

SUA cred că atacul Iranului asupra Israelului este iminent

Președintele american Joe Biden își va convoca echipa de securitate națională pentru a discuta despre evoluțiile din Orientul Mijlociu, a anunțat Casa Albă, SUA fiind de părere că un atac iranian asupra Israelului este iminent.

Biden va vorbi și cu regele Iordaniei Abdullah, a adăugat Casa Albă.

Apelul vine la o zi după ce ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a făcut o vizită în Iran, pe fondul contactelor diplomatice continue ale Statelor Unite și ale partenerilor săi, inclusiv Franța, Marea Britanie, Italia și Egipt, pentru a preveni o escaladare regională ulterioară.

Îți mai recomandăm Hezbollah lansează un atac cu drone în nordul Israelului
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI