Soldați nord-coreeni se antrenează la Vladivostok și ar putea lupta pe frontul ucrainean. Prezența lor în Rusia, confirmată de Washington

Coreea de Nord are una dintre cele mai mari armate din lume, dar niciun soldat de-al lor nu a fost implicat într-un război major în ultimii 50 de ani.

Mii de soldați nord-coreeni ar fi mers în Rusia ca să se pregătească să ajute armata rusească, afirmă serviciile de inteligență ucrainene și sud-coreene. Este posibil ca acești soldați strict pregătiți dar fără experiență de război să fie mobilizați pe frontul cu Ucraina.

Există dovezi că soldații nord-coreeni sunt în Rusia, a confirmat miercuri secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, după săptămâni în care doar serviciile ucrainene și sud-coreene au făcut astfel de afirmații.

„Ce fac ele mai exact? Rămâne de văzut. Acestea sunt lucruri pe care trebuie să le rezolvăm”, a adăugat Austin.

„Dacă sunt cobeligeranţi, dacă intenţia lor este de a participa la acest război în numele Rusiei, aceasta este o problemă foarte, foarte gravă", a spus el. „Va avea impact, nu numai în Europa. De asemenea, va avea un impact şi în Indo-Pacific”, a subliniat şeful Pentagonului.

Pe 18 octombrie, președintele Volodimir Zelenski le-a vorbit liderilor europeni reuniți într-un summit la Bruxelles despre amenințarea nord-coreeană.

El a afirmat că serviciile secrete ucrainene sunt sigure de prezența unui număr de nord-coreeni în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia și că, în total, rușii vor fi ajutați de 10.000 de nord-coreeni, care ar putea fi trimiși în regiunea Kursk. Este o alternativă la mobilizarea rușilor, o măsură extrem de nepopulară în Rusia.

Presa ucraineană a publicat un clip video în care se pot vedea soldați nord-coreeni în ceea ce pare a fi o tabără militară rusească. Reuters scrie că flota rusească a adus 1.500 de soldați nord-coreeni la Vladivostok între 8 și 13 octombrie, unde aceștia ar fi primit uniforme militare rusești, arme și documente false.

Miile de soldați nord-coreeni care se antrenează în estul Rusiei ar putea fi gata să meargă pe frontul cu Ucraina de la 1 noiembrie.

Potrivit presei ucrainene, șase nord-coreeni au fost uciși în Donbas pe 3 octombrie, într-un atac cu rachete, și cel puțin 18 nord-coreeni au fost prinși în timp ce încercau să dezerteze.

Implicarea altor țări în război, în acest fel, este „un prim pas către un război mondial”, a declarat Zelenski.

Drept răspuns la prezența trupelor nord-coreene, cele mai pro-ucrainene voci din UE cer ca țările europene să trimită trupe pe front. La rândul său, Zelenski le-a cerut aliaților să pună mai multă presiune pe Coreea de Nord pentru a renunța la implicarea în conflict.

Sud-coreenii se implică pentru a ajuta Ucraina

Diplomația sud-coreeană s-a implicat și ea în această problemă.

Serviciile de inteligență sud-coreene au afirmat că 1.500 de nord-coreeni au sosit deja în zona Vladivostok pentru a fi pregătiți să lupte în Ucraina și că numărul total la care se așteaptă ar fi 12.000, mai mare decât cifra anticipată de ucraineni.

Ei au identificat cu tehnologia de recunoaștere facială mai mulți ofițeri din armata nord-coreeană prezenți în regiunile ucrainene ocupate de Rusia, unde instruiesc rușii să folosească rachetele balistice nord-coreene KN-23.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un inspectează infranteria, 17 octombrie 2024.

Săptămâna aceasta, autoritățile de la Seoul l-au convocat pe ambasadorul Rusiei și i-au cerut să retragă imediat trupele nord-coreene. Ambasadorul Georgi Zinoviev a răspuns că orice cooperare dintre Moscova și Phenian este „în limitele cadrului dreptului internațional”.

Drept urmare, președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a hotărât să întărească colaborarea cu Ucraina și NATO și ia în considerare pentru prima oară trimiterea armelor către Ucraina. Țara n-a mai trimis până acum decât ajutoare umanitare Kievului, astfel că mai ales munițiile pe care sud-coreenii le au în abundență ar putea ajuta trupele ucrainene.

Autoritățile nord-coreene neagă că ar fi trimis soldați în Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că informațiile despre soldații nord-coreeni sunt „contradictorii” dar nu că ar fi neadevărate.

Ce știm despre armata nord-coreeană?

Coreea de Nord are a patra cea mai mare armată din lume, cu 1,3 milioane de soldați activi și cel puțin 600.000 de rezerviști. Chiar dacă aceștia folosesc adesea echipament vechi față de tehnologiile Occidentului, numărul soldaților pe care Phenianul i-ar putea mobiliza îi transformă într-o amenințare serioasă.

Deși foarte strict instruită, această generație de soldați nord-coreeni nu a mai fost niciodată pe front. Coreea de Nord n-a mai fost implicată în conflicte la scară largă de la sfârșitul războiului coreean (1950-1953). De atunci, autoritățile au trimis doar piloți în războaiele din Vietnam și Egipt. În ciuda lipsei lor de experiență, ei ar avea multe de învățat prin prezența pe front, ceea ce ar putea transforma Coreea de Nord într-un pericol, pe viitor.

Experții sugerează că e posibil ca nord-coreenii să fie duși la granița ruso-ucraineană, ca să elibereze trupele rusești care să lupte în alte părți.

În Coreea de Nord, conscripția este obligatorie pentru bărbați și electivă pentru femei.

Liderii de la Kremlin și Phenian au semnat un pact de cooperare în iunie, prin care se angajează la ajutor reciproc în cazul în care oricare dintre țări este ținta „agresiunilor”. Pactul a fost depus de Putin pentru ratificare de către Duma de stat, săptămâna trecută.

De mai bine de un an, se știe și că Phenianul trimite Rusiei muniție și armament. Este vorba de peste 13.000 de containere pline cu peste 8 milioane de cartușe de artilerie, rachete balistice și rachete antitanc.

Exporturile de arme ar fi adus Phenianului 540 de milioane de dolari în 2023, iar liderul Kim Jong-Un a decis să prioritizeze cheltuielile pe apărare în bugetul anului acestuia.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.