Linkuri accesibilitate

Care sunt prioritățile lui Liz Truss, noul premier al Marii Britanii


Noul premier al Marii Britanii, Liz Truss, a transmis că principalele ei priorități sunt rezolvarea problemelor ce țin de economie, de criza energetică și de situația sistemului de sănătate național.
Noul premier al Marii Britanii, Liz Truss, a transmis că principalele ei priorități sunt rezolvarea problemelor ce țin de economie, de criza energetică și de situația sistemului de sănătate național.

Regina Elizabeta a II-a a numit-o oficial pe Liz Truss în poziția de prim-ministru al Marii Britanii, după întâlnirea celor două de la castelul Balmoral, reședința monarhului britanic din Scoția.

Ceremonia de numire a premierului britanic, intitulată „sărutul mâinilor” constă, de fapt, într-o invitație extinsă lui Lizz Truss din partea Reginei pentru a forma noul Guvern al Marii Britanii.

Imediat după numire, Liz Truss se va întoarce la Londra, unde își va ține noul discurs în calitate de premier al țării în fața Downing Street 10. În discursul său de deschidere, oamenii se așteaptă de la Truss să anunțe care sunt prioritățile noului Guvern.

Tot în primele zile de la ocuparea funcției de premier, Truss va trebui să adreseze mai multe scrisori comandanților submarinelor Trident din Marea Britanie cu privire la cum să riposteze în cazul în care țara va suferi un atac nuclear. Scrisorile pot fi deschise numai în cazul în care submarinele pierd legătura cu țărmul.

Numirea lui Truss în fruntea Guvernului britanic are loc la scurt timp după ce fostul premier al țării, Boris Johnson, s-a întâlnit separat cu regina pentru a-și preda mandatul de premier al țării, unul din cele mai scurte din istoria țării.

Truss și Johnson nu s-au întâlnit pe durata evenimentului de la Balmoral. Întâlnirile celor doi cu Regina Elizabeta a II-a în Scoția au ridicat semne de întrebare din partea publicului, care sunt îngrijorați cu privire la starea de sănătate a reginei. Elizabeta a II-a are 96 de ani.

Truss preia astfel conducerea Partidului Conservator și cea de premier într-un moment tensionat, când prețurile la energie și nivelul costurilor de trai se află în creștere, iar relațiile diplomatice cu Rusia sunt mai tensionate ca niciodată după războiul neprovocat al Kremlinului în Ucraina.

Prioritățile lui Liz Truss

BBC afirmă că munca de premier al lui Liz Truss a început deja, Guvernul plănuind să înghețe creșterea facturilor la electricitate și gaze pentru milioane de gospodării din țară.

Companiile energetice ar urma să contracteze împrumuturi garantate de guvern pentru a acoperi diferența dintre prețul de pe piață și prețul fix pe care îl percep clienților. Aceste împrumuturi vor fi rambursate în următorii 10-20 de ani prin creșterea treptată a facturilor la energie și gaz ale clienților.

Liz Truss s-a întâlnit cu Regina Elizabeta a II-a la castelul Balmoral din Scoția, eveniment ce marchează numirea oficială a lui Truss în poziția de premier al Marii Britanii, 6 septembrie 2022.
Liz Truss s-a întâlnit cu Regina Elizabeta a II-a la castelul Balmoral din Scoția, eveniment ce marchează numirea oficială a lui Truss în poziția de premier al Marii Britanii, 6 septembrie 2022.

Mecanismul exact de ajutorare a întreprinderilor ar putea fi mai complicat și va fi revizuit mai frecvent, însă mai multe voci sugerează că Guvernul le-ar putea cere companiilor de energie să ofere reduceri specifice ale prețului unitar la energia utilizată de întreprinderi. Pachetul de ajutor economic va avea o valoare estimată între 100 și 130 de miliarde de lire sterline.

Pe plan extern, este de așteptat ca Truss să își reafirme sprijinul pentru Ucraina după invazia lansată de Rusia în februarie 2022. În calitatea sa de ministru al Afacerilor Externe, Truss și-a manifestat în repetate rânduri aversiunea față de Rusia și a promis că țara ei va da o replică dură acțiunilor Kremlinului prin adoptarea de sancțiuni și prin trimiterea de armament Kievului.

Truss este cunoscută pentru viziunile sale politice dure. Liderii din Occident se așteaptă ca ea să mențină unitatea Occidentului în fața nu doar a Rusiei, ci și a Chinei.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, Liz Truss a catalogat în trecut firmele big tech din China drept un risc la adresa securității Marii Britanii, a cerut înarmarea Taiwanului și, în privat, a numit represiunea Chinei la adresa uigurilor din Xinjiang drept „genocid”.

În contextul divergențelor dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană față de Protocolul privind Irlanda și Irlanda de Nord (un acord ce elimină granițele fizice dintre Irlanda de Nord și Irlanda în schimbul rămânerii provinciei britanice în spațiul economic european), liderii europeni nu sunt prea încântați de venirea ei la putere.

În prezent, un proiect de lege se află în Parlament ce i-ar permite pe viitor Londrei să se sustragă de la respectarea anumitor termeni din Protocol în cazul în care economia țării nu are de câștigat nimic de pe urma sa. Măsura ar putea duce la un război al tarifelor între Marea Britanie și Uniunea Europeană.

Însă, pe moment, experții se așteaptă că noul Guvern al lui Liz Truss să se concentreze pe problemele interne ale țării și pe războiul cu Rusia.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG