Actualizare: Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, a declarat la Digi24 că se îndoiește sincer că președintele Europol a cumpărat cocaină din port, dar dacă acest lucru s-a întâmplat, Andreica riscă să fie cercetat penal.
Purtătorul de cuvânt al MAI, Eduard Ionescu, spune că „tot ce se întâmplă în Portul Constanța este sub atenția noastră”.
Știrea inițială
Cosmin Andreica a relatat pentru Europa Liberă că marți și miercuri a intrat în port atât pe jos cât și în mașină, fără a fi oprit de nici un angajat al poliției care să asigure securitatea din port.
„M-am urcat pe o navă, fără să mă oprească cineva, fără să existe o zonă restricționată, fără să se întâmple absolut nimic. Am luat legătura cu personalul navigant, srilankezi, somalezi șamd și am întrebat ce au de vânzare. Am mers ca un potențial client.”
Apoi, șeful sindicatului Europol spune că a coborât de pe navă cu un pachet în care era un kilogram de praf alb.
„Cu acest praf m-am dus pe jos să văd dacă oprește cineva. Am ieșit din port întrebând doi polițiști militari (...). Ei m-au îndrumat către ieșire și i-am întrebat:
«-Nu mă verifică nimeni?
- Nu, mergeți liniștit».”
În continuare, Cosmin Andreica povestește că a intrat în port cu mașina, având pachetul cu praf alb pe bord
„Am ieșit cu el pe bordul mașinii, întrebând oamenii de acolo, de la acces, dacă îmi verifică cineva mașina și mi-a spus nu se verifică, nici vorbă. Și am ieșit liniștit din port. După care am intrat în port din nou tot cu pachetul pe bord și m-am plimbat pe la toate autoritățile din port - poliție, poliția frontieră, vamă, cu pachetul în mână.”
Șeful Sindicatului Europol susține că niciun angajat cu sarcini de supraveghere și control în port nu l-a oprit.
„Faptul că s-a ajuns la o asemenea situație în port, care e aceeași de ani de zile, demonstrează că cineva are un interes uriaș acolo”, afirmă Cosmin Andreica, care adaugă că se poate vorbi despre grupări organizate care reușesc să treacă prin portul Constanța mărfuri care nu sunt la vedere.
Cosmin Andreica spune că problema este numărul insuficient de polițiști care să patruleze în Portul Constanța
„După ora 16.00, de exemplu, există doar o patrulă de poliție, doi oameni pe 5.000 de hectare (n.red Suprafata oficială a portului este de 3.926 de hectare)”.
Am vrut să demonstrăm că Portul Constanța este un sat fără câini.
Cosmin Andreica spune că în port sunt aproximativ 14 polițiști operativi care lucrează între orele 8 și 16, parte dintre ei la birou, parte în patrulare. Șeful de sindicat adaugă că organigramele de personal de securitate nu au fost suplimentate de zeci de ani
„Nu cred că autoritățile din MAI și Poliția Română sunt străine de ceea ce se întâmplă în port”, afirmă Cosmin Andreica.
În replică, inspectorul principal de poliție Andrei Ene, de la Garda de Coastă, structură a Poliției de Frontieră, spune că instituția lui nu are atribuții în speța descrisă de Cosmin Andreica. El adaugă că Poliția de Frontieră verifică doar legalitatea intrării și ieșirii din țară a persoanelor și mijloacelor de transport.
„Noi nu efectuăm verificări privind accesul în portul Constanța. În baza unor analize de risc pe care le facem ca polițiști de frontieră sau în baza unor informații oferite de autoritățile cu care colaborăm despre bunuri ilegal, intervenim.”
De asemenea, reporterul Europa Liberă a contactat și Inspectoratul General de Poliție pentru o reacția la situația descrisă de șeful sindicatului Europol.
Oficialii instituției au spus că vor reveni cu punctul de vedere al IGPR, dar nu l-au oferit până la publicarea acestui articol.
Îți mai recomandăm Cum folosesc cartelurile columbiene Portul Constanța pentru a aduce tone de droguri în Europa