Soția lui Navalnîi spune că este din ce în ce mai îngrijorată pentru sănătatea soțului său, după ce acesta a intrat în greva foamei, fiind închis pentru 2 ani și jumătate într-o colonie penitenciară aflată la aproximativ 100 de kilometri de Moscova.
Iulia Navalnaya l-a vizitat marți pe opozantul Kremlinului și apoi a scris pe Instagram că a vorbit prin telefon cu Alexei Navalnîi și l-a putut vedea pe acesta printr-un panou de sticlă. Ea a catalogat întâlnitra ca fiind „cea mai bună întâlnire din viața mea”, scrie Europa Liberă Rusia.
„Este la fel de vesel și distractiv. Dar vorbește cu dificultate și din când în când închide și se întinde pe masă pentru a se odihni", a scris soția lui Navalnîi pe Instagram. Ea a mai spus că opozantul rus a slăbit 17 kilograme de când a fost închis.
„Știu că nu va renunța ... Dar după vizita la Aleksei, îmi fac griji și mai mult pentru el", a adăugat ea.
Soția lui Navalnîi a declarat că închisoarea refuză în continuare să permită ca un medic independent să-i examineze soțul.
Tot marți, înainte de vizita soției, Alexei Navalnîi a scris pe Instagram că i-a dat în judecată pe administratorii închisorii pentru să nu i-au permis să citească Coranul. El a arătat că toate cărțile pe care le-a adus la închisoare i-au fost luate.
În urmă cu o săptămână, medicul Anastasia Vasilieva, șefa Alianței Medicilor din Rusia, a încercat să vadă și să-l consulte pe Navalnîi, dar a fost arestată de politiști. Medicul a vrut să vadă starea opozantului rus după ce acesta scrisese pe Instagram că a fost diagnosticat oficial cu „tuse severă” și temperatură de 38,1 grade Celsius, după ce un coleg de detenție a fost trimis la spital cu suspinciune de tuberculoză.
Îți mai recomandăm
Rusia | Șefa Alianței Medicilor, ridicată de poliție înainte să-l consulte pe NavalnîiRecent, Navalnîi s-a plâns de dureri de spate și de amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor și a acuzat autoritățile că nu i-au dat un tratament medical adecvat.
Alexei Navalnîi a fost arestat în ianuarie la sosirea sa la Moscova, după ce se întorcea din Germania, unde fusese tratat după otrăvirea cu Noviciok în Siberia. Atunci Navalnîi i-a acuzat pe agenții Serviciului Federal de Securitate al Rusiei că au încercat să-l asasineze și l-a făcut responsabil direct pe președintele Vladimir Putin.
În februarie, un tribunal din Moscova l-a condamnat la o pedeapsă de 3 ani și jumătate cu suspendare, care a fost transformată ulterior în doi ani și jumătate cu executare.
Condamnarea lui Alexei Navalnîi la închisoare a declanșat un val de proteste în Rusia, reprimate cu violență de autorități. Uniunea Europeană și Statele Unite au impus până acum mai multe sancțiuni împotriva oficialilor ruși implicați în cazul Navalnîi.
Îți mai recomandăm
Aleksei Navalnîi a declarat greva foamei în închisoare