UPDATE Consilierii PNL au refuzat să participe la ședința de urgență convocată pentru rezilierea contractului cu Romprest. PNL Sector 1 este condus de Sebastian Burduja. Clotilde Armand i-a acuzat de sfidare și de faptul că își bat joc de banii cetățenilor. Ea a adăugat că în 2-3 zile va apărea un alt operator de salubrizare în Sectorul 1.
”Presupușii mei parteneri de coaliție din primărie au un singur nume – USL. PNL și PSD nu s-au prezentat astăzi la ședința de îndată a Consiliului Local. Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare se află un singur proiect de hotărâre de consiliu local: mandatarea Primarului Sectorului 1 al Municipiului București în vederea promovării unei acțiuni având ca obiect rezilierea Contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativ – teritorială a Sectorului 1. (...) PNL și PSD s-au înfrățit din nou și nu vor rezilierea contractului în Justiție. Nu asta ați cerut, stimați consilieri? De ce nu ați votat? Știu. Sunt prea mulți bani de pierdut... ”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.
PNL a susținut că nu s-a prezentat la ședința Consiliului Local din trei motive:
- Executarea contractului de salubritate ȚINE DOAR DE PRIMAR, iar primarul NU are nevoie de împuternicirea Consiliului Local pentru a cere instanței rezilierea contractului
- Nu sunt întrunite condițiile legale pentru reziliere
- Rezilierea ilegală înseamnă prejudicii de sute de milioane de euro pentru sectorul 1. Proiectul propus de primar este complet iresponsabil, dar doamna Armand nu riscă nimic. Pentru că aruncă toată răspunderea pe Consiliul Local,
Starea de alertă va intra în vigoare de la miezul nopții, dar prefectul a precizat că nu va fi reziliat contractul existent între Primăria Sectorului 1 și Romprest.
„Romprest este parte din soluție. Trebuie să continue să presteze serviciile care merg bine, cum ar fi ridicarea gunoiului din gospodării”, a subliniat Alin Stoica.
Prefectul a precizat că primăria are acum posibilitatea să negocieze și cu altă firmă care, alături de Rompres, să rezolve situația.
„Ce se întâmplă în Sectorul 1 presupune o stare de risc”, a adăugat reprezentantul Guvernului.
Starea de alertă oferă mai multe soluții, fie consilierii locali ai Sectorului 1 pot decide rezilierea unilaterală a contractului cu Romprest, fie pot contracta de urgență, fără licitație, serviciile de salubritate ale unei alte firme astfel încât să elimine cauzele urgenței, adică colectarea deșeurilor de pe străzi și igienizarea Sectorului 1.
De altfel, în cursul zilei de azi este programată o ședință a Consiliul Local Sectorul 1 în care se va discuta despre rezilierea contractului cu Romprest.
Potrivit prefectului Alin Stoica, nu au fost identificate soluții alternative care ar fi putut să nu ducă la starea de alertă.
Îți mai recomandăm Cartea de vizită a Bucureștiului, gunoaiele din centru. Criza se lungește„Dacă am găsi o soluție alternativă și serviciile de salubrizare ar funcționa am întrerupe starea de alertă. Trebuie să existe un plan bine pus la punct prezentat de Primăria S1 pentru a nu mai ajunge în această situație. Vor fi mai multe controale pentru disciplinarea cetățenilor și agenților economici care aruncă gunoaie. Vor fi amenzi în perioada următoare, vor fi controale la agenții economici”, a declarat Alin Stoica, după ce a anunțat starea de alertă în Sectorul 1.
Aproximativ 2.691 de tone de deșeuri de la populație, instituții publice și agenți economici s-au adunat în cele peste 20 de zile de când nu au mai fost colectate, iar depozitarea necontrolată a unei astfel de cantități de deșeuri, în creștere continuă, reprezintă o criză cu riscuri multiple, susține Primăria Sectorului 1 într-un comunicat de presă.
Un control realizat de Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară din Ministerul Finanțelor, condus de Florin Cîțu ca interimar, arată că Romprest ar fi produs un prejudiciu de 243,8 milioane de lei din fonduri publice în urma emiterii unor facturi cu tarife supraevaluate, dar și pentru servicii inexistente în contractul de salubrizare. Mai mult, atribuirea contractului de către fostul primar liberal Andrei Chiliman a contractului de salubrizare a fost realizată „în mod defectuos, cu nerespectarea prevederilor legale”.
Your browser doesn’t support HTML5
Ce presupune starea de alertă
Conform legii, starea de alertă se declară la nivel local, al municipiului Bucureşti, judeţean sau naţional, atunci când analiza factorilor de risc indică necesitatea amplificării răspunsului la o situaţie de urgenţă, pentru o perioadă limitată de timp, care nu poate fi mai mare de 30 de zile.
Stare de alertă poate fi prelungită ori de câte ori analiza factorilor de risc indică necesitatea menţinerii ei, dar nu poate fi mai mare de 30 de zile.
Starea de alertă poate înceta înainte de împlinirea termenului pentru care a fost declarată
Comitetul local pentru situaţii de urgenţă declară, cu acordul prefectului, starea de alertă la nivel local, precum şi prelungirea sau încetarea acesteia.