Linkuri accesibilitate

Ofensiva SUA contra 5G-ului chinezesc se extinde la aplicații și rețele. România, în coaliția țărilor „curate”


SUA nu se mai limitează la rețelele 5G pentru a contracara China, ci extinde câmpul de ofensivă asupra aplicațiilor mobile, rețelelor cloud sau cablurilor submarine de comunicații.
SUA nu se mai limitează la rețelele 5G pentru a contracara China, ci extinde câmpul de ofensivă asupra aplicațiilor mobile, rețelelor cloud sau cablurilor submarine de comunicații.

Administrația SUA a decis să extindă ofensiva împotriva tehnologiei 5G produse de Huawei și alți producători din China pe cinci noi direcții, de la aplicații mobile precum TikTok, la cabluri submarine sau rețele „cloud”. În România, un proiect de lege lasă tehnologia 5G din China în afara jocului.

Strategia „rețelelor curate”, anunțată miercuri de secretarul de stat Mike Pompeo, vine în continuarea celei privind rețelele 5G și poreclită oficial „drum curat” (5G Clean Path), care își propunea eliminarea din procesul de comunicații a echipamentelor de transmisie, control sau stocare produse de furnizori IT precum Huawei sau ZTE, „care sunt obligați să se supună directivelor Partidului Comunist Chinez”, conform Departamentului de Stat american.

Noua strategie a administrației Trump, care a făcut demersuri internaționale pentru a-și convinge aliații să renunțe la tehnologia 5G produsă de firme din China, acuzate de vulnerabilități și abuzuri asupra securității datelor, și să se îndrepte către furnizori „de încredere” occidentali, se extinde acum pe cinci noi direcții, a explicat joi Keith Krach, subsecretarul SUA pentru creștere economică, energie și mediu.

În funcție de cum va fi aplicată, ea vizează printre altele eliminarea aplicațiilor mobile produse de firme din China, precum TikTok, din magazinele de aplicații americane, precum și interzicerea folosirii aplicațiilor occidentale pe sistemele mobile din China. Aceste măsuri vizează în principal Huawei, care deja nu mai are acces la sistemul de operare al Google, Android, pe noile sale telefoane, și nici la aplicații populare de chat sau socializare. Și alte companii IT chinezești, precum Alibaba, sunt vizate în cazul rețelelor cloud.

Joi, președintele Donald Trump a semnat ordine executive care interzic, după 45 de zile începând de acum, tranzacții făcute din SUA cu firmele chinezești care dețin aplicația TikTok și serviciul de mesagerie WeChat. Anterior, președintele Trump a făcut demersuri în legătură cu achiziția operațiunilor din SUA ale TikTok de către compania americană Microsoft, conform Reuters.

Este o strategie care se bazează pe o coaliție de parteneri de încredere”, a explicat Krach, la fel cum funcționează și strategia privind rețelele 5G. „Un val de state și companii de telecomunicații au devenit `curate`, folosind doar furnizori de încredere pentru sistemele lor 5G. Peste 30 de țări sunt acum `curate`. Valul se întoarce împotriva Huawei și în favoarea altor furnizori 5G de încredere. Tot mai multe țări se întreabă în cine pot avea încredere să le transporte cele mai sensibile date. Și tot mai multe răspund că nu supravegherea de stat a Partidului Comunist Chinez”, a mai spus oficialul american.

Peste 30 de țări, printre care și România, Polonia, Cehia, țările nordice sau recent Marea Britanie și Franța au luat decizii prin care să limiteze accesul companiilor din China la infrastructura 5G.

Săptămâna aceasta, un proiect de lege privind implementarea rețelelor 5G în România a fost pus în dezbatere publică de ministerul Transporturilor și Comunicațiilor. Prevederile pun în aplicare înțelegerea parafată în memorandumul România-SUA, privind rețelele 5G și semnat în 2019.

Fără să facă referire directă la China sau la vreo companie anume, prevederile obligă furnizorii de echipamente pentru rețele 5G și infrastructurile telecom de importanță națională să facă dovada unui acționariat transparent și să declare pe propria răspundere că „nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent” și că „se supun unui sistem juridic care impune practici corporative transparente”. Furnizorii de astfel de echipamente trebuie să fie autorizați de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), conform proiectului de lege.

