Statele Unite și partenerii săi europeni și-au intensificat avertismentele cu privire la posibilele consecințele majore ale invaziei Rusiei în Ucraina.
Blinken a spus că atât el, cât și Baerbock, și-au manifestat „preferința de a urmări diplomația și detensionarea”, pentru a face față numărului de trupe rusești din apropierea Ucrainei.
„Am prefera de departe o cale și o soluție diplomatică, în cazul acestei situații”, a afirmat Blinken, adăugând că discuțiile vor „testa dorința Rusiei de a merge pe această cale”.
Baerbock și Blinken au căzut de acord „cu privire la importanța de a găsi o modalitate de soluționare a dialogului”. Ea a subliniat poziția Germaniei: nu există alternativă la o soluție politică.
Întâlnirea a avut loc înaintea discuțiilor programate să aibă loc săptămâna viitoare între oficialii americani și cei ruși la Geneva, dar și a unei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia.
Rusia dorește ca discuțiile să se refere la cererile sale, care privesc o garanție împotriva extinderii alianței NATO spre est, ceea ce ar include Ucraina și alte foste republici sovietice, precum Georgia.
Aceasta a prezentat cererile după ce consolidarea sa militară a stârnit temeri că scenariul din 2014 se va repeta. Atunci, Moscova a ocupat Peninsula Crimeea, care a dus la izbucnirea unei insurgențe susținute de Rusia în estul Ucrainei. În urma incidentului, peste 13.000 de persoane au decedat.
Blinken a spus că există o „întrebare reală” în privința seriozității Rusiei, din punct de vedere diplomatic și al detensionării, iar Germania și Statele Unite „văd acțiunile Rusiei față de Ucraina ca pe o provocare imediată și urgentă la adresa păcii și stabilității din Europa”.
Cei doi condamnă aducerea trupelor militare, „precum și retorica din ce în ce mai dură a Rusiei, care continuă să propage falsa poveste, conform căreia Ucraina caută să o provoace”.
El a asemănat aceast demers cu „vulpea care spunea că nu are de ales decât să atace găinile, pentru că ele ar reprezenta o amenințare”.
Diplomații au „reiterat că acțiunile și activitățile rusești vin cu un preț clar, iar o încălcare a suveranității ucrainene de către Rusia ar avea consecințe grave”.
Oficialii din Occident au sugerat sancțiuni economice severe, inclusiv o stopare a accesului la sistemului financiar internațional, dar au existat foarte puține detalii, iar Blinken a refuzat să le discute.
Îți mai recomandăm Biden către Zelenski: SUA vor „răspunde decisiv” dacă Rusia va invada Ucraina„Nu o să le adresez un mesaj public, dar vă pot spune cu mare încredere că s-a depus deja o muncă enormă. Există o coordonare, colaborare și un acord foarte puternic cu privire la măsurile care s-ar lua, în cazul în care Rusia ar începe un conflict împotriva Ucrainei”, a afirmat acesta.
Blinken a mai adăugat că viitorul controversatului gazoduct Nord Stream 2 ar fi afectat, dacă Rusia va invada Ucraina.
„Din perspectiva noastră, este foarte greu să ne imaginăm conducta funcțională, dacă Rusia începe un nou atac asupra Ucrainei”.
Gazoductul Nord Stream 2 este finalizat, dar nu a început să furnizeze gaz rusesc în Germania, întrucât nu a primit aprobarea autorităților nemțești.
Întrebat dacă Germania este gata să renunțe la conductă, Baerbock a spus că noul guvern a susținut înțelegerea încheiată anul trecut cu Statele Unite, conform căreia Germania va „lua măsuri eficiente împreună cu partenerii europeni, în situația în care Rusia ar folosi energia pe post de armă”.
În timp ce Baerbock a vizitat Washington, liderul Uniunii Europene pentru Politică Externă, Josep Borrell, se afla în Ucraina.
Îți mai recomandăm Josep Borrell avertizează Rusia despre consecințele unei eventuale invaziiBorrell a declarat într-o conferință de presă comună cu ministrul de Externe ucrainean Dmytro Kuleba că Bruxelles-ul și Kievul au un obiectiv comun – de a atenua tensiunile prin „mijloace diplomatice”.
Borrell a efectuat anterior o vizită în estul Ucrainei, în zona ce delimitează teritoriul ucrainean de cel care nu mai aparține guvernului (linia de contact), unde separatiștii susținuți de Rusia s-au luptat cu forțele guvernamentale ucrainene.
„Conflictul de la granițe este pe punctul de a se intensifica, acumulându-se tensiuni cu privire la securitatea europeană”, a explicat Borrell.
„Orice agresiune militară împotriva Ucrainei va avea consecințe majore și costuri grave”, a adăugat acesta.
Kuleba s-a declarat bucuros că liderul UE pentru Politică Externă a avut șansa să viziteze linia de contact și „să vadă consecințele conflictului cu proprii lui ochi”.