Șeful NATO, Jens Stoltenberg, la Kiev: „Moscova luptă pentru o iluzie imperialistă”

Jens Stoltenberg a vorbit despre progresul soldaților ucraineni în teritoriile ocupate.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost joi la Kiev într-o vizită neanunțată anterior. El a lăudat soldații ucraineni și a declarat că „Moscova luptă pentru o iluzie imperialistă”. 

„Cu cât Ucraina e mai puternică, cu atât suntem mai aproape să încheiem agresiunea Rusiei”, a declarat Stoltenberg pe Twitter. El a precizat, în timpul conferinței de presă, că fiecare metru în care înaintează ucrainenii este unul pierdut de Moscova.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a precizat că cei doi au discutat despre întărirea apărării aeriene a Ucrainei, mai ales înaintea iernii, pentru a proteja infrastructura energetică a țării de atacurile care au provocat pene de curent iarna trecută.

Despre discuțiile cu liderul NATO, care consideră că Ucraina este mai apropiată ca niciodată de Alianță, Zelenski a spus că „e o chestiune de timp până când Ucraina va deveni [un aliat, n.r.] de jure”.

Stoltenberg a anunțat că NATO are contracte cadru în valoare de 2,4 miliarde de euro, pentru livrarea de muniție armatei ucrainene.

Îți mai recomandăm Peste 40 de drone lansate de Rusia, 34 doborâte, în Odesa, Nikolaev și Kirovohrad. Germania amână trimiterea de rachete Taurus

Întâlnirea președintelui Zelesnki cu Jens Stoltenberg a avut loc la câteva ore după ce soldații ucraineni au respins un atac rusesc cu drone iraniene Shahed, parte dintr-o ofensivă de anvergură în sudul, estul și centrul țării.

Tot în dimineața de joi, Zelenski l-a primit la Kiev și pe noul secretar al apărării din Marea Britanie, Grant Shapps.

Este prima vizită a lui Shapps (dreapta) în Ucraina. El a fost numit secretar al Apărării luna trecută.

Cei doi au discutat tot despre despre apărarea aeriană a Ucrainei. Anul acesta, ajutoarele militare venite de la britanici - rachetele de rază lungă Storm Shadow, îndeosebi - au permis Ucrainei să atingă ținte din teritoriile ocupate de ruși.

„Vă suntem recunoscători pentru ajutorul vostru - militar, financiar, umanitar”, a transmis Zelenski britanicilor.

Îți mai recomandăm Document secret al Kievului, dezvăluit de The Guardian: dronele iraniene folosite de Rusia conțin diverse componente europene