SUA. Walz și Vance s-au contrat politicos la dezbaterea candidaților pentru funcția de vicepreședinte

Dezbaterea candidaților la funcția de vicepreședinte al SUA. JD Vance - stânga, Tim Walz - dreapta.

Democratul Tim Walz și republicanul JD Vance s-au întâlnit marți la o dezbatere a candidaților la funcția de vicepreședinte al SUA, în ultima parte a unei campanii electorale controversate, marcată de discursuri controversate și două tentative de asasinat asupra lui Donald Trump.

Tim Walz și JD Vance, care s-au atacat reciproc în campanie, au avut un ton cordial la dezbatere și au atacat mai ales candidații la prezidențiale ai partidului rival, scrie Reuters.

Cel mai tensionat schimb de replici între candidații la funcția de vicepreședinte al SUA a avut loc spre sfârșitul dezbaterii, când Vance - care a spus că nu ar fi votat pentru certificarea rezultatelor alegerilor din 2020 - a evitat să răspundă la întrebarea dacă va contesta votul din acest an dacă Trump pierde.

Walz a spus despre Trump că „încă spune că nu a pierdut alegerile” și apoi l-a întrebat pe Vance: „A pierdut alegerile din 2020?”

Vance a ocolit răspunsul la întrebare, acuzând-o în schimb pe Kamala Harris că urmărește cenzurarea online pentru puncte de vedere diferite.

„Acesta este un non-răspuns flagrant”, a spus Walz.

Vance s-a întrebat de ce Harris nu a făcut mai mult pentru a aborda inflația, imigrația și economia în timp ce lucra în administrația Biden.

„Dacă Kamala Harris are planuri atât de mari despre cum să abordeze problemele clasei de mijloc, atunci ar trebui să le facă acum - nu atunci când cere promovare, ci în slujba pe care poporul american i-a dat-o acum 3 ani și jumătate”, a spus Vance.

La rândul lui, Walz l-a descris pe Donald Trump ca fiind un lider instabil care a acordat prioritate miliardarilor și a contrat criticile lui Vance cu privire la problema imigrației.

Walz l-a atacat pe Trump pentru că a făcut presiuni asupra republicanilor din Congres să respingă o lege bipartizană privind securitatea frontierelor la începutul acestui an.

„Cei mai mulți dintre noi vrem să rezolvăm asta”, a spus Walz despre imigrație.

Observatorii spun că tonul dezbaterii a fost departe de tensiunea și polarizarea care a caracterizat campania electorală.

Dezbaterea de la CBS Broadcast Center din New York a început cu escaladarea crizei din Orientul Mijlociu, după ce Israelul și-a continuat asaltul asupra sudului Libanului marți, iar Iranul a lansat atacuri cu rachete de represalii împotriva Israelului.

Timp Walz a spus că Trump este prea „nestatornic” și simpatizant cu oamenii puternici pentru a avea încredere în gestionarea conflictului în creștere, în timp ce Vance a afirmat că Trump a făcut lumea mai sigură în timpul mandatului său.

Întrebat dacă ar susține un atac preventiv împotriva Iranului de către Israel, Vance a sugerat că va respecta judecata Israelului, în timp ce Walz nu a răspuns direct la întrebare.

Îți mai recomandăm „O rușine”, „O incompetentă”. Atacuri, informații false, avort, economie, Ucraina și Vladimir Putin în prima dezbatere Harris –Trump

Miza dezbaterii între candidații la vicepreședinție

Analiștii politici spun că dezbaterile între candidații la funcția de vicepreședinte, în general, influențează prea puțin rezultatul alegerilor. Dar în cazul alegerilor acestea, chiar și o ușoară schimbare a opiniei publice s-ar putea dovedi decisivă, cu cursa care se menține foarte strânsă între Donald Trump și Kamala Harris.

Walz a fost întrebat despre un relatările apărute săptămâna care ar arăta că el nu fost în China în timpul represiunii violente din Piața Tiananmen din 1989, așa cum susținuse anterior.

„Câteodată sunt cap pătrat”, a spus el și a continuat. „Am ajuns acolo în acea vară și nu m-am exprimat corect. Așa că am fost în Hong Kong și China în timpul protestelor pentru democrație și am învățat multe despre ce înseamnă să fii în guvernare.”

De cealaltă parte, JD Vance și-a apărat colegul de cursă, în ciuda faptului că l-a criticat pe Trump înainte de alegerile din 2016.

„M-am înșelat în privința lui Donald Trump”, a spus el. „Unele dintre poveștile din mass-media s-au dovedit a fi invenții necinstite ale palmaresului său. Dar cel mai important, Donald Trump a livrat pentru poporul american”, a declarat Vance.

Tim Walz l-a criticat, de asemenea, pe Trump pentru rolul său în numirea a trei judecători la Curtea Supremă a SUA care s-au alăturat deciziei Curții de a elimina un drept național la avort de aproape o jumătate de secol.

JD Vance, cunoscut pentru poziția sa profund conservatoare față de avort, a adoptat marți un ton mai moderat și a spus că nu susține o interdicție națională, în ciuda faptului că și-a exprimat sprijinul pentru limita de 15 săptămâni propusă de senatorul republican Lindsey Graham în 2022. El a spus că opinia lui Trump este că statele ar trebui să decidă dacă să limiteze sau nu avortul.

În ciuda faptului că Vance a scris „Hillbilly Elegy”, o carte de memorii bestseller în 2016, alegătorii americani au mai degrabă o părere negativă decât pozitivă față de Vance. Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos, 51% dintre alegătorii înregistrați spunând că îl percep nefavorabil, comparativ cu 39% care îl văd favorabil.

De cealaltă parte, Walz e văzut favorabil de 44% dintre alegătorii înregistrați în timp ce 43% au raportat o opinie nefavorabilă în sondajul din 20-23 septembrie.

Candidata democrată, Kamala Harris a fost considerată de o0bservatori drept câștigătoarea singurei sale dezbateri cu Trump din 10 septembrie în Philadelphia, care a fost mult mai haotică decât dezbaterea dintre Walz și Vance.

Majoritatea sondajelor legate de candidații la prezidențiale arată că alegătorii rămân împărțiți în mod egal în cele șapte state care vor decide alegerile din noiembrie, așa-numitele „swing states”.

Îți mai recomandăm Hackerii iranieni au încercat să intoxice campania lui Biden cu informații furate de la Trump

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.