Cele 5 noi direcții de contraofensivă față de tehnologia Chinei

Datele 5G nu se transmit doar prin echipamentele 5G, ci și prin rețele de tip „cloud”, prin cabluri submarine, prin telefoane și aplicații mobile din întreaga lume. Partidul Comunist Chinez țintește fiecare din aceste noduri, inclusiv prin Huawei, prin TikTok și multe altele
Keith Krach, subsecretar de stat SUA

Noua strategie, „Rețele Curate”, este descrisă de Departamentul de Stat al SUA ca fiind „un efort extins al unei coaliții de țări care gândesc la fel, precum și de companii, pentru a-și securiza telecomunicațiile critice, rețelele cloud, analizele de date, aplicațiile mobile, Internetul Lucrurilor (IoT) și tehnologiile 5G față de actori maligni, prin folosirea doar a unor furnizori de încredere, care nu sunt subiectul unui control injust sau extra-judiciar al guvernelor autoritare, cum ar fi Partidul Comunist Chinez”.

Acum extindem „rețeaua curată”, pentru a recunoaște realitatea că datele 5G nu se transmit doar prin echipamentele 5G, ci și prin rețele de tip „cloud”, prin cabluri submarine, prin telefoane și aplicații mobile din întreaga lume. Partidul Comunist Chinez țintește fiecare din aceste noduri, inclusiv prin Huawei, prin TikTok și multe altele”, a declarat subsecretarul de stat Keith Krach.

Cele cinci noi direcții pe care SUA vor acționa pentru a limita accesul Chinei sunt:

  • operatori curați (clean carriers). Prin acest set de măsuri, SUA vor „să se asigure că companiile chineze de telecom nu furnizează servicii internaționale de telecomunicații între SUA și alte locuri”, a eplicat Keith Krach.
  • magazine online curate (clean store). „Aplicațiile chinezești care nu sunt de încredere să fie eliminate din magazinele online. Cu companiile-mamă aflate în China, aplicații precum TikTok, WeChat și altele sunt amenințări majore la datele personale, la țara noastră și pentru cetățenii din toată lumea”, a spus oficialul american.
  • aplicații curate (clean apps). „Facem demersuri pentru a împiedica Huawei și alți furnizori care nu prezintă încredere să preinstaleze sau să pună la dispoziție pentru descărcare cele mai populare aplicații din SUA. Nu vrem ca firmele să devină complice la încălcările drepturilor omului de către Huawei sau la aparatul de supraveghere al Partidului Comunist Chinez”, a spus oficialul american.
  • rețele cloud curate (clean cloud). Scopul este „să prevină ca seturi de informații sensibile și proprietate intelectuală valoroasă, inclusiv cercetări privind vaccinul Covid-19, să fie accesate pe sisteme bazate pe cloud și operate de companii precum Alibaba, Baidu, China Mobile, China Telecom sau Tencent”, a explicat Krach. Autoritățile americane vor face eforturi să „limiteze capacitatea furnizorilor chinezi de rețele cloud de a colecta, stoca și procesa cantități mari de date și informații în SUA”.
  • cabluri curate (clean cable). „Lucrăm pentru a împiedica Partidul Comunist Chinez să compromită informațiile transmise prin cablurile submarine, care conectează țările la rețeaua internet globală și să colecteze informații la scară largă. În prezent, Huawei Marine face oferte mai mici decât celelalte companii, în multiple proiecte, pentru a conecta Asia, Pacificul Africa și Europa, folosind tehnologie chinezească submarină, subvenționată de stat”, a explicat Keith Krach.

„Nu dictăm niciunei țări ce să facă”

Strategia SUA de a bloca accesul companiilor chineze la infrastructura de comunicații 5G și la cea de comunicații de interes național, din cauza suspiciunilor de folosire ilegală a datelor și de vulnerabilități de securitate, pare să fi luat avânt în Europa, după ce Marea Britanie a decis recent să renunțe la tehnologia Huawei și a dat timp până în 2027 companiilor telecom care operează în Marea Britanie să renunțe la aceste echipamente.

De asemenea, Comisia Europeană a creat o strategie pentru implentarea tehnologiei 5G, care are ca scop asigurarea securității infrastructurii cibernetice în statele membre UE.

Nu dictăm niciunei țări ce să facă, ar fi o lipsă de respect față de suveranitatea lor. Sunt decizii pe care companiile trebuie să le ia singure, așa cum și statele trebuie să ia singure decizii legate de 5G. Dar problema este de încredere”, a explicat subsecretarul american Keith Krach.

El a dat exemplu țări europene precum România, Cehia, Polonia Suedia, Danemarca, Norvegia, Estonia, Letonia, Marea Britanie sau Franța, precum și companii telecom cum ar fi Orange, O2 sau Telefonica, care s-au aliat demersului SUA și au fost de acord să limiteze accesul companiilor chineze la infrastructura națională 5G.

Compania chineză Huawei a respins în repetate rânduri acuzațiile venite din partea SUA, spunând că nu este corect ca o companie să fie discriminată în funcție de țara de proveniență.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG