Explozii puternice în Damasc pe fondul atacurilor Israelului asupra obiectivelor militare siriene

Explozii în urma atacurilor israeliene asupra periferiilor Damascului. 9 decembrie.

Explozii puternice au fost auzite în dimineața zilei de 10 decembrie la Damasc, pe fondul loviturilor Israelului asupra instalațiilor militare siriene după înlăturarea regimului președintelui Bashar al-Assad.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un observator de război cu sediul în Marea Britanie, a transmis că Israelul a realizat 250 de atacuri în timp ce trupe israeliene au fost desfășurate într-o zonă tampon lângă Înălțimile Golan, din „motive de securitate”.

„Israelul a distrus cele mai importante situri militare din Siria, inclusiv aeroporturile siriene și depozitele lor, escadrilele de avioane, radarele, stațiile de semnalizare militară și multe depozite de arme și muniții în diferite locații din majoritatea guvernoratelor siriene”, se arată într-un comunicat al observatorului.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul „transformă fața Orientului Mijlociu” și își învinge dușmanii „pas cu pas” în ceea ce el a numit „războiul existențial care ne-a fost impus”.

Netanyahu a declarat că regimul lui Assad a fost un „element central al axei răului a Iranului”, acuzându-l că a oferit o „conductă de arme” între Iran și miliția libaneză Hezbollah.

Israelul a lansat o campanie aeriană de luni de zile în Liban împotriva Hezbollah, declarată organizație teroristă de către Statele Unite.

Your browser doesn’t support HTML5

VIDEO | Moștenirea Assad: Moartea civililor, asediile și armele chimice

Și forțele SUA au realizat în ultimele zile aproximativ 75 de atacuri aeriene asupra militanților Statului Islamic (SI), care sunt încă prezenți în Siria. Motivul declarat al atacurilor a fost acela de a împiedica gruparea să profite de tulburările care au urmat căderii lui Bashar al-Assad.

„[IS] va încerca să folosească această perioadă pentru a-și restabili capacitățile, pentru a crea refugii sigure”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken pe 9 decembrie. „Suntem hotărâți să nu lăsăm acest lucru să se întâmple.”

Pe 9 decembrie, Consiliul de Securitate al ONU a avut o întâlnire cu ușile închise privind situația din Siria. Întâlnirea a fost convocată de Rusia, care, împreună cu Iranul, a fost principalul susținător al regimului Assad.

„Consiliul, cred, a fost mai mult sau mai puțin unit în ceea ce privește necesitatea de a păstra integritatea teritorială și unitatea Siriei, de a asigura protecția civililor, de a se asigura că ajutorul umanitar vine la populația care are nevoie”, a declarat ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, într-o declarație publicată după întâlnire.

Nebenzia a spus că în zilele următoare ar putea exista și un „document” din partea Consiliului de Securitate cu privire la situația din Siria.

Îți mai recomandăm Cine este liderul militant sirian care l-a răsturnat pe Bashar al-Assad?

Între timp, noii conducători de facto de la Damasc au început eforturile de a stabiliza situația iar comunitatea globală așteaptă cu prudență evoluțiile.

Rebelii, conduși de grupul militant islamist Hayat Tahrir al-Sham (HTS), au anunțat pe 9 decembrie că acordă amnistie întregului personal militar recrutat în ultimii 14 ani, în timpul guvernării lui Bashar al-Assad.

Premierul sirian Muhammad Ghazi al-Jalali, care a rămas în funcție și a promis că va coopera cu noii conducători, a declarat că majoritatea miniștrilor cabinetului sunt încă la lucru. Jalali s-a întâlnit mai devreme cu noii lideri, potrivit unei declarații a rebelilor.

„Lucrăm pentru ca perioada de tranziție să fie rapidă și lină”, a spus el în comentarii pentru Sky News Arabia TV.

Informațiile venite din tabăra rebelilor arată că politicianul veteran Muhammad al-Bashir ar fi fost ales să conducă guvernul de tranziție. El a servit ca șef al așa-numitului guvern de salvare sirian al HTS în ultimul an.

Cel mai probabil, Bashar al-Assad și familia lui au fugit în Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor la Moscova pe 9 decembrie că, deși președintele Vladimir Putin a luat personal decizia de a acorda azil lui Assad și familiei sale, nu există nicio obligație de a oferi detalii suplimentare.

„Nu am nimic să vă spun despre locul unde se află Assad”, a afirmat Peskov.

Agenția de știri TASS a citat un oficial de la Ambasada Siriei din Moscova care a declarat că Assad se află în capitala rusă. Informația nu a fost confirmată.

HTS a fost desemnat grup terorist de către Statele Unite și Uniunea Europeană. În ultimii ani, grupul a declarat că a rupt legăturile cu Al-Qaeda și a căutat să se transforme într-o alternativă pragmatică la guvernul sirian.

Dar unele grupuri pentru drepturile omului și guvernele occidentale spun că rămân întrebări cu privire la presupusele abuzuri ale drepturilor și legăturile sale cu grupările teroriste.

Liderul HTS, Abu Muhammad al-Jolani, a încercat să-i asigure pe șiiți alawiți și pe alte minorități siriene, inclusiv pe creștini, că nu îi va discrimina.

Într-o declarație comună, Franța și Germania au declarat că sunt pregătite condiționat să lucreze cu noii lideri.

Mai multe state europene au anunțat pe 9 decembrie că suspendă acordarea cererilor de azil din partea sirienilor, în așteptarea evoluțiilor.

Printre țările care au anunțat suspendări se află Germania, Marea Britanie, Franța, Austria, Suedia, Norvegia și Danemarca.

Îți mai recomandăm Sărbători, jafuri și statui doborâte: scene după căderea regimului Assad

Valul de refugiați sirieni din timpul războiului civil de 14 ani din țară a fost criticat de politicienii de extremă dreapta din Europa și folosit de mulți pentru a-și consolida sprijinul în rândul alegătorilor.

Ministerul german de Interne a declarat că 974.136 de persoane cu cetățenie siriană trăiesc în țară, 5.090 fiind recunoscute ca fiind eligibile pentru azil, 321.444 au primit statutul de refugiat și 329.242 au primit protecție temporară.

Războiul civil sirian a început după ce regimul lui Assad a dezlănțuit o represiune brutală, în martie 2011, împotriva demonstranților pașnici, inspirați de valul de proteste cunoscut sub numele de Primăvara Arabă.

Începând cu 2015, Rusia a intervenit în războiul civil de partea lui Assad și a bombardat masiv grupările rebele, inclusiv militanții islamiști, provocând numeroase victime civile și determinând zeci de mii de oameni să fugă.

Căderea regimului Assad marchează un regres geopolitic major pentru Kremlin, care, împreună cu Iranul, i-a susținut guvernul, spun experții.

Rusia are aproximativ 7.500 de soldați și mai multe baze militare în Siria, inclusiv o bază aeriană la Hmeimim și facilități navale strategice la Tartus, care sunt, de asemenea, folosite pentru a sprijini acțiunile Kremlinului în Africa de Nord și Subsahariană.

Îți mai recomandăm Cum amenință căderea regimului Assad influența militară a Rusiei în Siria și în regiune

Articol redactat cu informații oferite de AP, AFP și dpa.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.