Președintele Joe Biden le-a dat asigurări liderilor țărilor din vecinătatea Ucrainei că SUA își vor apăra aliații. În timpul discuțiilor de joi seara, Biden a transmis, inclusiv României, că „amenințările din regiune sunt mai mari decât cea de la granița Ucrainei”.
Un înalt reprezentant al Casei Albe le-a spus jurnaliștilor că Joe Biden a reiterat ferm, în discuția cu liderii țărilor din Formatul București 9 (B9) angajamentul SUA față de Articolul 5 al Tratatului NATO care spune că un atac asupra unui stat membru va fi considerat un atac asupra tuturor.
Președintele SUA a avut o convorbire cu liderii din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România și Slovacia în contextul tensiunilor de la granița Rusiei cu Ucraina și al discuțiilor purtate anterior de Joe Biden cu președintele Vladimir Putin.
Îți mai recomandăm Apărarea granițelor Ucrainei. Rusia vs. Occident - retorică și strategii„Pe lângă ce am observat în privința mobilizării militare ruse la granița Ucrainei, președintele a precizat că amenințările sunt mai mari decât Ucraina. Și-a reafirmat sprijinul puternic pentru securitatea transatlantică și a reiterat – așa cum face frecvent – angajamentul sacru, după cum îl descrie, al Statelor Unite față de Articolul 5, față de securitatea transatlantică, față de NATO și, mai ales, față de aliații noștri din flancul estic”, a transmis Casa Albă.
În detaliile oferite de Washington despre discuțiile avute joi de Joe Biden cu președintele Volodimir Zelenski și apoi cu liderii B9 se arată că SUA consideră că există și alte soluții decât cea militară pentru temperarea tensiunilor cauzate de Rusia în regiune. Acesta vor fi discutate cu aliații.
Your browser doesn’t support HTML5
„Dacă Rusia invadează Ucraina, SUA și aliații europeni vor răspunde cu măsuri economice puternice, vor furniza Ucrainei noi elemente defensive și vor întări dotările militare ale aliaților de pe flancul estic”, precizează Casa Albă.
Potrivit președinției României, consultările telefonice cu președintele Joe Biden au vizat „situația îngrijorătoare de securitate în Flancul Estic al NATO și în regiunea Mării Negre. /.../ Discuțiile au prilejuit un schimb de opinii cu privire la impactul acțiunilor Rusiei asupra securității aliaților și partenerilor din regiune și coordonarea între statele aliate".
Îți mai recomandăm Discuții despre război. Soldații ucraineni din prima linie vorbesc despre posibila invaziePreședintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea României pentru „creșterea prezenței militare a NATO și, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România și în zona Mării Negre".
Joe Biden a purtat o discuție de două ore în 7 decembrie cu președintele Putin. Potrivit Ucrainei și serviciilor de informații americane, Rusia a adus la granița cu Ucraina peste 100.000 de militari.
Îți mai recomandăm Biden și Putin au discutat două ore despre riscurile unui nou război în Ucraina