Sputnik V: bun pentru Bavaria, sub semnul întrebării la EMA

Vaccinul Sputnik V a fost aprobat, în Rusia, în august 2020.

Landul german Bavaria a semnat un acord pentru cumpărarea a 2,5 milioane de doze din vaccinul rusesc Sputnik V, în momentul în care acesta va fi aprobat în Uniunea Europeană (EU). În paralel, specialiștii europeni încearcă să decidă dacă vaccinul a respectat standardele etice obligatorii în UE.

Premierul landului Bavaria, Markus Soeder, a declarat că a semnat un memorandum de înţelegere astfel încât, dacă Spunik V primește aprobarea Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), o companie va produce 2,5 milioane de doze în orașul Illertissen din Bavaria.

Producția, care ar asigura vaccinarea a 10% din populația Bavariei, ar putea începe anul acesta, a spus ministrul sănătății Klaus Holetschek. Potrivit acestuia, Sputnik V e un vaccin „extrem de eficient”, iar memorandumul ar permite și ca acesta să fie importat, nu neapărat produs în Bavaria.

Îți mai recomandăm Zbor spre Sputnik V. Te vaccinezi și vezi și Moscova

Sputnik V este în acest moment analizat de EMA în vederea autorizării, iar experții europeni ar urma să meargă în Rusia luna aceasta pentru a observa cum este produs și depozitat.

Russia a autorizat Sputnik V în august, ceea ce a făcut ca acesta să fie primul vaccin apărut pe piață împotriva COVID-19, dar studiile clinice nu fuseseră finalizate în acel moment.

Îți mai recomandăm ECDC: Uniunea Europeană a ratat ținta de vaccinare pentru vârstnici și cadrele medicale

Se pare că EMA analizează în prezent mai mult decât eficacitatea vaccinului. Potrivit Financial Times, agenția europeană vrea să afle dacă în dezvoltarea vaccinului au fost folosite „bune practici”. Concret, ar exista îngrijorări de natură etică cu privire la felul în care a fost testat vaccinul înainte de a fi pus pe piață.

Pentru a fi aprobat spre utilizare în UE, experții EMA vor trebui să confirme că Sputnik V a apărut cu respectarea așa-numitelor standarde GCP (Good Clinical Practice), regulile de bună practică în studiul clinic. EMA trebuie să afle dacă au fost respectate standardele științifice și etice.

Printre țările care au achiziționat Sputnik V se află Serbia, Venezuela, India sau Iran.

La scurt timp după publicarea articolului din Financial Times, contul de Twitter Sputnik V, gestionat de Russian Direct Investment Fund (RDIF), fondul suveran rusesc care a sprijinit crearea vaccinului și comercializează Sputnik V la nivel global, a respins afirmațiile, descriindu-le drept „știri false”, bazate pe informații „incorecte”.


În prezent, Sputnik V e folosit în Rusia, dar și alte țări au aprobat folosirea lui pentru urgențe. Deși aprobarea EMA nu a venit încă, Ungaria și Slovacia au cumpărat și folosit deja doze din acest vaccin.

Potrivit studiilor publicate până acum (nu doar în Rusia), vaccinul ar fi la fel de eficient ca celelalte vaccinuri COVID folosite în prezent.

Potrivit statista.com, 26 de țări fie importă în prezent vaccinul rusesc, fie găzduiesc producția acestuia. Printre ele, Ungaria, Slovacia, Serbia, India, Tunisia, Algeria etc.

În privința statelor europene, dincolo de achiziție, RDIF a anunţat luna trecută că a încheiat acorduri de producţie a vaccinului Sputnik V „cu firme din Italia, Spania, Franţa, Germania”.

Îți mai recomandăm Sputnik V: Povestea din spatele controversatului vaccin rusesc

Guvernul Germaniei a anunțat luna trecută, pe fondul criticilor legate de distribuția limitată de vaccin COVID, că ar fi dispus să utilizeze Sputnik V dacă e aprobat de EMA.

Algeria a anunțat miercuri că, din septembrie, va produce vaccin Sputnik V în parteneriat cu Moscova. Producția din Algeria, țară care a primit deja 50.000 de doze din acest vaccin, va fi destinată țărilor africane.

Îți mai recomandăm La Tiraspol, vaccinul vine din România, iar propaganda de la Moscova