Acord SUA-Australia-Marea Britanie pentru livrarea de submarine cu propulsie nucleară

Președintele SUA Joe Biden (în centru) prim ministrul britanic Rishi Sunak (în dreapta) și premierul australian Anthony Albanese, luni, la ceremonia în care au anunțat acordul de livrare a submarinelor cu propulsie nucleară, în San Diego, SUA.

Președintele SUA, Joe Biden a anunțat luni un acord de referință cu liderii Marii Britanii și Australiei pentru livrarea și dezvoltarea de submarine de atac cu propulsie nucleară. Planul este menit să întărească prezența celor trei aliați în regiunea Asia-Pacific, pe măsură ce China își întărește propriile forțe navale.

Acordurile de cumpărare și instruire pentru folosirea submarinelor cu propulsie nucleară reprezintă primii pași concreți făcuți de cele trei națiuni vorbitoare de limbă engleză pentru aprofundarea parteneriatului strategic ambițios numit AUKUS pe care l-au anunțat în urmă cu 18 luni, scrie The New York Times.

Într-o ceremonie desfășurată luni la o bază militară din San Diego, președintele SUA, Joe Biden, premierul australian Anthony Albanese și prim-ministrul britanic Rishi Sunak au dezvăluit detaliile planului de livrare și producție de submarine.

Submarin de luptă cu propulsie nucleară din clasa Virginia USS North Dakota, în timpul unor probe, în Oceanul Atlantic (2013).

Președintele american a declarat că acordul reconfirmă parteneriatul puternic dintre cele două țări și reconfirmă angajamentul de a menține regiunea Indo-Pacifică liberă și deschisă.

„Nu vor avea arme nucleare!”

El a subliniat că submarinele vor fi propulsate nuclear, dar nu vor conține arme nucleare.

„Aceste nave nu vor avea niciun fel de arme nucleară asupra lor”, a spus Joe Biden.

Totuși, furnizarea de submarine cu propulsie nucleară pune Australia într-un grup de elită și în topul eforturilor de contracarare a expansiunii militare a Chinei, notează Reuters.

În cadrul acordului, SUA ar urma să vândă Australiei trei submarine din clasa Virginia cu propulsie nucleară, începând cu 2030, cu opțiunea guvernului de la Sydney de a mai achiziționa altele două ulterior, se precizează într-o declarație comună, citată de Reuters. Producătorul este General Dynamics.

Proiectul multi-anual va culmina cu posibilitatea Australiei și a Marii Britanii de a opera și construi o altă clasă de submarine - SSN-AUKUS, cu design britanic de ultimă generație și tehnologii inovatoare din SUA. Vor fi construite de BAE Systems și Rolls-Royce.

Îți mai recomandăm Xi Jinping vrea ca armata chineză să devină „un mare zid de oțel”. Noul premier cere colaborare cu SUA

Marea Britanie ar urma să beneficieze de respectivele submarine începând cu 2030, iar Australia din 2040.

Liderii Marii Britanii și ai Australiei au spus că acordul dezvăluit în cadrul parteneriatului AUKUS întărește securitatea și păstrează libere zonele oceanice în viitor.

China avertizează asupra „pericolului” și „erorii”

Alianța celor trei puteri este văzută de experți și drept o încercare de contrabalansare a expansiunii Chinei, inclusiv în domeniul naval și militar, în zonă.

Reacția Beijingului a fost însă promptă, avertizând că acordul riscă să ducă relațiile internaționale într-o zonă periculoasă.

„Declarația comună recentă din partea SUA, a Marii Britanii și a Australiei demonstrează că cele trei țări, pentru urmarea propriilor interese geopolitice, ignoră complet îngrijorările internaționale și merg tot mai tare și mai tare pe drumul erorii și al pericolului”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerul de afaceri externe chinez, Wang Wenbin.

Cei trei aliați ar incita o cursă a armelor, a adăugat el, descriind acordul de securitate drept „un caz tipic de mentalitate de tip război rece”.

Îți mai recomandăm Reuniunea G20 | Expert: SUA și China încearcă să dovedească că nu s-ar îndrepta către un conflict

El a mai spus și că vânzarea submarinelor răspândește riscul nuclear și încalcă obiectivele Tratatului de Non-Proliferare.

Președintele american Joe Biden a spus că urmează să aibă o întâlnire cu președintele chinez Xi Jinping, dar nu a precizat o dată. Cei doi lideri s-au întâlnit și în noiembrie 2022 la Summit-ul G 20 din Bali, Indonesia.

Pe de altă parte, Moscova a criticat de asemenea parteneriatul AUKUS, acuzând Vestul de „ani de confruntare în regiunea Asia-Pacific.

Îți mai recomandăm Ce înseamnă pentru SUA rolul Chinei în acordul-surpriză dintre Arabia Saudită și Iran

Acordul militar, centrat pe faptul că Australia cumpără mai întâi submarinele de atac din Statele Unite și apoi din Marea Britanie, înainte de a le construi pe ale sale, reprezintă și pentru SUA o premieră.

Este pentru prima oară în 65 de ani când Statele Unite își împărtășesc tehnologia nucleară pentru astfel de nave.

Mișcarea este un semn al gradului în care administrația Biden este dispusă să investească în planificarea militară strategică alături de aliați și parteneri pentru a contracara capacitățile tot mai mari ale Chinei.

Acordul reprezintă și o formă de pregătire pentru o potențială criză armată asupra Taiwanului, insula democratică cu independență de facto despre care liderii chinezi susțin că este teritoriul lor, consideră unii experți internaționali.