Liniile aeriene ocolesc Belarusul, crește presiunea pentru sancțiuni mai aspre

Air France se află printre companiile care ocolesc spațiul aerian al Belarusului.

Air France, Finnair, și Singapore Airlines sunt printre ultimele linii aeriene care au anunțat că nu vor mai tranzita spațiul aerian al Belarusului după ce reprezentanții regimului Lukașenko au deturnat un avion de pasageri pentru a aresta un jurnalist.

Liniile aeriene din România, Tarom și Blue Air precizează pentru România Liberă că nu au zboruri care să tranziteze spațiul aerian al Belarusului.

Îți mai recomandăm ANALIZĂ | Este sau nu UE capabilă să iasă din zona de confort a declarațiilor anti-Lukașenko?

Luni, Uniunea Europeană a anunțat luni că transmis Organizației Internaționale a Aviației Civile (OIAC) o cerere de suspendare a zborurilor în spațiul aerian al Belarusului. Alte măsuri propuse de UE sunt interzicerea prezenței avioanelor companiei de stat din Belarus, Belavia, pe aeroporturile din Europa, dar și considerarea unor limitări în privința transportului terestru.

Marți are loc și o reuniune NATO la care vor fi analizate consecințele acțiunilor Belarusului.

A venit timpul pentru justiție

Liderul exilat al opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, a transmis marți că a venit timpul unor măsuri care să îi aducă în fața justiției pe cei vinovați de abuzurile Belarusului. Aceasta a comentat înregistrarea în care jurnalistul Roman Protasevici spune, din detenție, că ar fi tratat bine și că a mărturisit că a organizat proteste. Potrivit Svetlanei Țihanovskaia este „clar că a fost bătut și nu e nicio îndoială că a fost torturat. A fost luat ostatic".

Belarus nu a transmis nicio reacție la acuzațiile de tortură, dar a negat mereu că ar agresa deținuții, deși organizații ale drepturilor omului afirmă că există dovezi puternice că nu e așa.

„Toate acestea sunt rezultatul faptului că regimul nu e tras la răspundere iar comunitatea internațională nu are un răspuns categoric", a spus Svetlana Țihanovskaia.

Your browser doesn’t support HTML5

UE pregătește sancțiuni după ce Belarus a deturnat un zbor comercial pentru a aresta un jurnalist

Reacția companiilor aeriene

Guvernul Ucrainei a anunțat marți că a interzis liniilor aeriene ucrainene să tranziteze spațiul aerian al Belarusului și că începând de miercurii, zborurile spre și dinspre Belarus vor fi interzise.

Air France a arătat într-o declarație că „a luat notă” de concluziile reuniunii liderilor europeni de luni și că a suspendat pe o perioadă nedeterminată zborurile în spațiul aerian al Belarusului. Avioanele aflate deja pe rute de zbor urmau să își modifice traseul. Compania olandeză KLM, partener al Air France, a luat aceeași decizie încă de luni.

Singapore Airlines a anunțat că zborurile către Europa care urmau să tranziteze spațiul aerian al Belarusului au fost redirecționate. „Siguranța pasagerilor și a echipajelor este prioritatea noastră, a spus un purtător de cuvânt al Singapore Airlines pentru AFP.

Compania finlandeză Finnair a anunțat că redirecționarea avioanelor pentru a evita Belarusul va afecta trei zboruri pe săptămână, iar Scandinavian Airline SAS, Lufthansa și airBaltic au formulat anunțuri similare luni.

Lithuania a anunțat luni că nu va autoriza niciun zbor care tranzitează Belarusul. Și Marea Britanie a transmis instrucțiuni ca avioanele britanice să evite acest spațiu aerian.

Îți mai recomandăm Avion deturnat de Belarus pentru arestarea unui jurnalist. Reacții dure la nivel european