Actualizare, ora 20:40
Președintele sirian Bashar al-Assad și familia sa au sosit la Moscova, a anunțat presa de stat rusă, după ce rebelii au preluat controlul asupra capitalei siriene, Damasc, punând capăt regimului brutal de jumătate de secol al familiei Assad.
Anterior, Ministerul rus de Externe a declarat că Assad „a decis să demisioneze” după „negocieri” cu un „număr de participanți la conflictul armat” și a părăsit funcția „dând instrucțiuni pentru un transfer pașnic al puterii”.
„Rusia nu a participat la aceste negocieri”, a adăugat ministerul.
Rusia a fost un aliat de lungă durată al Siriei, oferind un sprijin militar și politic semnificativ regimului lui Assad, în special în timpul războiului civil sirian, care a început în 2011.
Actualizare, ora 17:30
Actualizare, ora 14.20
Președintele Bashar al-Assad a părăsit Siria, a anunțat duminică Ministerul rus de Externe într-o declarație citată de CNN. Assad „a decis să părăsească funcția prezidențială și a părăsit țara, dând instrucțiuni pentru a transfera puterea în mod pașnic”, se arată în declarație, adăugând că „Rusia nu a participat la aceste negocieri”.
„Federația Rusă este în contact cu toate grupurile opoziției siriene”, a declarat acesta.
Știre inițială
Damascul a fost „eliberat de Assad”, au afirmat rebelii într-o declarație pe rețelele sociale.
Nu se știe unde se află președintele Bashar al-Assad, însă Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie, a declarat că acesta a luat un zbor din Damasc și a plecat din Capitală. Observatorul nu a precizat direcția spre care ar fi plecat Assad.
Informația nu a putut fi confirmată, însă prim-ministrul sirian Mohammad Ghazi al-Jalali a declarat într-o transmisiune video că guvernul este „gata să coopereze cu orice conducere aleasă de popor”.
„Credem că Siria este pentru toți sirienii și că este țara tuturor fiilor săi și că această țară poate fi un stat normal care construiește relații bune cu vecinii săi și cu lumea, fără a intra în alianțe și blocuri regionale”, a declarat al-Jalali, adăugând că se află încă acasă la Damasc și nu a fugit.
Departamentul de Stat al SUA a declarat pentru RFE/RL că Washingtonul monitorizează îndeaproape situația de pe teren în Siria.
Un purtător de cuvânt a declarat că Statele Unite, precum și partenerii și aliații săi, au cerut insistent ca civilii, inclusiv membrii grupurilor minoritare, să fie protejați.
Purtătorul de cuvânt a spus că este timpul să se negocieze încetarea conflictului sirian în conformitate cu principiile stabilite în Rezoluția 2254 a Consiliului de Securitate al ONU. Purtătorul de cuvânt a adăugat că refuzul regimului Assad de a se angaja în acest proces a condus direct la situația actuală.
Între timp, președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că Statele Unite „nu ar trebui să aibă nimic de-a face” cu războiul din Siria, unde un mic contingent de forțe americane rămâne desfășurat în unele zone.
Abu Mohammad al-Golani, liderul grupării rebelilor Hayat Tahrir al-Sham (HTS), a declarat în seara zilei de 7 decembrie că luptătorii insurgenți erau foarte aproape de „eliberarea Homs”, un oraș cu 775.000 de locuitori.
HTS este considerată o grupare teroristă de către Statele Unite, Marea Britanie, Canada și Uniunea Europeană.
Experții spun că prăbușirea regimului Assad ar reprezenta un eșec geopolitic major pentru Kremlin, care, împreună cu Teheranul, a sprijinit guvernul sirian de-a lungul multor ani de război civil.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în Statele Unite, spune că „forțele regimului Assad s-au prăbușit, iar susținătorii lui Assad nu par dispuși să sprijine armata arabă siriană prin desfășurarea rapidă de forțe suplimentare”.
Rusia are mai multe locații militare în Siria, inclusiv o bază aeriană la Hmeimim și facilități navale strategice la Tartus - acestea sunt utilizate și pentru a sprijini acțiunile Kremlinului în Africa.
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a refuzat să comenteze în legătură cu soarta bazelor rusești, spunând că „nu e clarvăzător”.
