Noile sporturi olimpice, varianta Paris 2024: breakdance, escaladă sportivă și surfing

Surferul brazilian Gabriel Medina, pe 29 iulie, în întrecerea din „serii” din concursul de surf de la Jocurile Olimpice 2024. Imaginea cu surferul „plutind” deasupra oceanului a devenit virală pe internet. Competiția olimpică de surfing are loc în Tahiti, în Oceanul Pacific.

Trei sporturi urbane populare în rândurilor tinerilor din întrega lume plus unul nautic completează lista sporturilor de la Jocurile Olimpice Paris 2024. Escalada sportivă, surfing-ul și skateboarding-ul și-au făcut debutul la precedenta Olimpiadă, în timp ce breakdance-ul are premiera olimpică la această ediție.

„Paris 2024 a înaintat propunerea Comitetului Olimpic Internațional (care a acceptat-o încă din 2019 - n.r.), să integreze patru sporturi suplimentare puternic asociate cu tinerii și care recompensează creativitatea și performanța sportivă: breaking (care își face debutul olimpic), escalada sportivă, skateboarding și surfing-ul”, scriu organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris, pe site-ul oficial.

Astfel, la Jocurile Olimpice din 2024, cele 28 de sporturi olimpice intrate deja în „nucleul” de sporturi olimpice de bază sunt completate de patru sporturi suplimentare / adiționale.

Este vorba de trei sporturi urbane - breakdance, escaladă sportivă și skateboarding - la care se adaugă unul nautic: surfing-ul. Acesta din urmă are loc în exotica insulă Tahiti din Oceanul Pacific.

Breakdance-ul a fost introdus în premieră ca sport olimpic la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. În imagine, Logan Edra, alias B-girl Logistx - aici în timpul unui concurs din 2022 - care va fi prezentă și în proba olimpică feminină, în 9 august.

„Toate patru sunt ușor de practicat, iar participanții formează comunități foarte active pe social media”, este argumentația suplimentară a organizatorilor JO Paris 2024.

Angajamentul Comitetului Olimpic Internațional este de a crea jocuri incluzive, „echilibrate din punct de vedere al genului practicanților și orientate către tineri”, amintesc aceștia.

În timp ce escalada sportivă, skateboarding-ul și surfing-ul au debutat la Olimpiadă la Tokyo 2021, breakedance-ul este propunerea exclusivă a comitetului de organizare francez.

Deși noile sporturi olimpice se bucură și în România de popularitate și adepți, niciun sportiv român nu este prezent la Jocurile Olimpice din 2024 la aceste probe.

Sporturi urbane la Jocurile Olimpice

Sporturile urbane și-au făcut treptat intrarea în circuitul olimpic: după ce BMX-ul sportiv a fost introdus în programul olimpic (ca disciplină a ciclismului) încă din 2008, la jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 (desfășurate în 2021 din cauza pandemiei) au debutat ca sporturi „suplimentare” / adiționale și skateboarding-ul, escalada sportivă, alături de surfing, karate și baseball/softball.

Toate au fost introduse ca sporturi adiționale - pe lângă „nucleul” de 28 de sporturi olimpice devenită de bază.

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris au menținut trei dintre ele, escalada sportivă, skateboarding-ul, surfing-ul, la care au adăugat breakedance-ul pe lista suplimentară pentru ediția actuală.

De altfel, escalada sportivă, sketaboarding-ul și surfing-ul vor intra de la ediția viitoare a Jocurilor Olimpice (Los Angeles 2028) în nucleul de bază al sporturilor olimpice, care va ajunge la 31 de sporturi, conform unei decizii a Comitetului Olimpic Internațional, citate de Insidethegames.com.

Pe lângă cele 31 de sporturi, au fost admise cinci sporturi suplimentare: cricket, baseball / softball, lacrosse, flag footbal (variantă a fotbalului american) și squash.

Deși provine chiar din SUA, breakedance-ul nu a fost admis în lista sporturilor „adiționale” la Olimpiada de peste Ocean.

Pe de altă parte, lista sporturilor de la fiecare ediție a Jocurilor s-a modificat constant în timp și s-a îmbogățit de la 9 sporturi la prima ediția a JO de la Atena, din 1896, la 28 de sporturi bază (31 din anul 2028) plus cele adiționale, în prezent.

Pe lângă sporturile tradiționale olimpice, precum atletism, înot, ciclism, gimnastică artistică, adăugându-se constant alte sporturi, inclusiv cele de echipă.

