Toate incidentele în care unitățile militare israeliene ar fi încălcat drepturile omului au avut loc în afara războiului din Fâșia Gaza, transmite Departamentul de Stat al SUA, potrivit BBC.
Se crede că incidentele au avut loc în Cisiordania și Ierusalim în ultimii ani.
Israelul a luat măsuri corective în cazul a patru unități, și a oferit „informații suplimentare” despre a cincea au transmis autoritățile de la Washington. Aceasta înseamnă că toate unitățile rămân eligibile pentru asistență militară americană.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a declarat că cinci unități ale forțelor de securitate au comis încălcări grave ale drepturilor omului.
„Patru dintre aceste unități au remediat în mod eficient aceste încălcări, ceea ce ne așteptăm să facă partenerii”, a spus el.
„Pentru o unitate rămasă, continuăm să fim în consultări și angajamente cu guvernul Israelului; Ei au prezentat informații suplimentare în ceea ce privește acea unitate”, a adăugat el.
Evaluarea unităților militare israeliene din perspectiva drepturilor omului este prima de acest fel pe care o fac SUA, scrie BBC.
Washingtonul este principalul susținător militar al Israelului cu un sprijin militar de aproape 4 miliarde de dolari pe an.
Potrivit unei legi din 1997, constatarea că o unitate militară străină a comis încălcări grave ale drepturilor omului poate duce la încetarea sprijinului militar american.
Guvernul SUA declară că ia în considerare tortura, uciderea extrajudiciară, disparițiile forțate și violul ca astfel de tipuri de încălcări atunci când aplică legea.
Chiar și atunci când există astfel de constatări, SUA poate face excepții dacă acele cazuri au fost investigate și aduse în justiție de guvernul țării implicate.
Potrivit Washingtonului, se pare că Israelul a făcut acest lucru în cazul a patru din cele cinci unități. Cu toate acestea, Departamentul de Stat a refuzat să ofere detalii despre incidente, măsurile luate, unitățile israeliene implicate și dovezi care să arate că măsurile de corecție au fost eficiente.
SUA a anunțat anterior că ar putea sancționa batalionul Netzah Yehuda, o unitate specială numai pentru bărbați, înființată în 1999, unde servesc evreii ultra-ortodocși.
Israelul a investigat batalionul în legătură cu moartea palestiniano-americanului Omar Assad, în vârstă de 80 de ani, care a murit după ce a fost imobilizat și legat de soldați în timpul unei căutări într-un sat din Cisiordania, în 2022.
La acea vreme, SUA au cerut o „anchetă penală amănunțită și responsabilitate deplină”.
Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat ulterior că regretă moartea lui Assad, iar un comandant va fi „mustrat” și doi soldați vor fi excluși din funcții de conducere timp de doi ani, dar nu vor fi urmăriți penal.
Prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu a promis că va respinge orice sancțiuni împotriva armatei țării și a adăugat că o sancțiune americană la adresa armatei israeliene în acest moment ar fi total nepotrivită și ar afecta moralul militarilor.
Îți mai recomandăm Atac israelian în Rafah, Gaza, soldat cu 20 de morți. Noi negocieri de încetare a foculuiEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.