SUA: Ajutorul militar e pregătit în cazul în care Rusia ar ataca Ucraina

Un soldat ucrainean în cadrul unui exercițiu militar, 26 mai 2021.

Statele Unite ale Americii au pus deoparte ajutor militar de contingență, în cazul în care Rusia va ataca din nou Ucraina, a declarat Casa Albă pe 18 iunie.

Purtătoarea de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a punctat în declarația sa că acuzațiile presei americane conform cărora SUA a reținut ajutorul de securitate către Ucraina sunt ridicole.

Politico și Washington Post au raportat săptămâna aceasta că administrația Biden au stabilit un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de miliane de dolari, dar că pachetul a fost înghețat înaintea summit-ului Biden-Putin.

Îți mai recomandăm Rusia a anunțat că-și retrage trupele de la granița cu Ucraina

Pachetul militar, care ar include arme letale și rachete anti-tanc, a fost creat în urma evenimentelor din primăvară, în care trupele ruse s-au strâns la granița cu Ucraina. Mișcările militare, care se întâmplau într-un moment de confruntare dintre autoritățile de la Kiev și separatiști, au creat consternări în Europa și în State.

Presa din Statele Unite a raportat că guvernul a înghețat temporar pachetul de ajutor militar când Rusia a declarat că își va reduce semnificativ trupele de la graniță. În ciuda anunțului de retragere din aprilie, oficialii americani și ucrainieni spun că Rusia și-a lăsat echipamentul militar la graniță - echipament care ar putea fi folosit rapid în cazul în care se vor relua confruntările.

Conform Moscovei, forțele și echipamentele rămase la graniță se află acolo pentru execițiile militare pe care le vor desfășura la sfârșitul acestui an.

Începând din 2014, Statele Unite au trimis Ucrainei ajutoare militare în valoare de peste 2,5 miliarde de dolari. La începutul lui iunie, Pentagonul a anunțat un nou pachet în valoare de 150 de milioane de dolari pentru „asistență militară letală” care include radare contra-artilerie, echipament de comunicații și război electronic și sisteme anti-dronă. În martie, Pentagonul a anunțat o altă tranșă de fonduri în valoare de 125 de milioane de dolari.

Ideea că am fi reținut asistența de securitate pentru Ucraina este ridicolă. Săptămâna trecută - înaintea summit-ului cu Rusia - am definitivat un pachet de asistență de securitate, inclusiv asistență letală, în valoare de 150 de miliane de dolari”, a declarat Psaki.

Am pregătit și fonduri de contingență în cazul în care Rusia va ataca Ucraina”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe. „Precum i-a spus Președintele Biden lui Vladimir Putin, vom susține fără ezitare suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Biden a declarat că dorește să construiască o relație stabilă și previzibilă cu Rusia, mesaj pe care l-a susținut în cadrul summit-ului de la Geneva de săptămâna aceasta.

Îți mai recomandăm Summitul Biden - Putin: așteptări puține, realizări și mai puține