PNL și președintele Klaus Iohannis au decis ca premierul desemnat Ncolae Ciucă să meargă în parlament cu un guvern minoritar PNL-UDMR, deși nu a reușit să strângă o majoritate parlamentară. Soarta acestui guvern depinde de voturile PSD, în condițiile în care USR a anunțat ferm că nu votează.
La fel de ferm este însă și PSD. Alfred Simionis, liderul grupul PSD din Camera Deputaților, spune că guvernul Ciucă nu are nicio șansă să treacă de Parlament. Este exclus ca PSD să-l voteze.
Cu toate acestea, dacă PNL s-ar așeza în următoare zile „asumat” și „pe față” la discuții cu PSD, s-ar putea găsi o formulă de deblocare a crizei. În tot cazul, spune Alfred Simonis, președintele Iohannis nu ne poate arăta „pisica alegerilor anticipate”, pentru că nu ne sperie.
Îți mai recomandăm Guvern minoritar | Iohannis și PNL blochează negocierile cu USR. Cîțu a refuzat oferta UDMREuropa Liberă: PNL a decis să meargă pe varianta guvernului minoritar, Nicolae Ciucă urmând să se prezinte cu el în parlament. Care e decizia PSD, va vota sau nu un astfel de guvern?
Alfred Simonis: Sub nicio formă. În condițiile în care noi am transmis în repetate rânduri că nu vrem să votăm un guvern minoritar, dar ei insistă, ne plasează în situația în care, deși avem dorința să deblocăm această criză, să nu putem să o facem pentru că nu e o soluție un guvern minoritar în acest moment.
Europa Liberă: În aprecierea dvs. acest guvern va cădea în parlament sau are, totuși, șanse să treacă?
Alfred Simonis: Sau Nicolae Ciucă își va depune mandatatul înainte să ajungă la vot. Mi-e greu să cred că premierul desemnat Nicolae Ciucă va duce lucrurile într-o asemenea direcție, punându-se într-o situație ridicolă și dânsul, și întregul cabinet. Deși are prevederea constituțională care îi permite, chiar dacă nu are majoritate, să meargă până la final cu procedura, e o copilărie pentru că nu are nicio șansă.
Europa Liberă: Nu poate obține voturi „la bucată”, cum se spune?
Alfred Simonis: Reprezentanții partidelor, până la această oră, au spus clar că nu susțin un guvern minoritar. Mai sunt patru zile până la audierile miniștrilor, pot înțelege că mai speră, dar în dimineața zilei respective se va ști foarte clar cine votează și cine nu.
Cât privește parlamentarii 'la bucată', PNL cu UDMR și minorități au în total vreo 190 de voturi, deci până la 234 mai au nevoie de vreo 44-45 de voturi, ba chiar mai multe în funcție de prezență. Nu poți să găsești la bucată atâtea voturi. Nu s-a întâmplat niciodată.
Europa Liberă: Există totuși vreo posibilitate ca PSD să susțină un guvern minoritar? Există vreo condiție? Sau să susțină o altă formulă, pe ultima sută de metri să se mai negocieze ceva?
Alfred Simonis: Noi ne-am arătat disponibilitatea de a discuta cu premierul Ciucă de când a fost desemnat. Domnia sa ni s-a prezentat ca un premier mai puțin politic, un semi-tehnocrat, dar în aceste zile noi am văzut un om la fel de politic ca toți predecesorii domniei sale, pentru că să rămâi angrenat într-un mandat limitat decis de partid asta înseamnă.
Spunea premierul desemnat că va discuta cu toate forțele politice, dar până la această oră o discuție asumată cu PSD nu a existat. Ne apropiem de finalul celor zece zile și e clar că nu mai există perpectivele deblocării în acest context. Ce se va întâmpla după ce nu va trece prin parlament sau își va depune mandatul, nu pot să spun pentru că e mult prea devreme.
Îți mai recomandăm Analiză | PNL joacă la două capete. PSD sau „crizatorii”?Europa Liberă: Teoretic se poate ajunge la varianta alegerilor anticipate. Credeți că e posibilă, că președintele va merge în direcția aceasta?
Alfred Simonis: Din punctul meu de vedere, acțiunile președintelui din ultimele săptămâni sunt incoerente. Cred că, paradoxal, singura soluție pentru deblocarea situației sunt alegerile anticipate. În același timp, sunt conștient că în acest context alegerile anticipate nu se pot organiza.
Când ai 400-500 de morți pe zi și un nivel ridicat al infectărilor e complicat să iei în calcul alegerile anticipate. Însă, dacă ne-am putea întoarce la acea solicitare pe care am făcut-o noi, cei de la PSD, și anume un guvern de specialiști până la alegerile anticipate, ar putea fi o soluție. Cert este că acțiunile puterii actuale sunt incoerente, iresponsabile și fără niciun fel de legătură cu agenda publică.
Europa Liberă: Perspectiva alegerilor anticipate ar putea fi un motiv ca PSD să voteze totuși acest guvern minoritar?
Alfred Simonis: Dacă stăm și calculăm cinic, PSD ar fi cel mai avantajat de perspectiva alegerilor anticipate, nu am avea de ce să fim speriați. Dar suntem conștienți că trebuie deblocată situația în care se află România. Însă nu credem că orice guvern trebuie învestit în acest moment. Credem că e nevoie de un guven capabil, cu oameni capabili și asumați, care au performat și sunt specialiști pe domeniile lor. Nu ne poate fi arătată acestă pisică: ne votați, că e mai bine decât nimeni. Nu ne poate speria perspectiva anticipatelor.
Important este să înțelegem cu toții, și noi am transmis asta, să avem discuții asumate pe față ca oameni politici și să luăm cele mai bune decizii în interesul României. Dacă PNL rămâne angrenat în disperarea de a fi la butoane, de a avea cât mai mulți miniștri, de a nu înțelege realitatea, pentru că dacă nimeni nu te votează și nu pornești o negociere cu forțele politice de care ai nevoie în parlament, înseamnă că ești rupt de realitate.
Europa Liberă: Dacă președintele Iohannis va declara anticipatele, ce va urma din punctul dvs de vedere?
Alfred Simonis: Va trebui să găsim formule legislative în parlament, și se pot găsi. Pentru că guvernul demis nu are puterea de a da ordonanțe de urgență, se poate regla în parlament printr-un consens politic ca fiecare proiect important, necesar în această perioadă să fie trecut în regim de urgență, într-o zi, două, trei.
Eu cred că situația poate fi gestionată. Nu putem să stăm toți la degetul președintelui sau la mâna PNL-ului, care ia niște decizii aberante și noi, eventual, să facem tot ce se poate ca să-I salvăm, ne-am transforma din ciuma roșie în crucea roșie pentru PNL. Or, nu ăsta-i rolul nostru.