Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 43,3% dintre alegătorii români ar merge la vot și 19,1% ar vota cu AUR, care ajunge, astfel pe locul trei în preferințele electoratului, arată un sondaj INSCOP făcut în perioada 1-13 februarie.
Pe primul loc se menține Partidul Social Democrat - cu 30.4% în preferințele alegătorilor români, urmat de Partidul Național Liberal - cu 21,6%.
Uniunea Salvați România ar obține 10.9%.
UDMR nu ar intra în Parlament, pentru că ar obține - potrivit sondajului - doar 4.3%.
Sub prag s-ar afla și Partidul Pro România, Partidul Mișcarea Populară, Partidul Verde (care a comandat sondajul), Partidul SOS România și Forța Dreptei al fostului premier liberal Ludovic Orban.
Peste 54% dintre românii care și-au exprimat opțiunile sunt fermi în menținerea lor și nu s-ar sfătui cu persoane mai tinere în privința opțiunii de vot.
Sondajul are și o componentă ecologistă, pe lângă cea politică, și explorează modul în care românii se raportează la poluare, la energie, dar și la abordări naționalist - conspiraționiste, cum ar fi aserțiunea că România ar fi „groapa de gunoi a Europei”.
Astfel, 43.7% dintre români sunt de acord cu afirmația în „foarte mare măsură”, iar 36.4% „în mare măsură”, adică 80.1% dintre români împărtășesc această opinie.
Românii sondați sunt nemulțumiți și de modul în care statul subvenționează trecerea la producția de energie din surse regenerabile, iar 70.7% dintre ei consideră că statul „ar trebui să facă mai mult.”
Peste 73% sunt convinși că facturile la utilități conțin taxe ascunse.
Cu toate acestea, 68.7% dintre ei cred că schimbările climatice sunt provocate de om, în special de activitatea sa economică. Peste 42% spun că explotarea pădurilor este vinovată de aceste schimbări, iar 80.8% sunt total împotriva defrișărilor de pădure pentru a deschide noi exploatări de cărbune.
Îți mai recomandăm Efectul propagandei anti-ucrainene. Cum profită PSD și AUR de subiectul BâstroeÎn aceeași logică, 52.3% consideră că producția de energie nucleară ar fi un lucru bun pentru România, iar 48.9% dintre ei ar fi dispuși să folosească mai des transportul în comun pentru a proteja mediul.
În schimb, 54.9% cred că România nu ar trebui să permită implicarea investitorilor privați în exploatarea resurselor naturale esențiale pentru securitatea țării, dezvoltarea economică și bunăstarea oamenilor.
Un procent copleșitor de 89.3% dintre cei sondați consideră că în România ar trebui înființat un Tribunal de Mediu care să judece infracțiunile împotriva mediului, iar 94.7% ar dori înăsprirea sancțiunilor și pedepselor pentru aceste infracțiuni.
Îți mai recomandăm George Simion lipește pe AUR eticheta conservatorismului, în locul celei de extremism. Șansele polului suveranistCu toate acestea, doar 29.3 ar fi dispuși să-și instaleze panouri fotovoltaice, dar nu pentru că ar trăda opțiunea ecologistă majoritară, ci pentru că nu și-ar permite instalarea lor indiferent de nivelul subvenției.
Cât privește inițiativele legislative, 85.5% nu ar fi de acord cu legalizarea canabisului în scop recreativ, iar 52.5% ar fi de acord cu folosirea sa în scopuri medicale.
Aproape 60% dintre români ar fi de acord cu introducerea săptămânii de lucru de 4 zile, pe care l-ar considera un „lucru bun”.