Strategia PNL după cazul CCR/Șoșoacă: Coaliția a murit, trăiască guvernarea

După trei ani fără tresărire, împreună la guvernare, liderul PNL, Nicolae Ciucă spune că nu mai poate colabora din punct de vedere politic cu PSD. Dar tocmai existența sprijinului politic face posibil un guvern.

Decizia Curții Constituționale (CCR) prin care politiciana radicală și pro-Rusia, Diana Șoșocă a fost eliminată din cursa prezidențială pare să fi fost picătura care a umplut paharul pentru liderul PNL. El a anunțat luni, 7 octombrie, ruperea Coaliției. Guvernul merge însă înainte. O strategie care a produs deja efecte politice.

Patru din cei cinci membri ai CCR care au votat decizia referitoare la Diana Șoșoacă, lidera SOS, au fost propuși de PSD, motiv pentru PNL și alte partide să acuze implicarea social-democraților. (CCR are nouă judecători. Doi dintre judecătorii prezenți la vot s-au opus excluderii ei din cursa prezidențială, iar doi judecători au lipsit).

Termenii severi folosiți de Nicolae Ciucă la adresa PSD fac un salt în timp peste cei trei ani de guvernare comună, aterizând direct în perioada „ciumei roșii”, sintagma folosită în alegerile trecute de liberali la adresa social-democraților.

Camaraderia dintre liderii PNL și PSD, candidaturile pe lista comună la alegerile europarlamentare din primăvară sau planurile de colaborare pe zece ani, tocmai au dispărut.

Lista comună la europarlamentare PSD-PNL a fost, politic vorbind, o inițiativă cel puțin stranie, cele două partide fac parte din grupuri politice diferite în Parlamentul European.

PSD ține de Grupul Socialist, iar PNL de Grupul Popularilor europeni, potrivit doctrinelor afișate și care reprezintă stânga și dreapta moderate. Asocierea releva în iunie o colaborare mult mai strânsă chiar și decât o temporară „Mare Coaliție” necesară unei agende naționale stringente.

Se pare că actualii lideri ai PNL s-au temut să meargă singuri la urne. Semnalul dat de un rezultat slab la europarlamentare ar fi fost dezastruos înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie.

Cum însă în cursa pentru Cotroceni fiecare candidat se prezintă singur, iar PSD nu ar putea susține PNL, având propriul candidat, Nicolae Ciucă se va afla singur la 24 noiembrie în fața alegătorilor așa că are nevoie să refacă de urgență credibilitatea PNL, în care s-a regăsit constant tema anti-comunistă/ anti-PSD.

„PSD are în ADN-ul său abuzul de putere și comportamentul de partid-stat […] Astăzi elimină un candidat, mâine, altul poimâine, închid instituții de presă, iar în final subordonează politic tot statul român”, a spus liderul liberal.

Unicul motiv pentru care PNL rămâne în Executiv, a precizat Nicolae Ciucă, este „doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câștiga alegerile”.

AND-ul social-democrat tarat de abuzuri și porniri autocrate este însă o descoperire recentă făcută de PNL, mai exact în luna septembrie, când PSD a refuzat să voteze legea care îi dădea președintelui Iohannis dreptul să candideze ca independent pe listele PNL. Atunci a spus pentru prima oară Nicolae Ciucă că nu mai vorbește cu Marcel Ciolacu.

Îți mai recomandăm Certuri de ochii lumii. Coaliția „nu funcționează”, dar își împarte sinecurile

PSD, de la ironie la îngrijorare

PSD a primit însă cu ironie și neîncredere anunțul lui Ciucă de rupere a coaliției, cel puțin în prima fază.

”Astăzi domnul general Ciucă a inaugurat o nouă tactică de front: a atacat prin retragere”.
Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt PSD

„Ciucă al nostru nu se dezminte! După o luptă acerbă de trei minute cu limba română, ne anunță că pleacă, dar rămâne! Înșiră cuvinte multe și îi iese o fasole cu cârnați.

Din toată ciorba de expresii, înțelegem că domnul Nicolae Ciucă nu pleacă din bucătărie, ci doar se dă cu un pas mai aproape de oala cu fasole... să o păzească!”, a scris Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele PSD, pe Facebook.

În spatele cuvintelor acide se ghicește însă enervarea și chiar îngrijorarea, iar PSD a ieșit ulterior cu un comunicat în care invită PNL „să manifeste maturitate politică, să trateze cu responsabilitate obligațiile pe care le are în calitate de partid aflat la guvernare” și să revină la masa Coaliției.

Ruperea Coaliției, o mișcare electorală

Doar că lui Nicolae Ciucă nici nu-i trece prin cap să revină la masa Coaliției, pentru că în joc sunt cifrele din sondajele de opinie pe care speră să le îmbunătătească prin delimitarea de PSD.

Ciucă urmărește să reatragă electoratul liberal, pe de o parte, iar pe de alta să dea o motivație electoratului anti-PSD.

În opinia profesorului și analistului Andrei Țăranu, rațiunea anunțului ruperii Coaliției este una electorală, iar PNL a găsit în decizia CCR un vector de atac împotriva PSD.