Breakedance-ul, debut olimpic la Paris

Ați văzut cu siguranță, în diverse locuri publice din orașe, tineri care dansează, învârtindu-se și răsucindu-se în diverse poziții contorsionate, adesea cu capul în jos, oprindu-și picioarele pentru câteva momente în aer, în timp ce dintr-o boxă se aude o muzică ritmată.

Sunt practicanții de breaking - sau breakdance - stil asimilat culturii hip-hop, cu rădăcini în Bronx-ul newyorkez al anilor '70.

Și-a câștigat popularitatea în ultimele decenii în SUA și chiar a crescut în Asia ori în Europa.

De altfel, ca să fie acceptat ca sport olimpic, un sport trebuie să fie practicat în cel puțin 75 de țări, de pe cinci continente.

Dansatoarea de breakdance Laura Garcia, în timpul unui performance din Granada, Spania.

Concursurile de breakdance se desfășoară sub forma unor „dueluri” între doi participanți, care se provoacă unul pe celălalt, arătându-și iscusința. Totul, pe fundalul unei muzici asigurate de DJ.

Este și formatul în care 33 de sportivi se vor întrece pentru prima dată într-o competiție olimpică, la actuala ediție a Jocurilor Olimpice de la Paris.

Breakdance-ul debutează așadar pe scena olimpică clasică. Popular în special în rândul tinerilor, și-a făcut „încălzirea” la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires, din 2018.

Sunny Choi, cunoscută ca B-girl Sunny, într-o competiție de breakdance din 2022. Participă din partea SUA și la concursul olimpic, care va avea loc în 9 august.

La întrebarea ce poate trece prin mintea multora, dacă acesta este în mod real un sport, organizatorii răspund fără ezitare: „cu siguranță”. Este recunoscut ca un sport urban, la fel ca escalada sportivă și skateboarding-ul, „inspirat din diferite stiluri de dans, solicitând calități fizice și coordonare.”

În 9 și 10 august, cei 16 B-boys și cele 17 B-girls - cum sunt numiți generic - se vor întrece în competiția masculină, respectiv în cea feminimă.

La masculin, concurenții au vârste între 16 și 40 de ani, similar cu profilul concurentelor din competiția feminină.

La masculin, SUA, Țările de Jos și Franța au câte doi sportivi, în timp ce la feminin, Franța, SUA, China și Ucraina concurează cu câte două sportive, restul țărilor fiind reprezentate de câte un concurent. Ucraina are un sportiv și în proba masculină.

Sportivii din competiția olimpică s-au calificat în urma rezultatelor din competițiile mondiale și continentale din 2023, respectiv din rundele de calificare organizate în acest an.

Victor Montalvo, din Spania, alias B-boy Victor, campionul mondial en-titre, în timpul unei competiții din 2022. Va fi și el în proba olimpică programată în 10 august.

Au fost acordate din oficiu 2 locuri suplimentare (1 masculin, 1 la feminin), pentru țara gazdă și 4 pentru „universalitate.”

Participanții în concurs vor participa în dueluri „unu-contra-unu”, în patru grupe, iar apoi în runde eliminatorii. Juriul va decide câștigătorii „meciurilor” pe cinci criterii: muzicalitate, vocabular, originalitate, tehnică și execuție.

Câștigătorii vor fi premiați cu aur, argint și bronz, la fel ca în oricare disciplină a Jocurilor - medaliile și greutatea lor vor conta la fel în clasamentul final pe națiuni.

Îți mai recomandăm #10întrebări | Vrei să faci sport, dar tot zici că „de mâine”? Sfaturile unui nutriționist sportiv acreditat de Comitetul Olimpic

Cel mai tânăr participant la Olimpiadă, în competiția de skateboarding

Dacă breakdance-ul este practicat adesea în spații mai degrabă improvizate, skateboarding-ul beneficiază adesea de locuri special amenajate.

Inclusiv în România în ultimii ani au fost deschise numeroase skateparkuri, unde nu puțini sunt cei care își arată iscusința pe placa mobilă, pe trambuline și obstacole.

Tribune pline, la calificările din competiția de skateboarding stradal de la Jocurile Olimpice de la Paris, desfășurate în arena La Concorde, în 29 iulie.

Skateboardingul „de parc” (skatepark) este una din cele probe de la JO Paris, alături de cel stradal.

Interesul pe care sporturile urbane îl suscită a fost vizibil deja și la Paris, în competiția de skateboarding stradal.

