Linkuri accesibilitate

ECDC: Uniunea Europeană a ratat ținta de vaccinare pentru vârstnici și cadrele medicale


Uniunea Europeană nu a atins ținta pe care și-a propus-o la vaccinarea seniorilor și a cadrelor medicale
Uniunea Europeană nu a atins ținta pe care și-a propus-o la vaccinarea seniorilor și a cadrelor medicale

UE a ratat ținta de vaccinare de 80% pentru cadrele medicale și persoanele de peste 80 de ani.

Uniunea Europeană nu a reușit să vaccineze împotriva noului coronavirus 80% dintre lucrătorii din domeniul sănătății și persoanele cu vârsta de peste 80 de ani până la sfârșitul lunii martie, țintă stabilită de puterea executivă a blocului comunitar, scrie dpa.

Cifrele publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) arată că nicio țară din UE nu a atins acest obiectiv.

Seniorii, vaccinați în procent de sub 60% în UE

Doar 56,7% din persoanele de peste 80 de ani și puțin peste 60% din lucrătorii din domeniul sănătății au primit un prim vaccin în medie în UE, potrivit cifrelor actualizate miercuri.

Iar numărul este chiar mai mic pentru cei care au fost complet vaccinați: doar 27,4% din cei peste 80 de ani și 47% din lucrătorii din domeniul sănătății au făcut rapelul.

Uniunea Europeană face eforturi să accelereze campania de vaccinare pentru a salva, în mod potenţial, mii de vieţi.

Vârstnicii au un risc mai ridicat de deces de COVID-19, în vreme ce personalul medical este mai expus la contractarea virusului.

În ciuda efortului la nivelul UE de a distribui uniform vacccinul, ratele de vaccinare variază foarte mult.

În Bulgaria, de exemplu, rata persoanelor în vârstă de peste 80 de ani care au primit prima doză a fost raportată la doar 5,1%. Bulgaria nu acordă prioritate celor cu vârsta peste 80 de ani. Doar 0,7 la sută din această grupă de vârstă au primit vaccinarea completă în țara respectivă.

Ratele de vaccinare pentru lucrătorii din domeniul sănătății diferă: Ungaria ar fi lider după ce a raportat că a vaccinat complet, în esență, toți lucrătorii din domeniul sănătății, ceea ce contrastează puternic cu 10,4% din Danemarca.

Germania nu face raportări la ECDC

Cu toate acestea, majoritatea statelor membre nu au raportat rata de vaccinare pentru personalul medical, ceea ce face dificilă o evaluare generală.

Germania este una dintre țările care nu își raportează datele către ECDC.

Un purtător de cuvânt al Institutului Robert Koch (RKI) pentru controlul bolilor a declarat că nu se poate asigura o rată națională de vaccinare, deoarece doar nouă din cele 16 state germane le-au raportat.

Statele membre se plâng că n-au vaccin suficient. Comisia dă vina pe guverne

În afară de diferitele strategii de vaccinare, mai multe țări s-au plâns că nu au suficient vaccin pentru a-și vaccina populația.

Cu toate acestea, Comisia a dat vina marți pe guvernele statelor membre pentru că nu au atins obiectivele stabilite.

„A fost livrată o cantitate suficientă” pentru a acoperi vaccinarea grupurilor țintă, a declarat marți purtătorul de cuvânt al comisiei, Dana Spinant.

Până la sfârșitul săptămânii, 107 milioane de doze de vaccin vor fi fost livrate în UE, a spus Spinant.

Compania farmaceutică AstraZeneca, care a fost în centrul unei dispute cu UE, va livra, de asemenea, aproape 30 de milioane de doze, ceea ce corespunde unei promisiuni de livrare revizuite anterior, a spus Spinant.

UE a exportat 68,3 milioane de doze în 41 de țări începând cu 30 ianuarie, potrivit Comisiei.

Din cele 491 de permise de export solicitate, 483 au fost acordate, a spus purtătorul de cuvânt, șapte dintre acestea fiind în curs de examinare și unul respins.

Comisia a introdus reguli mai stricte de export la începutul acestei luni ca răspuns la ceea ce a numit a fi practici neloiale din partea companiilor și țărilor din întreaga lume: în timp ce a exportat milioane de doze în unele țări, unele nu au trimis niciun răspuns, spune comisia.

