Organizațiile non-guvernamentale vor încasa o bună parte din donațiile, sponsorizările și alte sume oferite de firmele românești, în special microîntreprinderi, după ce acestea vor trece mai întâi prin conturile Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
În plus, micile organizații - în care membrii unei familii strâng bani pentru copilul lor bolnav - vor trebui să lupte de acum cu super asociații, cum ar fi UNICEF, pentru a aduna donații deductibile din partea firmelor.
Până în luna octombrie, firmele mici și mijlocii puteau vira oricând donațiile în conturile unui ONG, urmând ca sumele să fie deduse la următorul bilanț depus la Fisc.
Din 20 septembrie 2022, în urma unui ordin al președintelui agenției, Lucian Ovidiu Heiuș, procedura s-a schimbat. Este vorba de ordinul nr. 1679 pentru aprobarea procedurii privind redirecţionarea impozitului pe profit.
Aproape 90.000 de organizații non-guvernamentale sunt înregistrate în registrul național de profil din România.
În teorie, schimbarea ar trebui să fie una benefică, însă procedura naște suspiciuni din partea societății civile. Conform legilor în materie, contribuabilii persoane fizice au posibilitatea să direcționeze 2% din impozitul pe veniturile obținute în anul precedent către o entitate nonprofit.
„Nu este vorba de o donație directă conform noilor reglementări, atât timp cât ea se realizeaza după depunerea Declarației D101, respective a Declarației D100 pentru trimestrul IV și după plata impozitului pe profit, respectiv impozit pe veniturile microintreprinderilor”, explică Cristina Săulescu, expert fiscal și partener la Cabot Transfer Pricing.
Ce se schimbă
Pe scurt, microîntreprinderile depun cele două declarații pentru ultimul trimestru fiscal al anului și efectuează plata impozitului rezultat conform calculelor, iar dacă nu a utilizat în mod integral suma pe care avea dreptul să o utilizeze în scop de sponsorizare/mecenat/burse private, poate depune Formularul 177, prin care nominalizează entitățile beneficiare ale sumelor/diferențelor de sume, iar ANAF se ocupă de redirecționarea banilor în termen de 45 de zile de la depunerea formularului.
Noile prevederi vizează doar societățile din România care au venituri anuale sub 500.000 de euro și restul firmelor care raportează profit la finalul unui an.
Microîntreprinderile pot dona unui ONG și beneficia de deduceri fiscale (practic nu mai plătesc impozit, dacă fac acte caritabile) pentru o sumă echivalentă cu 20% din impozitul pe venituri. Restul firmelor, cu afaceri peste 500.000 de euro, beneficiază de deduceri fiscale în cuantum de 20% din impozitul pe profit datorat statului.
Noua procedură are patru pași
Practic, de la sfârșitul acestui an, microîntreprinderile și firmele care nu sunt considerate mari (cifră de afaceri sub 100 de milioane de euro) vor vira în conturile ANAF sumele datorate ca impozite.
În cazul în care nu au făcut donații sau nu au atins limita maximă a cotei deductibile, administratorii firmelor vor avea timp șase luni să decidă dacă direcționează deducerea fiscală la care au dreptul prin eventuale donații, sponsorizări, burse către anumite persoane sau ONG-uri.
Mai departe, ANAF verifică dacă organizațiile non-guvernamentale respectă legislația și por primi donațiile oferite de firme.
Dacă beneficiarul sponsorizării este un ONG apt - se află în registrul organizațiilor non-guvernamentale de la Ministerul Justiției sau are acorduri speciale cu statul român - de-abia în acel moment ANAF va vira donația în contul beneficiarului. Acest lucru se va întâmpla într-un interval de până la 45 de zile.
„Redirecţionarea poate fi dispusă de plătitorii de impozit pe profit sau de impozit pe veniturile microîntreprinderilor în termen de șase luni de la termenul legal de depunere a declarației anuale de impozit pe profit, respectiv în termen de maximum șase luni de la data depunerii declarației de impozit pe veniturile microîntreprinderilor aferente trimestrului IV”, susțin experții PriceWaterhouseCoopers într-o analiză publică a noilor reflementări.
Schimbarea legislativă a început în 2021
De la mijlocul anului trecut și până în primăvara acestui an, Guvernul, Ministerul de Finanța și ANAF au făcut modificările prin mai multe decizii ale Codul Fiscal.
Potrivit legislației din aceasta toamnă, firmele vor putea face donații și sponsorizări și după depunerea declarațiilor fiscale. Asta în cazul în care nu au atins până în acel moment limita maximă la care avea voie în funcție de profitul (firme cu cifra de afaceri între 1 și 100 de milioane de euro) sau cifra de afaceri (microintrepinderi).
Opțiunea de redirecționare se poate dispune în termen de șase luni de la data depunerii declarații anuale de impozit pe profit, respectiv în termen de șase luni de la data depunerii declarației de impozit pe veniturile microîntreprinderilor aferente trimestrului IV.
Cazul UNICEF
O altă schimbare a legislației, venită în urma ordinului din luna septembrie, este cea că donațiile firmelor către UNICEF pot fi deduse fiscale.
Acest lucru nu era posibil până în acest an, pentru că UNICEF este o organizație umanitară internațională, care avea acces la finanțări din alte colțuri ale lumii, iar legislația fiscală românească stabilea că donațiile față de ONG-uri „multinaționale” nu pot fi deductibile.
De această facilitate vor beneficia toate organizațiile caritabile și umanitare asemănătoare cu UNICEF.
„În cazul redirecționării impozitului pe profit, respectiv a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor către Fondul Națiunilor Unite pentru Copii - UNICEF și către alte organizații internaționale care își desfășoară activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care România este parte, nu există obligația înscrierii entității beneficiare respective în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale”, prevede același ordin ANAF.
Nemulțumirea ONG-urilor
Europa Liberă a stat de vorbă cu câțiva reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, iar unii dintre ei au precizat că „la prima vedere” nu știu dacă noile reguli fiscale îi vor ajuta sau le vor afecta activitatea.
În schimb, Cristina Guseth, președintele Freedom House România, a declarat că „este o prevedere foarte rea, statul încearcă să controleze mai mult sursele de finanțare ale unui ONG”.
O mare problemă este, în opinia reprezentanților societății civile autohtone, că ONG-urilor locale vor lupta acum cu mari organizații caritabile naționale și/sau internaționale.
„Eu cred că numărul ONG-urilor mici va scădea la jumătate în urma acestei decizii. Este vorba de organizațiile în care 1-2 peroane ajută un grup restrâns de beneficiari, poate chiar și o persoană. Sunt familii care și-au făcut un ONG pentru a strânge donații, pentru că un membru al familiei are probleme grave de sănătate și are nevoie de tratamente scumpe”, a spus Antoaneta Ghilasie, membra unei asociații din Galați.
„Le va fi și mai greu acum să strângă donații, pentru că administratorul unei firme va simți că poate Salvați Copiii sau UNICEF sunt asociații cu o mai mare prestanță decât o mamă disperată care are nevoie de bani pentru propriul copil”, a adăugat ea.
Îți mai recomandăm Țară în service | Viața cu 400 de lei pe lună. Ce (nu) face statul român pentru persoanele cu handicapDin cele aproape 90.000 de organizații non-guvernamentale, aproape 10.000 ar fi activități care să sprijine umanitare restrânse în genul celor descrise de Antoaneta Ghilasie, conform unor estimări ale Ministerului Muncii.
Memmbrii echipei UNICEF ne-au explicat că, în opinia lor, schimbările legislative și fiscale nu vor fi o problemă pentru mici organizații non-guvernamentale.
„Noi deja lucrăm în partneriat cu multe alte ONG-uri și ajutăm punctual cazuri individuale. Nu suntem ancorați doar în mari proiecte umanitare”, au fost explicațiile primite de la un membru al echipei UNICEF România.
Conducerea UNICEF România ne-a transmis că doar reacțiile oficialilor organizației pot fi atribuite ONG-ului și membrii care au oferit declarațiile de mai sus pentru Europa Liberă nu aveau acest drept.
Donațiile primite via ANAF nu vor fi bani publici
ONG-urile nu vor cheltui banii primiți de la ANAF, redirecționați din donațiile firmelor, conform legislației achizițiilor publice.
Reprezentanții acestor societăți se temeau că în urma schimbărilor legislative, după ce că vor primi banii după câteva luni, vor trebui să facă și achiziții în sistem public, să mai aștepte minimum o lună.
Îți mai recomandăm Câți bani din donații a strâns statul român pentru refugiații ucraineniReprezentanții Fiscului au explicat pentru Europa Liberă că nu se pune această problemă. Banii direcționați de ANAF în contul donațiilor deductibile oferite de firme ONG-uri vor fi cheltuiți ca și până acum, nu va fi nevoie de proceduri de achiziție în sistemul public.
Cine beneficiază de sponsorizări
Conform ordinului ANAF, entitățile beneficiare ale sponsorizării pot fi:
- persoane juridice fără scop lucrativ (ONG-uri);
- unități de cult;
- Fondul Națiunilor Unite pentru Copii – UNICEF, precum și orice organizație internațională care își desfășoară activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care România este parte;
- alți beneficiari prevăzuți de Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea, Legea bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, și de art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011;
- beneficiarii de burse private, potrivit legii.
Explicațiile ANAF
Conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală ne-a explicat că aceste schimbări erau obligatorii după schimbarea legislației impuse de Guvern și că nu va afecta foarte mult activitatea sectorului ONG din România.
În opinia reprezentanților ANAF, ar exista câteva consecințe benefice:
- predictibilitatea mai mare a bugetului public;
- control atent al persoanelor care încearcă să facă acte de evaziune prin donații la care nu ar avea voie. Fiscul spune că au fost cazuri de administratori de firme care au realizat donații unor ONG-uri înființate chiar de ei. Astfel de donații și sponsorizări nu beneficiază de deduceri fiscale.
- bugetul public va fi mai bine apărat în cazul în care firmele fac donații unor organizații care sunt în registrul național al ONG-urilor, doar donațiile către aceste ONG-uri pot beneficia apoi de deduceri fiscale.
Și expertul Cristina Săulescu susține că schimbările fiscale sunt benefice ONG-urilor, însă doar dacă sunt aplicate corect.
Îți mai recomandăm Raza de Soare, refugiul orfanilor ucraineni în România„Din punctul meu de vedere, (schimbările) aduc un beneficiu ONG-urilor sau oricăror alte entități se încadrează în categoria celor care pot beneficia de sponsorizări și/sau acte de mecenat, sau beneficiari ai burselor private”, precizează ea.
„Se acordă posibilitatea de a utiliza integral limita maximă admisă de lege pentru acordarea de sponsorizări/mecenat/burse private. Dacă firmele nu au utilizat integral suma pe care o puteau folosi în aceste scopuri, acum au posibilitatea de a o face, prin depunerea Formularului 177”, mai explică specialistul.
Cristina Săulescu mai remarcă și că „un alt aspect pozitiv îl reprezintă faptul că, în cazul microîntreprinderilor, calculul sumei eligibile a fi folosită în scop de sponsorizare/mecenat/bursă private se realizează la nivelul întregului an, nu se calculează trimestrial”.