În tribunele pline ale competiției masculine au fost văzute numeroase vedete, între care fostul mare fotbalist francez Zinedine Zidane și rapper-ul american Snoop Dogg.

Atât la masculin, cât și la feminin, aurul olimpic a fost cucerit de japonezi, prin Yuto Horigome, respectiv Coco Yoshizawa.

Yuto Horigome, din Japonia, campionul olimpic de la Paris, la skateboarding stradal.

Proba de skateboarding - parc, va avea loc pe 6 august (feminin) și 7 august (masculin).

Skateboarding-ul oferă la Paris și cel mai tânăr participant la ediția actuală a Jocurilor Olimpice: Zheng Haohao, din China, care are 11 ani și 11 luni.

Americanul Tom Schar, în timpul unui antrenament din baza La Concorde, în așteptarea întrecerii olimpice de skateboarding-parc, programată începând cu 6 august.

Trei probe, două runde de medalii, la escalada sportivă

Succesul competiției de escaladă sportivă de la Tokyo 2021 l-a menținut pe agenda olimpică și la Jocurile în desfășurare de la Paris (26 iulie - 11 august).

Este, de asemenea, un sport cu popularitate în creștere și în România, cu tot mai multe săli de escaladă sportive răspândite în mediul urban.

La Jocurile Olimpice vor fi trei probe, atât la feminin, cât și la masculin, la două dintre ele existând un singur punctaj final.

Concursurile au loc între 5 - 10 august.

Sportivele Nonaka Miho, din Japonia și Lee Dohyun, din Coreea de Sud, în timpul probei de bouldering / dificultate, premergătoare Jocurile Olimpice, din Ungaria.

În proba de viteză, cățărătorii urcă în paralel, pe un panou de escaladă de 15 metri înălțime, având un timp limitat la îndemână, detaliază sortiraparis.com.

Pentru celelalte probe obișnuite din competițiile de escaladă sportivă - bouldering și cea de dificultate - va exista un punctaj cumulat.

Proba de bouldering presupune cățărarea individuală a unui panou de 4,5 metri, fără coardă, sportivii fiind nevoiți să găsească soluții pentru a se agăța de punctele de sprijin - ce pot avea o formă foarte variată - astfel încât să atingă punctul de sosire.

În proba de dificultate, câte doi concurenți trebuie să escaladeze un perete de 15 metri, în șase minute, fără să cunoască dinainte traseul.

Panoul unei probe de bouldering&dificultate, de escaladă sportivă.

Spectacol și adrenalină în Tahiti

Poate cea mai spectaculoasă și provocatoare nouă competiție din programul olimpic este cea de surfing, care este în plină desfășurare în insula Tahiti din Oceanul Pacific, în Polinezia Franceză.

Valurile din apropierea Teahupo'0, unde are loc concursul efectiv, le-au dat deja emoții puternice concurenților, existând în unele cazuri întârzieri ale startului întrecerilor, din cauza turbulenței prea mari a acestora.

De altfel, Teahupo'0 este considerat unul din cele mai provocatoare locuri pentru concursurile de surfing.

Campioana olimpică de la Tokyo, Carissa Moore, a fost eliminată în sferturile competiției de surfing de la Jocurile Olimpice 2024.

A fost testat în acest scop abia în anii '80, iar primele competiții s-au desfășurat abia la finalul anilor '90, conform site-ului JO.

La Paris 2024, cei mai buni 48 de sportivi din lume - cu opt mai mulți decât la Tokyo - câte 24 la feminin, respectiv masculin, au fost incluși în competiție.

Au fost împărțiți în opt serii, primele întreceri debutând pe 27 iulie. Probele efective se desfășoară în sistem unu contra unu.

Semifinalele și finalele, atât la masculin cât și la feminin, sunt programate între 5 și 6 august.

Nadia Erostarbe, din Spania, în timpul competiției olimpice de surfing din Tahiti, joi, 1 august.

Au apărut deja surprize mari. Campioana olimpică de la Tokyo - Carissa Moore, a fost eliminată în sferturi, la fel cum a fost eliminată o altă favorită, Vahiné Fierro.

Competiția de surfing a oferit și o imagine memoriabilă - devenită virală pe internet - cu brazilianul Gabriel Medina, unul dintre favoriții întrecerii, care pare că plutește deasupra oceanului, cu placa de surf lângă el. Asta după ce a prins un val uriaș și a obținut o notă foarte mare din partea juriului, de 9.90, în seriile de calificare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.