22 de români, dispăruţi în urma inundațiilor din Spania. Celulă de criză la Guvern

Your browser doesn’t support HTML5

Numărul românilor daţi dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania a crescut la 22 de persoane, a anunțat joi Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Guvernul a instituit o celulă de criză.

Actualizare ora 13.:0

Preotul Constantin Harhata locuiește în regiunea Utiel - Requena, în apropiere de Valencia, o regiune puternic afectată de inundații.

El spune că, din fericire, în rândul comunității de români de acolo nu au fost victime, din informațiile pe care le are.

În schimb, Constantin Harhata spune că în acest moment transportul este paralizat în regiune și sunt căderi frecvente de semnal telefonic și internet.

Efecte ale inundațiilor în regiunea Utiel - Requena.

Efecte ale inundațiilor în regiunea Utiel - Requena.

Efecte ale inundațiilor în regiunea Utiel - Requena.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că până în prezent nu sunt români între persoanelor decedate în urma inundaţiilor catastrofale din Spania.

El a precizat însă că 22 de persoane de naţionalitate română se află pe lista persoanelor dispărute.

Fotogalerie | „Inundația secolului” în Spania și urmările ei. Care sunt explicațiile

Actualizare ora 11:10

Premierul Marcel Ciolacu a convocat astăzi, la ora 15.00, miniștrii și reprezentanții mai multor instituții guvernamentale pentru a discuta situația românilor din Spania, afectați de inundații, și măsurile de sprijin pe care le poate oferi acestora statul român.

La întâlnire au fost convocați miniștrii de Externe, de Interne, al Sănătății, al Transporturilor, precum și reprezentanții Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și Departamentului pentru Situații de Urgență.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că verifică informațiile privind dispariția a 22 de cetățeni români, ca urmare a inundațiilor produse în Spania.

Știrea inițială

Numărul românilor daţi dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania a crescut la 22 de persoane, a anunțat joi Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează despre situaţia cetăţenilor români din Comunitatea Valenciană, în contextul inundaţiilor care au afectat Regatul Spaniei, soldate cu victime, persoane dispărute şi pagube materiale. Astfel, prin intermediul Consulatului României la Castellón de la Plana, MAE verifică informaţiile privind dispariţia a 22 de cetăţeni români”, arată comunicatul ministerului de joi dimineață.

Ultima actualizare de miercuri seara vorbea despre 13 români dispăruți în timpul iniundațiilor catastrofale din Spania.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului României la Castellón de la Plana: +34 964.203.331; +34 964.216.008; +34 964.217.836; +34 964.203.234; +34 964.216.172; +34.964.212.446, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al Consulatului României la Castellón de la Plana: +34 677 842 467.

Cele mai grave inundații din ultimele decenii

Cel mai nou bilanț al victimelor inundațiilor din Spania vorbește despre 95 de morți însă autoritățile se așteaptă ca numărul deceselor cauzate de inundații să crească.

Ministrul Apărării, Margarita Robles, a declarat pentru presa spaniolă că o unitate militară specializată în operațiuni de salvare va începe joi să cerceteze noroiul și molozul cu câini adulmecători în zonele cele mai afectate, scrie Reuters

Întrebată dacă numărul victimelor va crește, ea a spus: „Din păcate, nu suntem optimiști”.

Torenții de apă au luat pe sus mașinile de pe străzi în regiunea Valencia.

Au început să apară critici față de întârzierea cu care populația ar fi fost avertizată de pericolul de inundații.

Agenția națională de meteorologie AEMET a lansat o alertă roșie pentru regiunea Valencia marți dimineață, dar condițiile s-au deteriorat puternic pe parcursul zilei. Dar abia seara devreme a fost înființat organismul regional responsabil cu coordonarea serviciilor de urgență.

O alertă care îndeamnă locuitorii din orașul de pe coasta Mării Mediterane să își părăsească locuințele a fost emisă după ora 20:00.

Pentru mulți, era deja prea târziu. Șoferii se aflau deja în trafic și au fost blocați pe drumuri expuși la puternici torenți de apă.

Inundațiile de marți au fost cele mai grave din Spania din 1996, când 87 de persoane au murit după ploile torențiale care au lovit un camping din munții Pirinei.

Ploaia intensă a fost atribuită unui fenomen cunoscut sub numele de gota fría, sau „picătura rece” care apare atunci când aerul rece se deplasează peste apele calde ale Mediteranei. Acest lucru creează instabilitate atmosferică care duce la ploi abundente și furtuni.

Îți mai recomandăm 95 de oameni morți în inundațiile din Spania. Se verifică dispariția a 13 români

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.