„Până în acest moment, PNL-ul n-avea niciun vector de atac împotriva PSD-ului. Se tot învârtea în jurul cozii. Argumentul cu Iohannis era ridicol. Acum, cu Curtea Constituțională au găsit un vector relativ credibil.

Acest mesaj trebuie să fie credibil pentru activul de partid. Ceea ce a încercat este să readucă în jurul generalului oastea care plecase pe diverse drumuri”, spune Andrei Țăranu pentru Europa Liberă.

Îți mai recomandăm I-a „trădat” Iohannis pe liberali? Degringoladă în PNL după lovitura primită

Reactivarea anti-PSD-ismului pe baricadele Șoșoacă?

Reactivarea electoratului anti-PSD, cel care a făcut mereu președinți din candidații de dreapta, este un demers pe care PNL îl încearcă de câteva luni încoace. Punctul culminant s-a dovedit a fi episodul CCR-Șoșoacă.

Este însă acest subiect unul care să mobilizeze electoratul anti-PSD, în condițiile în care personajul principal este extremista Diana Șoșoacă? Meterezele principiilor și ale statului drept, pe care, potrivit experților, le-a încălcat decizia CCR, sunt greu de apărat atunci când în fundal apare Diana Șoșoacă proferând mesaje antisemite.

Îți mai recomandăm Judecătorii CCR – între cenzura opiniilor politice și apărarea democrației. De ce cazul Șoșoacă nu este (doar) despre Diana Șoșoacă

Asupra acestor lucruri atrage atenția profesorul Cristian Pârvulescu.

„Liberalii au făcut prostii peste prostii printre care principala a fost că au acceptat un calendar electoral defavorabil. Apoi PSD le-a dat câteva lovituri mortale, scoaterea lui Iohannis din joc, și acum decizia CCR cu Șoșoacă, pe care ei o simt că îl favorizează pe Ciolacu. Deci au ajuns apărărorii lui Șoșoacă, ceea ce e o rușine”, spune profesorul Cristian Pârvulescu pentru Europa Liberă.

Andrei Țăranu consideră însă că decizia CCR poate fi o „lebădă neagră” pentru Marcel Ciolacu chiar dacă la mijloc se află un personaj precum Diana Șoșoacă.

„Este o lebădă neagră la care săracul Marcel Ciolacu nu s-a gândit în veci. A călcat ca pe ouă, să nu deranjeze pe nimeni. Cine a avut ideea cu Curtea Constituțională și a făcut motivarea a făcut un rău PSD și lui Ciolacu, pentru că a dat un semn anti-pesedismului”, declară profesorul Andrei Țăranu pentru Europa Liberă.

PNL: Adio, Coaliție, dar rămânem la resurse

Strategia PNL de delimitare de PSD și încercarea de reactivare a anti-PSD-ismului sunt însă decredibilizate de rămânerea la putere pentru că, în ultimă instanță, coaliția PSD-PNL înseamnă guvernare. Aceasta i-a fost rațiunea.

Din informațiile Europei Libere, la întâlnirea de marți dintre Nicolae Ciucă și miniștri s-a discutat acest subiect, dar s-a decis ca partidul să nu părăsească guvernul, pentru a nu lăsa PSD să organizeze singur alegerile.

Au fost și voci care au atras atenția că în teritoriu formula plecării de la guvernare nu este agreată mai ales în plină campanie electorală, când primarii au nevoie de bani.

Profesorul Andrei Țăranu susține că liberalii nu vor pleca de la resurse, pe de o parte, iar pe de alta pentru că vor fi acuzați că aruncă țara în instabilitate.

Ceea ce îi interesează pe liberali în clipa de față este să rămână la resurse. Ăsta e motivul pentru care spun adio, dar rămân cu tine.
Andrei Țăranu, profesor și analist politic

„Odată ce vor ieși de la guvernarea pe care ei au făcut-o și pe care au ținut-o în viață la nesfârșit cu ideea că trebuie stabilitate, că e război cu Rusia la graniță, ei vor fi cei care aruncă țara în instabilitate. Ar fi o inconștiență, dar nu cred că baronii vor fi de acord. Ei vor la resurse”, susține Andrei Țăranu.

Faptul că PNL rămâne agățat de guvernare are costuri politice și anulează practic mesajul ruperii Coaliției, de aceea profesorul Cristian Pârvulescu susține că liberalii sunt prinși într-o capcană, pe care și-au întins-o singuri.

„PNL a intrat într-o degrigoladă din care nu poate să mai iasă. Ciucă și PNL sunt într-o capcană pe care și-au atins-o singuri. Adică, pe de o parte au oferit explicația cu stabilitatea politică, iar pe de alta nu au cum să plece de la guvernare, pentru că însemnă că împing țara într-o criză ca în 2021. De asta spun că se află într-o capcană”.

Valeriu Stoica: PNL trebuie să iasă de la guvernare mâine

Tensiunile din coaliție, dar mai ales situația ingrată în care se află liberalii l-au făcut să iasă la rampă pe Valeriu Stoica, fost lider PNL și ex-ministru al Justiției pentru a doua oară în decurs de numai o lună.

