„Împrumutul FMF evidențiază parteneriatul strategic dintre Statele Unite și România, un aliat puternic de-a lungul flancului estic al NATO și un actor important pentru stabilitatea politică și economică în Europa”, transmite Ambasada SUA în România.
„Operăm astăzi într-un peisaj strategic fundamental diferit în Europa, iar răspunsul României a fost de-a dreptul exemplar. Ați arătat lumii ce înseamnă să fii un lider responsabil în vremuri incerte. România este un furnizor - și nu doar un consumator - de securitate în cadrul alianței NATO”, a declarat ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec.
Guvernul SUA oferă până la 60 de milioane de dolari sub formă de grant FMF pentru acoperirea costului acestui împrumut, care va contribui la accelerarea programului de modernizare militară al României, inclusiv achiziționarea de echipamente de apărare americane, cum ar fi tancurile de luptă Abrams și coproducția de muniție.
Semnarea acordului a fost găzduită de premierul Marcel Ciolacu și semnată de directorul Agenției pentru Cooperare în Domeniul Apărării a SUA (U.S. Defense Security Cooperation Agency-DSCA), Michael Miller, și de Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, în prezența Ministrului Apărării, Angel Tilvar, și a Ministrului Economiei, Ștefan-Radu Oprea, precum și a Ambasadorului SUA în România, Kathleen Kavalec.
„Împrumuturile directe sunt un instrument de cooperare în domeniul securității rezervat doar celor mai importanți parteneri ai noștri. România rămâne una dintre cele mai mari priorități pentru DSCA”, a spus Michael Miller.
După semnarea acordului dintre cele două guverne, Ministerul Finanțelor va încheia încă două acorduri:
- un acord subsidiar cu MApN, prin care se stabilesc drepturile și obligațiile părților în executarea Acordului de împrumut.
- un acord de împrumut subsidiar cu MEAT și ROMARM prin care se stabilesc drepturile și obligațiile părților în executarea Acordului de împrumut, inclusiv în ceea ce privește plata serviciului datoriei publice corespunzător părții din împrumut aferente ROMARM, în calitate de subîmprumutat.
Anul trecut, Statele Unite au acordat Poloniei un împrumut direct de două miliarde de dolari pentru modernizarea armatei.
Îți mai recomandăm Proiect. România va împrumuta de la SUA 920 de milioane de dolari pentru armament