Prognozele exaltate ale lui Breton

Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a spus că până la jumătatea lunii iulie populaţia UE va putea fi imunizată cu toate vaccinurile care vor fi livrate statelor membre. Și numai dintre cele produse de blocul comunitar.

Thierry Breton a dat astfel asigurări că nu va mai fi nevoie de Sputnik V, așa cum a spus recent cancelarul german, Angela Merkel.

Spre deosebire de autoritățile germane care nu au exclus folosirea vaccinului Sputnik, dacă acesta va fi aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, Breton spune că Europa are suficiente vaccinuri pentru toate țările, începând din aprilie, când va fi livrată prima sută de milioane de doze.

„Este ultima linie dreaptă. Știm că pentru a învinge această pandemie există o singură soluţie: vaccinarea. Iar vaccinurile vin, vor fi aici'', a spus comisarul european, citat de Bloomberg.

„Avem clar în mâinile noastre capacitatea de a livra între 300 şi 350 de milioane de doze până la sfârşitul lunii iunie'', a spus Breton într-un interviu acordat duminică seară postului francez de televiziune TF1, dând astfel asigurări despre accelerarea ritmului vaccinării.

Francezul Breton a legat evenimentul, inevitabil, de Ziua Națională a Franței, 14 iulie, marcând astfel inclusiv eliberarea de pandemie când, spune comisarul specialist în piața internă, „avem capacitatea să obţinem imunitatea la nivel de continent.

El a remarcat şi orizontul de timp similar evocat de liderii SUA și Marii Britanii. Președintele Joe Biden a promis că vaccinarea va permite revenirea la normalitate în jurul Zilei Naţionale a SUA, 4 iulie. Premierul britanic Boris Johnson a vorbit despre luna iunie ca moment în care un procent de circa 70% din populație să fie imunizată.

Uniunea Europeană aşteaptă în trimestrul doi al acestui an un total de circa 360 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 de la cele patru laboratoare ale căror vaccinuri au fost autorizate deja de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea a avertizat că în unele state membre „se formează creasta unui al treilea val'' al pandemiei.

Aceste doze vor fi împărţite astfel: 200 de milioane Pfizer-BioNTech, 70 de milioane AstraZeneca, 55 de milioane Johnson & Johnson şi 35 de milioane Moderna.

De la începutul procesului de vaccinare, mai multe state membre s-au plâns de întârzieri în livrarea vaccinurilor contractate în numele lor de Comisia Europeană. Pentru primul trimestru, UE a primit circa 66 de milioane de doze de vaccin Pfizer, 30 de milioane AstraZeneca şi 10 milioane Moderna.

Optimism exagerat al fondatorului BioNTech: Nu vom mai avea lockdown până la sfârșitul verii

Și, totuși, de imunitate de turmă nu se poate vorbi mai jos de un procent de vaccinare de 60-70%. În acest moment, doar 12,7% din cei 450 de milioane de locuitori ai țărilor membre UE au fost vaccinați, un procent apropiat de cel din România.

Pe de altă parte, inclusiv fondatorul BioNTech, Ugur Sahin, unul dintre dezvoltatorii vaccinului împotriva Covid-19 produs în colaborare cu Pfizer, spune că virusul va fi pus sub control în mai toate țările europene până la sfârșitul verii acestui an și că se va termina cu lockdown-urile.

„În multe ţări europene şi SUA, probabil că nu vom mai avea nevoie de lockdown până la sfârşitul verii”, a declarat el pentru ziarul Welt am Sonntag, citat de Reuters. „Vor fi focare, dar va fi doar zgomot de fond. Vor exista mutaţii, dar nu ne vor speria”, a continuat el.

Declarațiile lui Șahin vine în contextul în care campania de vaccinare din UE nu are nici pe departe ritmul celei din Israel, de pildă, sau din SUA și Marea Britanie, unde 50% dintre adulți au primit cel puțin prima doză până sâmbătă.

Mai multe țări membre și chiar conducerea Comisiei s-au arătat nemulțumite de ritmul de livrare a vaccinurilor.

Cu toate acestea, fondatorul BioNTech spune că aceste probleme vor fi depășite și dă exemplul Germaniei, despre care este convins că va avea vaccinată 70% din populație până la sfârșitul lunii septembrie.

Ugur Șahin spune că problemele privind livrarea vaccinului sunt temporare, el fiind convins că 70% dintre germani vor fi vaccinaţi până la sfârşitul lunii septembrie, moment în care virusul va mai pune puţine probleme.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG