Vučić ar dori să își întărească poziția în fața electoratului și a partenerilor externi în contextul încercărilor de normalizare a relațiilor cu Kosovo, principala pre-condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană.
La granița dintre Serbia și Kosovo au avut loc violențe pe 24 septembrie. Atunci, aproximativ 30 de sârbi înarmaţi au luat cu asalt satul Banjska din nordul Kosovo, predominant sârb, şi s-au baricadat într-o mănăstire ortodoxă sârbă.
Poliţia a recucerit mănăstirea după un schimb de focuri în care trei atacatori şi un ofiţer de poliţie kosovar au fost ucişi.
Îți mai recomandăm UE și SUA cer Kosovo și Serbiei să reia dialogul pentru a reduce tensiunileCiocnirile de luna trecută au provocat o nouă preocupare internaţională cu privire la stabilitatea în Kosovo, care are o majoritate etnică albaneză şi şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, după o revoltă de gherilă şi o intervenţie a NATO din 1999.
Aproximativ 600 de militari britanici vor acţiona în Kosovo pentru a întări prezenţa NATO în această fostă provincie sârbă, unde a avut loc un atac armat puternic la 24 septembrie, a anunţat duminică un purtător de cuvânt al Alianţei.
Președinta Uniunii Europene a vizitat marți Belgradul și i-a spus președintelui sârb că atât Serbia, cât şi Kosovo trebuie să-şi intensifice eforturile pentru normalizarea relaţiilor dintre ele, dacă doresc să adere la UE.
Vizita Ursulei Von der Leyen a avut loc la câteva zile după ce liderii Franței, Germaniei și Italiei au cerut Serbiei „să acorde recunoașterea de facto” a Kosovo, care și-a declarat independența în 2008, dar pe care Belgradul a continuat să o considere provincia sa de sud.
Îți mai recomandăm Niciun progres în negocierile Serbia - Kosovo, la Bruxelles