Slovacia oprește temporar ajutorul militar pentru Ucraina

Guvernul interimar al Slovaciei, condus de Ľudovít Ódor, nu mai trimite ajutor militar Ucrainei pentru moment.

Guvernul interimar al Slovaciei nu va mai trimite ajutor militar Ucrainei până la instalarea noului guvern rezultat, transmit Reuters și AFP. Premierul în exercițiu, Ľudovít Ódor, spune că, cel mai probabil, după instalarea noului executiv, cel puțin ajutoarele non-militare vor fi reluate.

Anunțul vine după ce Partidul SMER-SD al lui Robert Fico a câștigat alegerile din 30 septembrie cu promisiunea de a opri ajutorul militar acordat Ucrainei. În aceste zile, partidul câștigător caută parteneri de coaliție pentru a forma guvernul.

Guvernul anterior de centru-dreapta al țării a fost un susținător ferm al Ucrainei și a furnizat diverse echipamente militare, inclusiv vehicule de luptă, un sistem de apărare aeriană S-300 și avioane MiG-29. Însă coaliția de guvernare s-a desrămat.

Guvernul tehnocrat care al lui Ľudovít Ódor a continuat să ajute militar țara vecină Ucraina, aflată în război cu Rusia.

Reuters scrie că Odor a spus în marja summitului Uniunii Europene din Spania că administrația lui va lăsa problema unui ajutor militar suplimentar următorului guvern.

„Cred că va fi format un guvern care va fi pro-european și va continua să ajute Ucraina”, a spus el, potrivit agenției slovace de știri TASR, citată de Reuters.

Îți mai recomandăm Ce consecințe are victoria lui Robert Fico, candidatul pro-rus la alegerile parlamentare din Slovacia?

Schimbarea poziției Slovaciei față de Ucraina vine după ce Congresul Statelor Unite a adoptat sâmbătă un proiect de lege care nu include ajutor pentru Kiev, deși președintele Biden a declarat că sprijinul va continua.

Diplomații și analiștii străini au declarat că angajamentul lui Fico de a opri aprovizionarea Ucrainei din stocurile armatei ar putea să nu aibă un impact uriaș, deoarece armata a furnizat deja o mare parte din ceea ce a putut, în afară de muniție.

Fico a susținut ajutorul umanitar și de reconstrucție pentru Ucraina, dar nu și ajutorul militar de stat. El este în favoarea negocierilor de pace, dintr-o poziție similară cu cea a premierului ungar Viktor Orban.

Ucraina și aliații săi occidentali resping această poziție pentru că nu ar face decât să încurajeze Rusia să fie agresivă.

Îți mai recomandăm Rezultatul alegerilor din Slovacia arată oboseala Europei față de războiul din Ucraina