Linkuri accesibilitate

Proiect de lege pentru ștergerea amenzilor în baza ordonanțelor militare


Verificări ale poliției privind respectarea măsurilor restrictive
Verificări ale poliției privind respectarea măsurilor restrictive

PSD, ALDE și Pro România au depus în Parlament un proiect de lege ce prevede anularea amenzilor date în baza ordonanţelor militare pe timpul stării de urgență. Formațiunile de opoziție motivează necesitatea actului normativ prin decizia Curții Constituționale care va conduce la supraaglomerarea instanțelor după ce câte sute de mii de români vor cere ștergerea amenzilor.

Decizia CCR a desfiinţat amenzile abuzive aplicate românilor. În consecinţă, pentru a nu bloca instanţele de judecată, dar şi pentru a veni în sprijinul românilor care au fost amendaţi în mod abuziv, am înaintat spre consultare şi altor partide parlamentare proiectul de lege conceput de specialiştii ALDE, PSD şi Pro România, proiect care prevede anularea amenzilor date de către autorităţi în baza ordonanţelor militare", a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.

Liderul ALDE a ținut să sublinieze că proiectul de lege nu se aplică și „​pentru cei care au fugit din izolare sau din carantină sau cei care au produs tulburări ale ordinii şi liniştii publice".

Tăriceanu a arătat că unul dintre scopuri este evitarea blocării instanţelor.

Vă închipuiţi ce înseamnă încă 300.000 de procese pe rolul instanţelor? Activitatea care şi aşa se derula cu greutate va fi total blocată. Ca să nu mai vorbim de pericolul de a răspândi virusul în momentul în care 300.000 de români vor lua cu asalt instanţele", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit acestuia, se va face dreptate românilor care au fost amendaţi în mod abuziv.

Valoarea amenzilor date în România este probabil cea mai mare din lume. Cine s-a gândit că un pensionar care are 1000 lei pe lună pensie trebuie să plătească 5000 de lei amendă doar pentru că nu s-a putut încadra în cele 2 ore în care avea dreptul să iasă din casă, înseamnă că nu era cu toate ţiglele pe casă!", a adăugat el.

Curtea Constituțională a admis, în urmă cu o săptămână, sesizarea Avocatului Poporului referitoare la amenzile care s-au dat în perioada stării de urgență. Asta înseamnă că aceia care au primit amenzi și le vor contesta în instanță au toate șansele să scape de ele. Nu se șterg de la sine.

Decizia judecătorilor Curții Constituționale privește amenzile care s-au dat de către polițiști pentru nerespectarea restricțiilor impuse de starea de urgență.

În absența unei noi legi care să repare lucrurile, decizia CCR privind amenzile în starea de urgență nu doar că a lăsat în aer peste 300.000 de sancțiuni date până acum, dar autoritățile au rămas fără posibilitatea de a-i amenda pe cei care încalcă regulile de prevenire a răspândirii COVID-19.

Vorbim de peste 300.000 de amenzi contravenționale și care au ajuns până acum la o valoare totală de 600 de milioane de lei.

Judecătorii CCR au considerat că pe de o parte au fost lăsate aceste amenzi la latitudinea polițiștilor fără să se precizeze foarte exact prin texte legale care sunt faptele și condițiile lor. Cu alte cuvinte, au fost prea generale.

De asemenea, CCR a fost de părere că și cuantumul acestor amenzi este prea mare în raport cu posibilitățile financiare ale populației. Amenzi între 2.000 și 20.000 de lei, într-o țară cu pensie medie de 1.200 lei și un salariu mediu de puțin peste 3.000 de lei.

În martie, autoritățile au anunțat că se mărește cuantumul amenzilor pentru încălcarea restricțiilor între 2.000 de lei și 20.000 de lei. Argumentul autorităților la vremea respectivă a fost că pentru descurajarea răspândirii noului coronavirus este nevoie ca amenzile să fie foarte dure. Inițial, aceste contravenții erau între 1.000 și 10.000 lei.

Citește și:

XS
SM
MD
LG