Statele Unite au vizat 85 de ținte din șapte locații, inclusiv sedii de comandă și control, centre de informații, depozite cu rachete, drone și muniție care aveau legătură cu milițiile pro-iraniene sau cu Forța Quds a Gărzilor Revoluționare Islamice.
Atacurile americane nu au vizat direct Iranul sau lideri de rang înalt ai Forței Quds a Gărzii Revoluționare din interiorul Iranului. Trei dintre țintele lovite au fost în Irak şi patru în Siria.
Sâmbătă dimineață încă era neclar impactul atacurilor. Este posibil ca zilele de avertismente din partea SUA să fi făcut ca membrii miliției să se ascundă.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie a opoziţiei siriene în exil, a declarat că loviturile din estul Siriei s-au soldat cu moartea a cel puţin 18 luptători pro-Iran.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, a declarat că ţintele „au fost selectate cu atenţie pentru a evita victimele civile şi pe baza unor dovezi clare şi irefutabile că au legătură cu atacurile asupra personalului american din regiune”.
Oficialul american a precizat că guvernul irakian a fost informat înainte de loviturile americane. Au fost folosite în atacuri și bombardierele B-1, cu rază lungă de acţiune.
Atacurile SUA au avut loc la doar câteva ore după ce preşedintele Joe Biden şi liderii Pentagonului au asistat la aducerea acasă a corpurilor celor trei soldaţi americani ucişi în atacul din Iordania de duminica trecută. Alte 40 de persoane au fost rănite în atac.
„Răspunsul nostru a început astăzi. Va continua în momentele și locurile pe care le vom alege”, a avertizat președintele american Joe Biden.
„Să știe asta toți cei care ar putea încerca să ne facă rău: Dacă faceți rău unui american, vom răspunde”, a subliniat el.
Deşi loviturile americane nu au vizat nicio locaţie din Iran, este posibil ca acestea să sporească îngrijorarea cu privire la tensiunile din Orientul Mijlociu, care au luat amploare în urma războiului de peste trei luni dintre Israel şi gruparea Hamas din Gaza, desemnată teroristă de SUA și UE.
Iranul spune că nu caută un război, dar este pregătit
Președintele iranian Ebrahim Raisi a declarat în timpul unei călătorii în provincia sudică Hormozgan, una dintre cele mai sărace regiuni, situată de-a lungul Golfului Oman, că Teheranul nu caută un conflict militar, dar că va răspunde în forță oricărei țări care amenință republica islamică.
„Nu vom începe niciun război, dar dacă cineva vrea să ne intimideze, va primi un răspuns puternic”, a declarat Raisi într-un discurs televizat de vineri.
Declarația a fost făcută înainte ca armata americană să atace milițiile pro-iraniene din Irak și Siria.
Mesaje asemănătoare au fost lansate de ministrul iranian de Externe și de șeful Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC).
Îți mai recomandăm Trei militari SUA uciși în Iordania. Biden acuză grupări susținute de Iran. Teheranul neagă orice implicare