În conflictul legat de așa numita „lege Iohannis”, Stoica a atras atenția că „etapa Iohannis s-a încheiat”.

Acum, PNL trebuie să iasă de la guvernare, a spus tranșant Valeriu Stoica într-o emisiune TV.

Această situație nu poate fi lămurită decât de către PNL prin ieșirea de la guvernare. Este singurul gest politic prin care PNL se poate delimita în mod clar, tranșant de PSD.
Valeiu Stoica, fost președinte PNL

„Nu mai are nicio logică politică să rămână PNL la guvernare, pentru că altfel, în această situație, va fi o confuzie la nivelul propriului electorat, pentru că nu se va ști dacă discursul pe care îl are acum PNL anti-PSD este un discurs valid sau dacă este un discurs de complezență. Singurul mod de a legitima discursul anti-PSD, în momentul de față, este ieșirea de la guvernare”, a spus Valeriu Stoica.

Întrebat când ar trebui să iasă PNL de la guvernare, Valeriu Stoica a spus sec: „mâine”.

Stoica este de părere că ieșirea PNL de la guvernare sau demisia premierului Marcel Ciolacu nu vor produce nicio instabilitate, pentru că „guvernul demisionar Ciolacu va gestiona mai departe lucrurile”.

„Eficiența” acestor gesturi, ca și moțiunea de cezură anunțată de USR, va fi zero, atrage atenția Valeriu Stoica.

Ce spune Constituția

Articolul 107 din Constituție spune că, în cazul demisiei premierului, președintele va desemna un alt membru al Executivului ca premier interimar, până la formarea noului Guvern.

Perioada de interimat nu poate depăşi o perioadă de cel mult 45 de zile, timp în care partidul sau coaliţia aflată de la putere trebuie să desemneze un nou şef al Cabinetului.

Ciolacu amenință cu demisia

Premierul Ciolacu a declarat că dacă PNL pleacă de la guvernare își va depune mandatul.

Temerea că PNL va ieși de la guvernare în prag de alegeri este una mai veche a PSD și subiectul a mai fost discutat în Coaliție.

În PNL există voci care cer de mai mult timp un astfel de gest. Acesta este și motivul pentru care premierul Ciolacu a mai amenințat și în trecut cu depunerea mandatului.

De aici încolo sunt mai multe variante, președintele Iohannis poate desemna un premier de la PSD (sau PNL) care să formeze un guvern interimar până la alegeri.

Guvernul interimar „îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”. (art 110, al. 4 din Constituție).

Adică, un eventual guvern interimar, indiferent de cine va fi condus, nu va putea să emită ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă şi nu poate iniţia proiecte de lege, potrivit Codului administrativ).

Îți mai recomandăm Derapajele Dianei Șoșoacă și neputința statului. Unde se termină imunitatea parlamentară și unde începe răspunderea penală

AUR scos pe teren

În strategia de război a PNL mai intră și acuza că PSD pregătește o alianță cu AUR. Liberalii mizează că va avea priză la public pentru că, teoretic, decizia CCR care o scoate pe Diana Șoșoacă din cursă îl favorizează pe George Simion, care ar putea astfel intra în turul doi cu Marcel Ciolacu.

Este formula care i-ar putea asigura premierului victoria în alegeri, așa cum arată precedentul din 2000, când s-au confruntat Ion Iliescu și liderul extremist Corneliu Vadim Tudor.

Ideea unei alianțe PSD-AUR apare în punctajul de partid primit de liberali, potrivit unei dezvăluiri Hotnews.ro și ea a fost avansată în diverse dezbateri de mai mulți liberali.

Marcel Ciolacu a negat: „Domnul Ciucă poate să spună orice, dar v-am spus că este exclus ca PSD sa facă o alianță cu AUR. Cu astfel de minciuni nu poți câștiga alegerile”.

De altfel, toți liderii PSD au negat, iar această atitudine nu este de dată recentă. PSD a susținut mereu că nu va face vreo alianță cu partidele extremiste.

Pe de altă parte, în condițiile în care Nicolae Ciucă a declarat că PNL nu va mai participa la o coaliție cu PSD după alegeri, preferând o alianță de dreaptă, PSD ar fi nevoit să se uite spre UDMR și, in extremis, spre AUR.

Cearta USR-PNL pe Moțiunea de cenzură

USR a anunțat că vrea să depună o motiune de cenzură împotriva guvernului Ciolacu și a invitat PNL să o semneze, ca o dovadă că se delimitează cu adevărat de PSD.

”Aveţi acum şansa de a arăta tuturor dacă sunteţi cu românii sau sunteţi cu Ciolacu. Şi atenţie: nu poţi fi şi cu românii, şi cu PSD în acelaşi timp”, a spus Elena Lasconi, lidera USR:

Ca răspuns Nicolae Ciucă a invitat-o pe Elena Lasconi la sediul PNL „ să discute despre viitor”, în contextul în care a spus că își dorește o alianță de dreapta după alegeri, dar a taxat moțiunea ca „neserioasă”.

USR nu are numărul necesar de semnături pentru a iniția o moțiune de cenzură.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.