Linkuri accesibilitate

Atac Hezbollah în nordul Israelului. Negocierile privind ostaticii, sistate. Iranul convoacă Organizația pentru Cooperare Islamică


Iese fum dintr-un loc vizat de armata israeliană în satul Kafr Kila, la granița din sudul Libanului, pe 29 iulie 2024, pe fondul ciocnirilor transfrontaliere în curs între trupele israeliene și luptătorii Hezbollah.
Iese fum dintr-un loc vizat de armata israeliană în satul Kafr Kila, la granița din sudul Libanului, pe 29 iulie 2024, pe fondul ciocnirilor transfrontaliere în curs între trupele israeliene și luptătorii Hezbollah.

Gruparea militantă libaneză Hezbollah a lovit luni dimineață nordul Israelului într-un atac cu drone, ca răspuns la ceea ce a numit „atacuri și asasinate” efectuate de Israel în mai multe sate din sudul Libanului.

Armata israeliană spune că atacul a rănit doi soldați și a declanșat un incendiu.

Violențele au loc după uciderea unui comandant superior al Hezbollah în Liban și a liderului politic al Hamas în Iran.

Atacul Hezbollah pare mai degrabă în concordanță cu înfruntările la frontieră în curs, decât ca un răspuns direct la asasinatele politice, remarcă The Guardian.

Armata israeliană a declarat că pompierii lucrează pentru a stinge un incendiu care a fost aprins ca urmare a atacului de la Ayelet HaShahar, în Galileea superioară.

Ministerul iranian de externe a chemat ambasadorii și șefii de misiune pentru o întâlnire cu ministrul de externe interimar al țării, Ali Bagheri Kani, pentru a reitera voința Iranului de a răspunde Israelului, relatează Reuters.

Iran: Pedepsirea Israelului „este necesară” pentru prevenirea instabilității în regiune

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanaani, spune că Teheranul nu încearcă să escaladeze tensiunile regionale, dar consideră că „pedepsirea Israelului este necesară” pentru a preveni o instabilitate ulterioară.

„Noi ne considerăm dreptul de a ne apăra securitatea naţională, suveranitatea şi integritatea teritorială ca pe un drept incontestabil”, a declarat Kanaani.

„Credem că Iranul are dreptul să pedepsească agresorul în baza dreptului internațional. Iranul va lua cu siguranță și hotărâre măsuri serioase și descurajatoare, exercitându-și dreptul inerent pe baza principiilor internaționale de a-și asigura securitatea”, a mai spus Kanaani.

Represaliile împotriva Israelului pentru asasinarea lui Haniyeh „fac parte dintr-un nou scenariu care va fi implementat brusc”, spune un consilier al comandantului Gărzii Revoluţionare Iraniene, citat de Al Jazeera.

Ministrul de externe al Spaniei, José Manuel Albares, a vorbit cu omologul său iordanian, Ayman Safadi, despre riscul escaladării în Orientul Mijlociu.

OMS a livrat Libanului materiale medicale în așteptarea extinderii conflictului

Organizația Mondială a Sănătății a livrat Libanului 32 de tone de rechizite medicale în așteptarea unui potențial conflict pe scară largă în Orientul Mijlociu.

„Scopul este de a aduce aceste provizii și medicamente în diferite spitale și în sectorul sănătății din Liban, în special în locurile cele mai expuse [la ostilități], astfel încât să putem fi pregătiți să facem față oricărei urgențe”, a declarat ministrul libanez al sănătății, Firass Abiad.

Săptămâna trecută, armata israeliană a ucis un comandant înalt al grupării militante libaneze Hezbollah, iar liderul Hamas Ismail Haniyeh a fost asasinat la Teheran, stârnind temeri privind izbucnirea unui război regional pe scară largă.

Întâlnire Gallant - Austin

Secretarul israelian al apărării, Yoav Gallant, s-a întâlnit noaptea trecută cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, pentru a discuta despre pregătirea Israelului pentru un așteptat atac de represalii iranian.

Președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, a spus că asasinarea lui Ismail Haniyeh la Teheran a fost o „greșeală majoră a regimului sionist [Israel], care nu va rămâne fără răspuns”.

Potrivit unei declarații a echipei secretarului israelian al apărării, Gallant l-a informat pe Austin cu privire la „evoluțiile în materie de securitate din regiune și pregătirea IDF de a apăra Israelul împotriva potențialelor amenințări reprezentate de Iran și împuterniciții săi”.

