Polonia primește un împrumut de finanțare militară de la SUA de 2 mld. dolari. România ar putea primi, dar n-a trimis scrisoarea de intenție

Premierul Marcel Ciolacu (dreapta) și președintele Klaus Iohannis (stânga).

Polonia a primit un împrumut de finanțare militară de la SUA de 2 miliarde de dolari, pentru a cumpăra echipament de apărare din SUA.

Finanțarea va acoperi achizițiile de echipamente americane precum: avioane F-35, sisteme Patriot și tancurile de luptă Abrams.

Acordul de împrumut a fost semnat pe 8 iulie, anunță Departamentului de Stat al SUA.

Este al doilea împrumut primit de țara europeană de la guvernul american. Prima înțelegere între cele două țări a fost semnată în septembrie 2023 și a fost tot de 2 miliarde de dolari.

SUA: Polonia este un aliat solid al SUA și un lider în NATO

„Polonia este un aliat solid al SUA, iar acest acord va consolida și mai mult flancul estic al NATO”, menționează Departamentul de Stat american.

Departamentul de Stat a subliniat că Varșovia cheltuiește în prezent 4% din PIB pentru apărare, cea mai mare procent din toate statele membre NATO, și că Polonia „găzduiește mii de forțe americane și aliate”.

„Polonia este un lider în NATO, cheltuind în prezent patru procente din PIB pentru apărare, cel mai mare din Alianță. Polonia găzduiește mii de forțe americane și aliate, inclusiv cartierul general al Corpului V al SUA (Forward) din Poznan.”

De asemenea, SUA oferă până la 60 de milioane de dolari sub formă de finanțare militară externă pentru a subvenționa costurile cu dobânzile rezultate din împrumut.

Împrumuturile directe de finanțare militară externă sunt un instrument de cooperare în domeniul securității rezervat unora dintre cei mai importanți parteneri ai SUA.

Banii vor fi folosiți pentru „efortul de modernizare militară al Poloniei într-o gamă largă de capabilități, contribuind în mod substanțial la consolidarea apărării și descurajării flancului estic al NATO”, spune Departamentul de Stat.

NATO are un ghid conform căruia membrii alianței ar trebui să cheltuiască cel puțin 2% din PIB pentru apărare.

Peste 20 de state membre NATO vor atinge sau depăși ținta blocului de a aloca cel puțin 2% din PIB în acest an, în creștere față de mai puțin de 10 state în urmă cu cinci ani.

Polonia se învecinează cu Ucraina, Belarus, Lituania și exclava rusă Kaliningrad la est.

Coridorul Suwałki, o fâșie de pământ de 65 de kilometri la granița polono-lituaniană dintre Belarus și Kaliningrad, este considerată de mult timp locul unui potențial conflict militar dintre Rusia și NATO.

Tensiunile în zonă au crescut de la invazia rusească în Ucraina, ceea ce a determinat forțele NATO să facă exerciții militare regulate în zonă și să-și îmbunătățească capacitățile defensive colective.

Ce așteaptă România?

Și România ar putea primi un împrumut de 2 miliarde de dolari, care ar urma să fie aprobat de Congresul american ca parte a parteneriatului strategic România-SUA, dar nu a trimis încă la Washington o scrisoare de intenție în acest sens.

„România trebuie să solicite mai întâi acest tip de sprijin financiar în scop militar”, au declarat surse diplomatice pentru Europa Liberă.

Avantajul unui astfel de împrumut vine la pachet și cu investiții în industria de apărare autohtonă, dacă România cumpără echipament militar din Statele Unite, exact ca Polonia.

La nivel tehnic, a existat o discuție de principiu între cele două părți, una dintre concluzii fiind ca România, prin MApN și Ministerul de Finanțe să elaboreze o scrisoare de intenție către Congresul american privind un credit la o dobândă anuală de (cel mai probabil) 3%, destinat unor programe în derulare, au declarat surse politice pentru Știrile ProTV.

Urmează ca cele două ministere să se consulte și să elaboreze și expedieze scrisoarea oficială, au adăugat sursele citate.

Îți mai recomandăm Joe Biden și Volodimir Zelenski au semnat un acord prin care SUA consolidează apărarea Ucrainei
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.