ISW afirmă că Moscova nu a început să evacueze vazele, „dar e neclar dacă Rusia își va păstra navele în port pe măsură ce forțele rebele siriene își continuă avansul în teritoriul controlat de regim”.
Ofensiva surprinzătoare a fost lansată săptămâna trecută de o coaliție de grupuri rebele conduse de facțiunea islamistă HTS.
Pe lângă HTS, forțele rebele includ luptători ai unui grup umbrelă al milițiilor siriene susținute de Turcia, numit Armata Națională Siriană. Turcia a negat susținerea ofensivei, deși experții spun că insurgenții nu ar fi lansat-o fără acordul acesteia.
Îți mai recomandăm „O palmă uriașă pentru Putin”. Ce înseamnă pentru Rusia alungarea de la putere a lui Bashar al-AssadOrganizația Națiunilor Unite a declarat pe 6 decembrie că aproape 300.000 de persoane din Siria au fost deja strămutate de la sfârșitul lunii noiembrie din cauza luptelor și că până la 1,5 milioane ar putea fi forțate să fugă pe măsură ce rebelii avansează și îi provoacă pierderi lui Assad, precum și aliaților săi ruși și iranieni.
Assad s-a bazat pe Iran și Rusia pentru a rămâne la putere de la izbucnirea conflictului în 2011.
De când rebelii au preluat controlul asupra orașului Alep, în urmă cu o săptămână, au trecut la cucerirea altor orașe importante, forțele lui Assad opunând puțină rezistență
Reacția vecinilor și a puterilor mondiale
Evoluțiile de la Damasc au determinat vecinii Siriei să ia măsuri urgente, Libanul a anunțat că închide toate punctele de trecere a frontierei terestre cu Siria, cu excepția unuia care leagă Beirutul de Damasc.
Iordania a închis, de asemenea, un punct de trecere a frontierei cu Siria.
La 8 decembrie, Israelul a declarat că a desfășurat forțe într-o zonă tampon demilitarizată de-a lungul frontierei sale de nord cu Siria și a trimis trupe „în alte locuri necesare pentru apărarea sa”.
Armata israeliană a declarat că desfășurarea a fost menită să asigure securitatea locuitorilor din Înălțimile Golan anexate Israelului.
Statele Unite au declarat că își vor menține prezența în estul Siriei și vor lua măsurile necesare pentru a preveni o reapariție a Statului Islamic (SI) în regiune.
Secretarul adjunct adjunct al apărării pentru Orientul Mijlociu, Daniel Shapiro, a declarat că Washingtonul este „conștient de faptul că circumstanțele haotice și dinamice de pe teren în Siria ar putea oferi [ISIS] spațiu pentru a găsi capacitatea de a deveni activ, de a planifica operațiuni externe”.
Îți mai recomandăm Jucătorii-cheie din războiul civil din SiriaLuând cuvântul la o conferință de securitate în Bahrain la 8 decembrie, Shapiro a declarat că Statele Unite sunt hotărâte să colaboreze cu partenerii lor pentru a „continua să degradeze capacitățile [ISIS]”.
„[Suntem hotărâți] să asigurăm înfrângerea durabilă [a ISIS], să asigurăm detenția în siguranță a luptătorilor lor și repatrierea persoanelor strămutate”, a adăugat Shapiro.
Trimisul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, a descris ultimele evoluții drept un „moment decisiv în istoria Siriei” și a îndemnat toți actorii înarmați din țară să mențină legea și ordinea și să protejeze instituțiile publice.
Luând cuvântul la Doha la 8 decembrie, Pedersen a declarat, de asemenea, că nu are informații cu privire la locul în care se află Assad.
Tom Fletcher, șeful agenției ONU pentru ajutor umanitar, a avertizat cu privire la situația dificilă a milioane de sirieni strămutați de cei aproape 14 ani de război civil din țară. Acum, mulți alții sunt în pericol, a spus Fletcher.
„Vom răspunde oriunde, oricând și oricum putem, pentru a sprijini persoanele care au nevoie, inclusiv centrele de primire - alimente, apă, combustibil, corturi, pături”, a spus el.
Viceprim-ministrul britanic Angela Rayner a făcut apel la o „soluție politică”, în timp ce Ministerul francez de Externe a afirmat într-o declarație că în Siria a sosit timpul pentru unitate, pentru o tranziție politică pașnică și pentru încetarea luptelor.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.