SUA caută o formulă de armistițiu în Gaza. Armata americană lovește noi ținte din Yemen. Atac Houthi asupra unei nave britanice

Secretarul de stat american Antony Blinken, alături de ambasadorul SUA în Egipt, Herro Mustafa Garg, se întâlnește cu președintele egiptean Abdel Fattah Al-Sissi. Cairo, Egipt, 6 februarie 2024.

Secretarul de stat SUA Antony Blinken a ajuns în Egipt pentru discuții privind războiul dintre Israel și Gaza. Prin turneul în Orientul Apropiat, oficialul american își propune să faciliteze un armistițiu în Gaza și eliberarea ostaticilor israelieni.

Vizita are loc după ce, pe 5 februarie, șeful diplomației americane a fost în Arabia Saudită, unde a discutat cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman acțiuni comune pentru „un sfârșit durabil al crizei din Gaza”, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Discuțiile au privit și „nevoia urgentă de a reduce tensiunile regionale”, a spus Matthew Miller.

Turneul lui Antony Blinken are loc pe fondul unei intensificări a atacurilor israeliene în sudul Gazei, spre Rafah, un oraș palestinian de la granița sudică cu Egiptul. În oraș se află mai mult de jumătate din refugiații din Fâșia Gaza. Reuters transmite că palestinienii speră ca întâlnirile diplomatice să aducă un armistițiu înainte de un atac israelian distrugător asupra Rafah.

Următoarea destinație a diplomatului american este Qatar, țară cu un rol cheie în negocierile privind un armistițiu între Israel și Hamas și eliberarea ostaticilor israelieni deținuți în Gaza.

Este a cincea călătorie a lui Blinken în regiune de la atacurile din 7 octombrie ale Hamas, iar Blinken este de așteptat ulterior să viziteze Israelul, precum și Qatar.

În timpul turneului său din Orientul Apropiat, Antony Blinken urmărește să câștige sprijin pentru planurile SUA pentru un armistițiu în Gaza: reconstruirea Fâșiei Gaza, crearea unui stat palestinian și normalizarea relațiilor dintre țările arabe și Israel.

Potrivit Reuters, propunerea de încetare a focului, așa cum a fost descrisă de surse apropiate discuțiilor, prevede un armistițiu de cel puțin 40 de zile. În acest timp, militanții Hamas ar elibera mai întâi ostaticii civili, iar apoi soldați și corpurile ostaticilor uciși, în schimbul eliberării unor palestinieni închiși în Israel.

Singurul armistițiu de până acum a fost în noiembrie și a durat o săptămână.

Orașele Rafah și Khan Younis (în depărtare) sunt ținta atacurilor intense ale armatei israeliene.

Între timp, Biroul Națiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA) a anunțat o „intensificare a loviturilor în Rafah pe 4 și 5 februarie”, precum și un aflux crescut de refugiați.

Orașul Rafah este ultimul refugiu sudic al palestinienilor din calea înaintării israeliene spre granița cu Egiptul, care a lovit prin mai multe atacuri aeriene și bombardamente de tancuri peste noapte.

Cel puțin 20 de palestinieni au fost uciși în weekend în atacurile israeliene asupra orașului Rafah, orașul desemnat anterior zonă sigură de către armata israeliană și unde sute de mii de palestinieni au fugit, potrivit agenției umanitare a ONU.

​În ultima sa actualizare operațională, armata israeliană susține că a ucis „zeci de teroriști” în centrul și nordul Fâșiei Gaza în ultimele 24 de ore. Agenția palestiniană de știri Wafa transmite că bombardamentele israeliene continuă în Khan Younis.

Bombardamentele aeriene și atacurile cu tancuri asupra orașului au ucis cel puțin 14 persoane, transmite Reuters.

În orașul Gaza, în nordul enclavei, locuitorii au relatat despre noi atacuri aeriene israeliene și bombardamente cu tancuri. Luptele au reizbucnit în orașul Gaza la două luni după ce Israelul a declarat că are zona sub control.

Armata americană lovește mai multe ținte din Yemen

Armata americană declară că a efectuat mai multe lovituri în zonele controlate de Houthi din Yemen, lovind ceea ce descrie drept „vehicule de suprafață explozive fără echipaj sau USV”, despre care Reuters spune că sunt drone încărcate cu explozivi.

Comandamentul central al SUA consideră că aceste echipamente reprezintă o amenințare iminentă pentru navele marinei americane și navele comerciale din regiune.

Armata americană a mai anunțat duminică că a lovit cinci rachete în Yemen, una concepută pentru atac terestru și celelalte pentru vizarea navelor.

Îți mai recomandăm Statele Unite promit atacuri suplimentare „nemaivăzute” împotriva grupărilor sprijinite de Iran


Sâmbătă seara, forțele americane și britanice au realizat un al treilea val de lovituri comune, asupra a 36 de ținte Houthi din 13 locații, potrivit unei declarații a Statelor Unite, Marii Britanii și a altor țări care au oferit sprijin operațiunii.

Purtătorul de cuvânt al armatei Houthi, Yahya Saree, a declarat a doua zi că „aceste atacuri nu ne vor descuraja de la poziția în sprijinul poporului palestinian statornic din Fâșia Gaza”, relatează Agenția France-Presse.

În acest timp, o navă comercială deținută de Marea Britanie a fost atacată cu o dronă în Marea Roșie. Niciun grup nu a revendicat imediat atacul însă, începând din noiembrie, rebelii Houthi din Yemen au vizat în mod repetat navele din Marea Roșie, ca semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza.

Atacurile rebelilor au afectat semnificativ traficul prin Marea Roșie, principala rută maritimă ce leagă Europa de Asia.

Îți mai recomandăm Secretarul de stat american merge din nou în Orientul Apropiat, însă șansele unui armistițiu sunt mici