Serghei Șoigu s-a întâlnit cu trupele rusești, în Ucraina. Zelenski pregătește summit-ul Crimeei

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, alături de alți lideri ai armatei rusești. Fotografie cu caracter ilustrativ.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat cartierul general al grupului „Centru” al armatei rusești implicată în războiul declanșat în Ucraina, au relatat agențiile de presă rusești, citând Ministerul Apărării.

Este a doua vizită a unui înalt oficial militar rus în Ucraina, după ce șeful statului major și coordonatorul campaniei militare a Rusiei pe teritoriul ucrainean, Valeri Gerasimov, a fost prezent de asemenea în prima linie a frontului, notează Reuters.

În paralel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că intensifică pregătirile pentru un nou summit a Crimeei programat în august, în încercările de eliberare a peninsulei anexate de Rusia în 2014.

În vizita în zona frontului ucrainean, Serghei Șoigu a primit raportul unui comandant al grupului de luptă amintit și le-a mulțumit ofițerilor și trupelor pentru „desfășurarea de operațiuni cu succes” în apropiere de Lyman, a transmis Interfax, citată de Reuters.

Ministrului i-a fost prezentat și un vehicul de luptă de infanterie suedez CV-90, abandonat de soldații ucraineni în retragere după ce a fost lovit de o grenadă antitanc de mână.

Îți mai recomandăm Oficiali chinezi și ruși, în frunte cu Serghei Șoigu, la parada militară a liderului din Coreea de Nord

Șoigu ar fi luat astfel cunosțtință despre „deficiențele” modelului suedez, mai scrie Interfax.

O astfel de relatare se înscrie în linia retoricii Moscovei de a minimiza eficacitatea echipamentelor militare și a armamentului transmise Ucrainei de membrii NATO, subliniază Reuters.

Atât Serghei Șoigu cât și Valery Gherasimov au fost aspru criticați de liderul grupului Wagner, Evghenyi Prihojin, care i-a acuzat de incompetență și detașare, înainte de revolta declanșată de grupul de mercenari în iunie.

Zelenski: Pregătim summit-ul Crimeei, platforma va avea și o dimensiune parlamentară

În paralel, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat în discursul său de joi seară că sunt în desfășurare pregătirile pentru un nou summit al Crimeei și că platforma dedicată revenirii peninsulei în componența țării va avea o dimensiune parlamentară.

Președintele Volodimir Zelenski, la sărbătorirea zilei statlității ucrainene, în 28 iulie.

Autoritățile ucrainene lucrează „la conținutul summit-ului, prezența internațională la summit, impactul acesteia asupra capacității noastre de a menține presiunea pentru eliberarea Crimeei - lucrăm la detalii.”

„Și pregătim deja nu doar Summit-ul Platformei Crimeea la nivel de lideri din august, ci și dimensiunea parlamentară a Platformei Crimeea, care va avea loc în toamnă”, a anunțat el.

Îți mai recomandăm Al doilea Summit al Platformei Crimeea. Charles Michel: Crimeea este Ucraina

Reuniunile platformei Crimeea fac parte din eforturile Ucrainei de a recupera teritoriul anexat de Rusia în 2014, demers considerat ilegal și condamnat de majoritatea comunității internaționale.

La al doilea summit al Platformei, desfășurat anul trecut și la care au participat foarte mulți dintre liderii europeni, atât la nivel de stat, cât și liderii UE și ai Consiliului Europei, Zelenski a spus că Ucraina va face toate eforturile pentru a-și recupera teritoriul.

În războiul declanșat de Rusia în Ucraina, armata rusească a reclamat recent mai multe atacuri ucrainene asupra peninsulei, după ce duminică autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au declarat că 25 de drone ucrainene au fost doborâte.

Atacurile cu drone ucrainene asupra Crimeei în iulie au aruncat în aer un depozit de muniții și au deteriorat un pod strategic și simbolic care leagă continentul Rusiei de peninsula, notează Reuters.

Kievul reclamă că, între timp, Rusia a atacat în mod repetat regiunea Odesa a Ucrainei, de pe malul Mării Negre.