Linkuri accesibilitate

Guvern minoritar | Iohannis și PNL blochează negocierile cu USR. Cîțu a refuzat oferta UDMR


Președintele Klaus Iohannis și președintele PNL, Florin Cîțu, nu au acceptat ca USR să revină în Guvern. Imagine generică cu președintele și premierul demis.
Președintele Klaus Iohannis și președintele PNL, Florin Cîțu, nu au acceptat ca USR să revină în Guvern. Imagine generică cu președintele și premierul demis.

Președintele Klaus Iohannis și conducerea restrânsă a PNL au decis joi seară, la Vila Lac, să prezinte un guvern minoritar în Parlament. Liberalii negociază ultima formulă de miniștri, iar negocierile cu USR pentru intrarea la guvernare nu vor mai avea loc.

Decizia finală luată de conducerea PNL împreună cu președintele Klaus Iohannis este de a prezenta în fața Parlamentul lista unui guvern minoritar, format din PNL și UDMR. După trei zile în care s-a avansat ideea posibilei cooptări a USR la guvernare, perioadă în care nu a existat o discuție față în față între cele două părți, s-a decis blocarea oricăror discuții. Președintele a revenit după vizita în Egipt.

„PNL va merge în Parlament cu un guvern minoritar condus de premierul Ciucă, care va trece, o să fie învestit. O să vedeți asta”, a declarat pentru Europa Liberă un prim-vicepreședinte PNL.

Liberalii nu au explicat și pe ce se bazează încrederea că acest guvern o să fie învestit. Singura variantă posibilă o reprezintă obținerea voturilor de la PSD, după ce USR a anunțat că nu va vota un guvern minoritar.

Conducerea USR a cerut PNL să își schimbe mandatul de negociere de la guvern minoritar la cel pentru refacerea fostei Coaliții de guvernare. Propunerea Uniunii nu a fost agreată de Florin Cîțu și cei din apropierea sa, care au insistat pentru menținerea mandatului privind guvernul minoritar.

PSD a cerut intrarea cu miniștri în guvern, dar nici această soluție nu a fost acceptată de conducerea PNL. În ambele situații, Florin Cîțu le-a cerut reprezentaților PSD și USR să voteze un guvern minoritar, care să aibă mandat o perioadă limitată, după care se poate discuta o altă formulă de guvernare.

Matematica parlamentară arată că PNL, UDMR și grupul minorităților naționale nu au numărul necesar de voturi pentru a învesti un Cabinet. Lipsesc aproximativ 60 de voturi față de numărul necesar pentru învestirea unui Guvern în Parlament – 234.

Trebuie subliniat că fidelii lui Ludovic Orban, care încep să părăsească grupul PNL, au declarat că nu vor vota învestirea unui guvern minoritar. Până în acest moment, sunt aproximativ 10 deputați și senatori PNL care și-au exprimat public dezacordul față de politica noii conduceri a partidului. Astfel, distanța se poate majora până în momentul votului.

În discuțiile purtate de Nicolae Ciucă cu USR, premierul desemnat nu a ieșit din mandatul oferit de Biroul Executiv al PNL.

UDMR va obține un portofoliu important în noul Guvern: cel al Fondurilor Europene, condus în precedentul Executiv de Cristian Ghinea. Astfel, pe lângă Dezvoltare, Uniunea mai primește un portofoliu esențial în Cabinetul Ciucă.

Ceartă în PNL pe ministerele USR

Liberalii au început un război intern pentru preluarea portofoliilor de la USR. Printre numele care rămân și în Cabinetul Ciucă se numără:

  • Dan Vâlceanu – ministerul de Finanțe
  • Bogdan Aurescu – ministerul de Externe
  • Sorin Cîmpeanu – ministerul Educației
  • Virgil Popescu – ministerul Energiei
  • Bogdan Gheorghiu – ministerul Culturii
  • Lucian Bode – ministerul de Interne
  • Raluca Turcan – ministerul Muncii

La ministerul Sănătății urmează să se reîntoarcă Nelu Tătaru, iar la ministerul Agriculturii sunt în cărți Mircea Fechet și Daniel Constantin. În cărți pentru ministerul Economiei este Florin Roman.

Ministerul Apărării urmează să fie preluat de Cătălin Predoiu. Disputa se dă în guvern pentru Ministerul Justiției, unde au fost avansate numele Alinei Gorghiu și cel al senatoarei Iuliana Scântei.

De asemenea, liberalii se ceartă și pentru ministerul Transporturilor. Favorit pentru acest portofoliu este Marcel Boloș, fost ministru al Fondurilor Europene în guvernul Orban.

Ministerele UDMR. Oferta lui Kelemen Hunor

Uniunea Democrat a Maghiarilor din România ar putea obține un nou portofoliu în urma negocierilor cu PNL. Este vorba de Ministerul Fondurilor Europene, iar ceilalți miniștri ai UDMR rămân pe poziții.

  • Kelemen Hunor – vicepremier
  • Cseke Attila – ministerul Dezvoltării
  • Tanczos Barna – ministerul Mediului
  • Novak Eduard – ministerul Tineretului și Sportului
  • Hegedus Csilla – ministerul Fondurilor Europene (secretar de stat la acest minister în prezent)

Surse din UDMR au declarat pentru Europa Liberă că situația este de neînțeles, iar strategia lui Klaus Iohannis și a lui Florin Cîțu va duce la respingerea în Parlament a lui Nicolae Ciucă. Kelemen Hunor a încercat să intermedieze o întâlnire între USR și PNL, dar oferta sa a fost respinsă categoric de Florin Cîțu

„Cîțu a spus că nu mai are încredere în USR, că trebuie să treacă un timp până se existe un dialog din nou. Kelemen Hunor a încercat să rezolve situația, PNL nu a dorit. Nu știm cum va trece acest guvern, noi credem că va pica. De unde vin voturile? Pe ce se bazează Klaus Iohannis și Florin Cîțu? Noi nu mai înțelegem nimic. Chiar nu văd situația în care se află România. Nu înțelegem ce vor să facă Iohannis și Cîțu”, a spus un parlamentar UDMR pentru Europa Liberă.

PSD nu votează guvernul minoritar. Este o mare greșeală"

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că nu va vota un guvern minoritar. Potrivit acestuia, singura variantă pentru ca guvernul Ciucă să fie învestit în Parlament este ca parlamentarii USR să îl voteze.

„Soluția unui guvern minoritar este o greșeală foarte mare și nu putem susține așa ceva. Întoarcerea la popor nu este o rușine sau o catastrofă. Alegerile anticipate se pot organiza la primăvară”, a spus liderul PSD, care a adăugat că nu a trecut timpul pentru formarea unui guvern tehnocrat, variantă propusă de social-democrați.

Biroul Executiv al PNL se întâlnește vineri la ora 15.00, în Parlament, pentru a discuta lista de miniștri și programul de guvernare. Ședința fusese programată pentru prima parte a zilei, dar a fost amânată din cauza tensiunilor din PNL.

Dacă premierul desemnat nu trece de votul Parlamentului, președintele Iohannis nu este obligat să declanșeze alegerile anticipate. Constituția precizează că poate face acest lucru, dar nu este obligat.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG