Rudele Reginei Elisabeta a II-a s-au adunat la Castelul Balmoral din cauza stării de sănătate a suveranei

Regina Elisabeta alături de fiul și nepoții ei a apărut în public numai de două ori la festivitățile prilejuite de Jubileul de Platină, sărbătorit în iunie 2022 în tot Regatul Britanic.

Regina Elisabeta a II-a se află sub supraveghere medicală la Castelul Balmoral, în Scoţia, în urma unor îngrijorări ale medicilor cu privire la starea sănătăţii a suveranei, anunţă Palatul Buckingham, citat de BBC.

„În urma unei noi evaluări, în această (joi) dimineaţă, medicii reginei sunt îngrijoraţi de starea sănătăţii Majestăţii Sale şi au recomandat să rămână sub supraveghere medicală”, anunţă într-un comunicat Palatul Buckingham.

Membrii apropiaţi ai familiei regale se află la reședința reginei de la Castelul Balmoral. Aici au venit prinţul moştenitor Charles, în vârstă de 73 de ani, fiul reginei, Andrew, şi nepoţii acesteia, William şi Harry.

În vârstă de 96 de ani, Regina Elisabeta a început să se simtă rău în ultimele zile, iar miercuri s-a retras dintr-o întâlnire virtuală planificată cu miniştrii de rang înalt, după ce a fost sfătuită de medici să se odihnească.

Marți, suverana britanică a fost fotografiată în timp ce o numea pe Liz Truss în funcţia de prim-ministru al ţării, la Castelul Balmoral. Ea a decis să rămână la Castelul Balmoral şi să nu se ducă la Londra, unde are loc de obicei transferul puterii, pe fondul problemelor de sănătate.

Elizabeta a II-a a oficializat marţi nominalizarea lui Liz Truss în postul de premier, al 15-lea său şef de guvern în 70 de ani de domnie.

În imagini difuzate de Palatul Buckingham, suverana zâmbeşte şi se sprijină într-un baston în timp se strânge mâna noii şefe a guvernului.

Vineri, premierul britanic Liz Truss a declarat că „întreaga ţară” este „profund îngrijorată” de această veste.

„Mă gândesc - şi oamenii din Regatul nostru Unit se gândesc - la Majestatea Sa regina şi la familia sa în acest moment”, a adăugat ea.

Liz Truss a fost primită marți de Regina Elisabeta.

În ultimul an, Regina Elisabeta a apărut tot mai rar în public. Sănătatea reginei a intrat în declin din toamna anului trecut, când a petrecut o noapte la spital, în vederea unor examene care nu au fost precizate niciodată.

Regina Elisabeta deleagă de luni de zile o parte tot mai mare a funcţiilor sale fiului său Charles, care a susţinut, în mai, în locul său, pentru prima oară, Discursul Tronului în Parlament - una dintre funcţiile constituţionale esenţiale.

La începutul lui iunie, britanicii au sărbătorit, timp de patru zile, cei 70 de ani de domnie ai lui Elizabeth a II-a, cel mai în vârstă monarh aflat în funcţie din lume.

Suverana Marii Britanii a participat numai la două evenimente din cadrul Jubileului de Platină, când și-a făcut apariția pentru scurt timp, în balconul Palatului Buckingham, în faţa a zeci de mii de oameni.

Îți mai recomandăm Care sunt prioritățile lui Liz Truss, noul premier al Marii Britanii