Strada pe care se află Ambasada Belarusului la București ar putea purta numele lui Roman Protasevici

Protest în semn de solidaritate cu jurnalistul Roman Protasevici, în fața Ambasadei Republicii Belarus în România, 25 mai 2021.

La propunerea profesorului Andrei Oișteanu, strada pe care se află Ambasada Belarusului la București ar putea purta numele lui Roman Protasevici, tânărul de 26 de ani, opozant al autocratului Alexandr Lukașenko, pentru care regimul de la Minsk a deturnat duminică un avion civil, ca să-l poată aresta.

„În loc de Str. Tuberozelor să se numească Str. Roman Protasevich. Toată corespondenţa ambasadei ar veni în şi ar pleca din strada cu numele jurnalistului disident. De asemenea, diplomaţii ar avea numele lui Roman Protasevich imprimat pe cărţile lor de vizită”, scrie profesorul Oișteanu pe pagina sa de Facebook.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, unde se află actuala stradă a Tuberozelor, pe care se află sediul ambasadei Republicii Belarus, a preluat imediat propunerea profesorului Oișteanu și a promis că o va susține pentru a fi pusă în aplicare.

„Susţin propunerea domnului profesor Andrei Oișteanu de a schimba numele străzii din Sectorul 1 pe care se află Ambasada Republicii Belarus. În acest sens, voi înainta către Primăria Capitalei următoarea propunere: strada Tuberozelor din Sectorul 1 să se numească Str. Roman Protasevich - numele jurnalistului disident. Trăim într-un stat european și acest act de terorism al președintelui Aleksandr Lukașenko de a deturna un zbor comercial între două state membre UE & NATO nu poate rămâne nepedepsit”, a scris Armand pe pagina sa de Facebook.

Arestarea lui Roman Protasevici

Un avion care a plecat de la Atena cu destinația Vilnius/Lituania a fost deturnat duminică de autoritățile de la Minsk, din ordinul lui Alexandr Lukașenko, autocratul care conduce neîntrerupt țara din 1994.

Îți mai recomandăm Cazul Protasevici | NATO cere anchetă internațională în cazul deturnării avionului Ryanair

Confruntat cu protestele masive, declanșate imediat după ce a făcut public rezultatul alegerilor prezidențiale din august trecut, despre care Opoziția și Occidentul spun că au fost fraudate masiv, Lukașenko a pornit un război pe viață și pe moarte împotriva propriului popor, care-i contestă victoria, și a opozanților săi, printre care și tânărul Protasevici, de doar 26 de ani, care se afla în avionul deturnat duminică.

Deturnarea a fost făcută după un anunț fals cu bombă instrumentat cu ajutorul a patru ofițeri KGB, serviciul secret belarus, care se aflau la bord.

Imediat după ce avionul Ryanair, o cursă civilă aparținând unei firme din spațiul UE și care efectua un zbor între două țări ale Uniunii Europene, a fost coborât la sol, pe aeroportul din Minsk, Roman Protasevici și prietena sa, Sofia Sapega, au fost arestați.

Îți mai recomandăm Belarus | Încă șapte condamnări politice. De ce-și vânează Lukașenko opozanții