Inițiativa PSD, ALDE și Pro România de anulare a amenzilor date în perioada stării de urgență a fost adoptată cu 90 de voturi pentru, un vot împotrivă și 39 de abțineri.
PSD, ALDE și Pro România au depus în parlament un proiect de lege ce prevede anularea amenzilor date în baza ordonanţelor militare pe timpul stării de urgență pe motiv că instanțele vor fi supraaglomerate de cei care vor contesta amenzile.
„Decizia CCR a desfiinţat amenzile abuzive aplicate românilor. În consecinţă, pentru a nu bloca instanţele de judecată, dar şi pentru a veni în sprijinul românilor care au fost amendaţi în mod abuziv, am înaintat spre consultare şi altor partide parlamentare proiectul de lege conceput de specialiştii ALDE, PSD şi Pro România, proiect care prevede anularea amenzilor date de către autorităţi în baza ordonanţelor militare (...) Vă închipuiţi ce înseamnă încă 300.000 de procese pe rolul instanţelor? Activitatea care şi aşa se derula cu greutate va fi total blocată. Ca să nu mai vorbim de pericolul de a răspândi virusul în momentul în care 300.000 de români vor lua cu asalt instanţele", a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.
Potrivit acestuia, se va face dreptate românilor care au fost amendaţi în mod abuziv.
„Valoarea amenzilor date în România este probabil cea mai mare din lume. Cine s-a gândit că un pensionar care are 1000 lei pe lună pensie trebuie să plătească 5000 de lei amendă doar pentru că nu s-a putut încadra în cele 2 ore în care avea dreptul să iasă din casă, înseamnă că nu era cu toate ţiglele pe casă!", a adăugat el.
Singurele amenzi care rămân valabile sunt cele date pentru încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu și carantină, precum și cele aplicate pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.
Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului referitoare la amenzile care s-au dat în perioada stării de urgență. Asta înseamnă că aceia care au primit amenzi și le vor contesta în instanță au toate șansele să scape de ele dar că acestea nu se vor șterge de la sine. CCR nu a făcut nicio referire la cuantumul amenzilor.
Citește și:
Ce se întâmplă cu amenzile din starea de urgență și ce a decis de fapt CCR