Administrația Donald Trump a anunțat luni că va impune noi restricții companiei chineze Huawei cu rolul de a preveni accesul companiei la cipurile produse în Statele Unite, scrie agenția Reuters.
Decizia Departamentului pentru Comerț vine să extindă restricțiile anunțate în luna mai care aveau ca scop să prevină gigantul chinez din domeniul telecomunicațiilor să obțină semiconductori fără o licenţă specială - inclusiv cipurile produse de firme străine care au fost dezvoltate sau produse cu software sau tehnologie americană.
Administrația Trump va adăuga și 38 de companii afiliate Huawei din 21 de state pe lista supusă sancțiunilor, ceea ce ridică numărul total la 152 de la implementarea măsurilor în luna mai.
Secretarul american pentru comerț Wilbur Ross a arătat, pentru Fox Business, că restricţiile aplicate Huawei au făcut compania să recurgă la „măsuri evazive" şi „apeleze la terţe părţi", precizând că „noile reguli vor face cât se poate de clar că orice folosire a software-ului sau echipamentului de fabricaţie americană este interzisă şi necesită o licenţă".
La rândul său, secretarul de stat Mike Pompeo a arătat că noile reglementări „vor preveni Huawei să ocolească legea SUA prin producţia alternativă de cipuri", adăugând că „Huawei a încercat în mod continuu să eludeze" restricţiile impuse de SUA în luna mai.
Huawei nu a oferit imediat un răspuns privind ultimele acțiuni ale guvernului american.
Cu relațiile dintre Statele Unite și China la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, Washingtonul duce încearcă să convingă guvernele statelor prietene să renunțe la colaborarea cu Huawei, în special privind dezvoltarea viitoarei tehnologii 5G, pe motiv că ar spiona în favoarea guvernului chinez, acuzație respinsă de compania chineză.
Îți mai recomandăm VIDEO Marile puncte de ciocnire între SUA și ChinaNoile restricţii vor intra în vigoare imediat şi ar trebui să blocheze tentativele Huawei de a eluda controlul exporturilor din SUA, potrivit Departamentului de comerţ american.
De asemenea, Departamentul pentru Comerț a confirmat că nu va prelungi o licență generală temporară care a expirat vineri pentru utilizatorii dispozitivelor Huawei și furnizorii de telecomunicații. Părțile trebuie să depună acum cereri de licență pentru tranzacțiile autorizate anterior.
Legăturile SUA-China s-au deteriorat rapid în acest an pornind de la o serie de probleme, începând de la modul în care autoritățile de la Beijing au tratat problema pandemiei de coronavirus, continuând cu cea a producătorului de echipamente de telecomunicații Huawei sau revendicările teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Sud și încheind cu intervenția din Hong Kong.
Administrația SUA a decis să extindă ofensiva împotriva tehnologiei 5G produse de Huawei și alți producători din China pe cinci noi direcții, de la aplicații mobile precum TikTok, la cabluri submarine sau rețele „cloud”. În România, un proiect de lege lasă tehnologia 5G din China în afara jocului.
Strategia „rețelelor curate”, anunțată de secretarul de stat Mike Pompeo, vine în continuarea celei privind rețelele 5G și poreclită oficial „drum curat” (5G Clean Path), care își propunea eliminarea din procesul de comunicații a echipamentelor de transmisie, control sau stocare produse de furnizori IT precum Huawei sau ZTE, „care sunt obligați să se supună directivelor Partidului Comunist Chinez”, conform Departamentului de Stat american.
Noua strategie a administrației Trump, care a făcut demersuri internaționale pentru a-și convinge aliații să renunțe la tehnologia 5G produsă de firme din China, acuzate de vulnerabilități și abuzuri asupra securității datelor, și să se îndrepte către furnizori „de încredere” occidentali.
Îți mai recomandăm Ofensiva SUA contra 5G-ului chinezesc se extinde la aplicații și rețele. România, în coaliția țărilor „curate”