„El [Gallant] a discutat o serie de scenarii și despre capacitățile defensive și ofensive corespunzătoare” și „și-a exprimat aprecierea față de secretarul Austin pentru coordonarea militară și strategică strânsă dintre Israel și Statele Unite, inclusiv desfășurarea actuală și viitoare a capacităților militare ale SUA și schimbări de postura forțate în apărarea Israelului”.

Gallant a subliniat, de asemenea, importanța „conducerii SUA în formarea unei coaliții de aliați și parteneri pentru a apăra Israelul și regiunea de o serie de atacuri aeriene”.

Statele Unite au anunțat că trimit forțe armate suplimentare în Orientul Mijlociu pentru a contribui la reducerea tensiunilor în regiune și pregătesc, alături de alți aliați, apărarea Israelului, în contextul unei posibil atac iranian asupra acestei țări.

SUA desfășoară forțe armate suplimentare în Orientul Mijlociu ca măsură defensivă de reducere a tensiunilor din regiune, a declarat un oficial al Casei Albe, potrivit Reuters.

Mii de oameni părăsesc Libanul, guvernul britanic sfătuindu-i pe cetățenii săi să părăsească țara „în timp ce rutele comerciale sunt încă disponibile”.

Cel puțin 39.623 de oameni au fost uciși și 91.469 au fost răniți în războiul Israelului din Gaza. Se estimează că 1.139 de persoane au fost ucise în Israel în timpul atacurilor conduse de Hamas din 7 octombrie și peste 200 au fost luate în captivitate.

Negocierile privind ostaticii israelieni, suspendate până după atacul Iranului şi înlocuirea lui Haniyeh

Negocierile dintre Israel şi Hamas pentru un acord de încetare a focului şi eliberarea ostaticilor sunt suspendate şi nu vor fi reluate decât după ce Iranul va lansa represaliile promise împotriva Israelului şi până ce gruparea teroristă va alege un înlocuitor pentru şeful său politic, au declarat pentru The Times of Israel doi oficiali familiarizaţi cu această chestiune.

Răspunsul iranian ar putea sosi chiar luni seară, în timp ce Hamas ar putea să anunţe un nou lider în zilele următoare, spun cele două surse.

Mediatorii qatarioţi, egipteni şi americani vor relua apoi eforturile de negociere a unui acord, dar consideră că va fi mult mai dificil după asasinarea lui Haniyeh, spun sursele, adăugând că Hamas nu a arătat niciun interes în reluarea discuţiilor înainte de a se decide asupra unui înlocuitor pentru Haniyeh.

Iranul convoacă întâlnirea națiunilor islamice pentru a obține permisiunea de a ataca Israelul

Iranul a convocat o întâlnire de urgență a Organizației pentru Cooperare Islamică pentru miercuri, la care se va discuta despre uciderea liderului politic Hamas Ismail Haniyeh și despre răspunsul care trebuie dat Iranului.

Teheranul și grupurile aliniate Iranului, cum ar fi Hamas și Hezbollah, au acuzat Israelul că l-a ucis pe Haniyeh pe 31 iulie în capitala iraniană.

Moartea sa a fost una dintr-o serie de ucideri de personalități de rang înalt ale Hamas, în timp ce războiul din Gaza dintre Hamas și Israel se apropie de cea de-a 11-a lună.

Până acum, oficialii israelieni nu și-au revendicat responsabilitatea.

Potrivit The Guardian, la întâlnire, Teheranul va încerca să convingă națiunile arabe să-l susțină în atacul pe care-l plănuiește împotriva Israelului.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Şoigu, a sosit la Teheran pe 5 august, pentru o vizită de lucru cu înalţi oficiali iranieni, inclusiv cu preşedintele Masud Pezeshkian, care a depus jurământul cu mai puţin de o săptămână în urmă.

Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) a declarat pe 3 august că un proiectil cu rază scurtă de acțiune se află în spatele uciderii liderului Hamas și a acuzat Statele Unite că sprijină atacul, pe care l-a pus pe seama Israelului.

IRGC a declarat că o rachetă cu un focos de 7 kilograme a fost folosită pentru a viza reședința lui Haniyeh, liderul politic al Hamas.

New York Times a scris, pe surse, că explozia care l-a ucis pe Haniyeh a fost o bombă introdusă pe ascuns în urmă cu două luni în casa de oaspeți în care Haniyeh stătea în Teheran.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG