Europenii așteaptă o politică externă a UE mai coerentă și mai eficientă în ceea ce privește marile probleme internaționale: apărare, securitate, migrație, încălzirea globală sau comerțul, potrivit unui raport dat publicității de European Council on Foreign Relations (ECFR), intitulat „Dați-le oamenilor ce vor: o cerere populară pentru o politică externă europeană solidă”. Cercetarea are la bază interviuri făcute cu 60.000 de persoane din 14 state membre, printre care și România.
Europenii cred că nu se mai pot baza pe Statele Unite pentru a le garanta securitatea, arată raportul, care a luat în considerare perioada în care Donald Trump a condus SUA, iar Comisia Juncker, Uniunea Europeană. În condițiile în care încrederea în SUA a scăzut, europenii se uită către UE pentru a le apăra interesele de politică externă.
Există, de asemea, temerea, potrivit sondajului, că UE nu va putea să își reprezinte mai bine țările membre pe scena mondială, dar și că nu ar putea supraviețui următorilor 10-20 de ani.
Sondajul a fost dat publicității înainte ca președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să își prezinte structura colegiului comisarilor și în contextul în care în mai multe state europene, printre care Austria și Polonia, se pregătesc să aibă alegeri cu un potențial disruptiv, așa cum acestea sunt percepute de think-tankul european. Raportul realizat de ECFR vine și în contextul tensiunilor comerciale între China și Statele Unite, apariției unor dovezi legate de influența Rusiei în alegerile din Occident, dar și a posibilei destrămări a înțelegerilor internaționale legate de încălzirea globală și dezarmarea nucleară.
Studiul ECFR mai arată că:
- În cazul unui conflict între Rusia și Statele Unite, 65% dintre români și-ar dori ca UE să rămână neutră. Aceasta este și părerea europenilor care și-ar dori ca UE să găsească o cale de mijloc între cele două puteri care concurează pe scena internațională.
- Europenii sunt neîncrezători în China și în creșterea influenței ei în lume, iar 8% dintre respondenții din statele membre au spus că UE ar trebui să țină partea Beijngului, și nu a Washingtonului în eventualitatea unui conflict SUA-China. Dar dorința majorității este ca UE să rămână neutră. În România, 54% dintre respondenți sunt îngrijorați în legătură cu China și cred că guvernul național sau UE ar trebui să facă mai multe pentru a contracara practicile economice ale acestei superputeri.
- O mare parte dintre europeni cred că Rusia încearcă să destabilizeze structurile politice din Europa, iar guvernele nu fac suficient de multe lucruri pentru a le proteja țara în fața unei interferențe străine. Acest sentiment este împărtășit de 48% dintre polonezi, 56% dintre români sau 46% dintre slovaci.
- Mai bine de jumătate dintre europeni cred că sancțiunile UE asupra Rusiei sunt fie echilibrate, fie nu sunt suficient de dure. 38% dintre români spun că aceste sancțiuni „nu sunt suficient de dure”.
- În ceea ce privește investițiile în capabilitățile de apărare, românii cred că investițiile ar trebui făcute mai degrabă prin NATO (36%) decât prin modelul european (22%).
- Europenii sunt sceptici în legătură cu capacitatea UE de a le proteja interesele economice în cazul unor războaie comerciale. De exemplu, doar 13% dintre români cred că interesele economice ale țării sunt bine protejate în fața Chinei.
- Studiul mai arată că doar 8% dintre români cred în președintele american Donald Trump, iar în schimb, și-ar dori să vadă mecanisme de apărare la nivel european mai puternice, astfel încât blocul comunitar să poată fi mai bine protejat.
- Europenii se bucură de ideea extinderii UE, dar votanți din țări precum Austria (44%), Danemarca (37%), Franța (42%), Germania (46%) sau Olanda (40%) se opun ca statele din Balcanii de Vest să adere la UE. Doar România, Polonia și Spania fac notă discordantă și susțin într-o proporție de peste 30% ca aceste state să facă parte din blocul comunitar. În România, mai bine de două treimi dintre respondenți au spus că fie toate, fie o parte dintre țările candidate ar trebui primite în UE.
- Mai bine de jumătate dintre cetățenii din fiecare țara în care a fost făcut sondajul, în afara Olandei, cred că schimbările climatice ar trebui să devină un subiect tot mai important. Cu toate acestea, respondenții la sondaj cred că păzirea granițelor externe ale UE ar trebui să fie o prioritate, iar cel puțin jumătate dintre aceștia susțin creșterea ajutorului economic pentru țările în dezvoltare pentru a descuraja migrația. Această măsură este susținută de 80% dintre români, unul dintre cele mai mari procente dintre toate țările incluse în sondaj.
- Europenii au o mai mare încredere în UE decât în guvernele naționale pentru a le proteja interesele față de alte puteri globale - cu toate că sondajul ECFR a descoperit că sunt state care nu cred nici în Statele Unite, nici în UE, cum ar fi Italia, Germania și Franța, Cehia sau Grecia. Doar 16% dintre români spun că au încredere mai degrabă în Statele Unite decât în UE, în timp ce 41% spun că cred mai mult în UE decât în SUA.
European Council on Foreign Relations (ECFR) este un think-tank internațional care se ocupă cu cercetarea independentă a relațiilor de securitate și politică externă europene. Din boardul consiliului fac parte Carl Bildt, Ivan Krastev și Javier Solana, printre alții.