SUA avertizează asupra „efectelor negative grave” dacă România se îndepărtează de Occident

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

SUA au avertizat miercuri seara că îndepărtarea României de Occident poate avea „consecințe negative grave”, după victoria surprinzătoarea în primul tur a lui Călin Georgescu, promotor al unui mesaj pro rus în relațiile externe

„Progresul câștigat cu greu al României în comunitatea transatlantică nu poate fi respins de actori străini care încearcă să îndepărteze politica externă a României de alianțele sale occidentale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-un comunicat, referindu-se la acuzațiile autorităților de la București privind interferența Rusiei.

Comentariile lui Matthew Miller vin la scurt timp după ce președintele României, Klaus Iohannis, a desecretizat rapoartele serviciilor de informații și ale instituțiilor de securitate privind susținerea campaniei lui Călin Georgescu.

„Suntem îngrijoraţi de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activităţi cibernetice maligne menite să influenţeze integritatea procesului electoral românesc. Datele menţionate în raport ar trebui să fie investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România", se mai arată în comunicatul Departamentului de Stat.

Mathew Miller mai spune în comunicat că SUA apreciază contribuțiile României ca aliat puternic al NATO și partener în Uniunea Europeană.

„Printr-un parteneriat de durată, am făcut progrese importante în cooperarea noastră în domeniul apărării și parteneriatul economic și am făcut pași pentru a călători fără viză. Vom continua să lucrăm împreună pentru a păstra securitatea națiunilor noastre și prosperitatea și bunăstarea cetățenilor noștri”, mai transmite reprezentantul Departamentului de Stat.

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a declasificat informaţiilor prezentate de SRI, SIE şi MAI, în şedinţa CSAT din 28 noiembrie.

Serviciul Român de Informații (SRI) arată în raportul său că Călin Georgescu a beneficiat de o campanie de promovare agresivă, derulată cu ocolirea legislaţiei naţionale în domeniul electoral, dar şi prin exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pe

La rândul său, Serviciul de Informații Externe (SIE) arată că România este ținta unei acţiuni hibride ruse, care include atacuri cibernetice şi scurgeri de informaţii şi sabotaje.

Îți mai recomandăm Operațiunea „Georgescu președinte”. Documente declasificate de SRI, SIE, MAI și STS: Rusia – război hibrid și rolul Moscovei în alegeri

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.